Догори
Дати відгук

Кардіолог пояснює, чому «гіпотонія — це перша стадія гіпертонії»

Для таких пацієнтів 140/90 — це справжній гіпертонічний криз.

3 хв на прочитання17 Жовтня 2022, 00:38
Поділитись:

У людей із низьким тиском із віком тиск може почати підвищуватися до нормальних чи навіть трохи підвищених цифр.

«На перший погляд, начебто все налагоджується. Невисокі звичні цифри тиску (90/60-100/60, наприклад), які раніше приносили стільки неприємних відчуттів і на які ніяк не можна було вплинути, переростають у норму. Тонометр починає дедалі частіше показувати 120/80. Чому б не порадіти? Думаю, ті, хто мав такий досвід, знають відповідь»,говорить лікар-кардіолог Анна Солощенко.

Коментуючи фразу: «Гіпотонія — це перша стадія гіпертонії», кардіолог стверджує, що в цьому є частинка істини. Справді, з віком наші судини стають менш еластичними, втрачають свої амартизаційні здібності — і тиск стає вищим. Люди з нормальними цифрами тиску ризикують «перерости» в гіпертоніків, а гіпотоніки — у нормотоніків або навіть гіпертоніків.

«Як почуваються люди з низьким тиском у новому діапазоні? Іноді дуже непогано. Але часто з'являються дуже неспецифічні скарги, з якими ходять пацієнти від лікаря до лікаря: шум або дзвін у вухах, запаморочення, головний біль, закладеність вух. Пацієнти приходять до ЛОР — він направляє до невролога, невролог переключає на кардіолога або терапевта. Останні вимірюють тиск, одержують нормальні цифри — і відправляють пацієнта або по другому колу, або займатися спортом і гуляти на свіжому повітрі», — розповідає лікар.

Анна Солощенко наголошує, що такі люди часто ведуть здоровий спосіб життя — а самопочуття гірше нікуди, якість життя дуже низька. Річ у тім, що для гіпотоніків навіть нормальні цифри тиску — вже гіпертонія. Людині, яка все життя прожила з тиском 90/60, тиск 120/80 приносить величезний дискомфорт. Можуть з'являтися вищеописані симптоми, які не пройдуть лише від прогулянок чи спорт залу. Що ж робити? Кардіолог радить призначати м'які антигіпертензивні препарати щодня, які дозволять тримати цифри тиску нижчому діапазоні. А також не забувати і про немедикаментозні методи лікування: обмеження солі, регулярні фізичні навантаження, відмова від куріння, нормалізація індексу маси тіла та об’єму талії, правильне харчування.

«До речі, для таких пацієнтів 140/90 — це справжній гіпертонічний криз, який може супроводжуватися дуже інтенсивними симптомами — нудотою, запамороченням, блюванням, дуже інтенсивним головним болем. Якщо не надати своєчасну медичну допомогу — можна отримати серйозні ускладнення — транзиторну ішемічну атаку, крововилив у сітківку чи навіть інсульт. Необхідно відразу взяти під язик препарат від тиску короткої дії — каптопрес, наприклад. Якщо не стає кращим — обов'язково викликати швидку», — наголошує Анна Солощенко.

Також ми розповідали про 3 способи швидко знизити артеріальний тиск без медикаментів.

Окрім того, ми писали, що робити, щоби при гіпотонії не йти до аптеки: радить фармацевт.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.