Догори
Дати відгук

Із-під Чорнобиля вивезли 300 кілограмів чорниці: як не купити радіоактивні ягоди (відео)

На кухні українців також можуть потрапити забруднені радіонуклідами гриби: на стихійних ринках саме розпочався “грибний” сезон

9 хв на прочитання03 Вересня 2020, 15:10
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Ще тільки початок вересня, а на стихійних ринках біля метро та на базарах усміхнені жіночки пропонують купити гриби. На полицях магазинів можна побачити чорницю, або купити корисний смаколик у пластиковому стаканчику з рук бабусі.

Та чи впевнені ви, що гриби та ягоди не потрапили на ваш стіл із Чорнобильської зони відчуження? Адже за даними ГУ Національної поліції в Київській області лише за три літніх місяці із чорнобильських лісів “чорні” збирачі намагалися вивезти та продати 510 кілограмів чорниці та 20 кілограмів грибів.

Як не нагодувати близьких дарами природи з радіонуклідами, розбирався GreenPost

Чорниці з цезієм 

Найчастіше об'єктом уваги збирачів, які прагнуть легкої наживи, стає чорниця. Клімат українського Полісся, де і знаходиться територія ЧЗВ, сприяє тому, що ягоди активно дозрівають, набирають вагу та наливаються соком. Збирати їх теж порівняно не важко. Особливо, якщо застосувати різноманітні народні “гаджети”, зроблені із пластикових пляшок чи купити в магазині комбайн для збору ягід чи плодознімач. 

Тому щоліта для українських прикордонників та правоохоронців Київщини настає “гаряча” пора: вони намагаються перешкодити тому, щоб радіоактивна ягода “розбрелася” країною та потрапила на столи українців. 

17 липня троє чоловіків з Рівненщини збирали чорниці у радіаційно забрудненій зоні Чорнобильської АЕС у Поліському районі на Київщині. На момент виявлення чоловіки вже встигли назбирати майже 200 кг дикоросів.

Зібрану чорницю громадяни мали намір продати на ринках Рівненської області. Про те що радіаційний фон «врожаю» майже вдвічі перевищував допустиму норму, збирачів не бентежив. При допустимому радіаційному фоні до 0,3 µSv/h, фон ягід подекуди заходив за показник 0,5 µSv/h.

19 липня правоохоронці та прикордонники відділу “Млачівка”  Житомирського загону під час патрулювання території на бронеавтомобилях натрапили на двох жінок та чоловіка, які намагалися проникнути за територію ЧЗВ за чорницями. З собою прихопили знаряддя для збору ягоди. 

Моторнішим виявився мешканець Київщини: того ж дня він устиг назбирати 10 кілограмів чорниці, але потрапив у поле зору прикордонників поблизу КПП “Дитятки”. 

24 липня поліція, що працює у зоні відчуження, затримала велику партію ягід, які хотіли вивезти для продажу за межі Чорнобильської зони. Пізніше правоохоронці підрахували, що на вітчизняні ринки заледве не потрапили 300 кілограмів ягід сумнівної якості. 

Усього за липень правоохоронці попередили 14 спроб вивезти радіоактивну чорницю за межі території Зони відчуження.

На початку серпня прикордонники Житомирського загону разом із правоохоронцями затримали двох чоловіків, які збирали ягоди у Чорнобильській зоні відчуження. Чоловіки пробралися на заборонену територію, щоб назбирати ягоди на продаж.

Прикордонники та правоохоронці вилучили у них 40 кілограмів чорниць. Експерти виявили, що вміст радіації у них у 4 рази перевищує дозволену норму.

“Упродовж літніх місяців поліцейські зони Чорнобильської АЕС задокументували 23 спроби переміщення громадянами за територію зони радіоактивно забруднених 300 кг лісових ягід”, - зазначив начальник відділу поліції зони ЧАЕС ГУ НП у Київській області Ян Обжелянський

Чим небезпечна чорнобильська чорниця

“На деяких ділянках Чорнобильської зони залишаються низькоактивні радіонукліди, які можуть потрапляти в рослини", - пояснює член Громадської Ради Державного агентства України з управління зоною відчуження та  директор “Чорнобиль Тур” Ярослав Ємельяненко.

Додає, що вміст радіонуклідів в них може бути несуттєвим, а може бути дійсно високим. Є самопоселенці, які десятиліттями живуть в зоні відчуження і їдять овочі зі свого городу. Вони доживають до 90 років і чудово почуваються – їх організми пристосовуються до радіонуклідів. В той же час, у людини, організм якої до них не адаптувався, через вживання ягід, грибів із радіонуклідами можуть виникнути онкологічні захворювання шлунково-кишкового тракту. Передбачити, яким буде вплив такої їжі на організм неможливо, тому і вживати такі ягоди категорично не рекомендовано. 

Куди продають радіоактивні ягоди 

В Державному агентстві України з управління зоною відчуження кажуть, що “подорожувати” ягода може по всій території України. Але найбільше ризикують купити ягоду з-під реактору мешканці північних областей України. Саме туди привезти чорницю із ЧЗВ найлегше: витрачається мінімум часу і вона не втрачає товарний вигляд. 

Однак,були випадки, коли небезпечний врожай намагалися переправити через кордон.  Так, 22 серпня 2018 року співробітники Брестської митниці на пункті митного контролю  “Верхній Теребежів” (поблизу пункту пропуску “Городище” Дубровицького району Рівненської області) в причепі-рефрижераторі “Schmitz” виявили 100 мішків замороженої чорниці вагою близько 3 тонн. Хоча, за документами, які водій показав митникам, у причепі мала лежати журавлина. Ягоди обстежили та виявили, що показник радіоактивності перевищив допустиму норму в 4 рази. Вантажівку, яка заледве на привезла білорусам смертельно небезпечні дари лісу, повернули на територію України. 

У нашій країні купити такі ягоди можна на стихійних ринках, де якість товару ніхто не контролює. Натрапити на небезпечну чорницю в магазинах та великих мережах супермаркетів майже неможливо. Перед тим, як викласти товар на вітрину, його перевіряють на вміст шкідливих речовин. 

Як зробити чорницю безпечною

За державними нормативами вмісту цезію-137 в чорницях, що продаються в торгових мережах, не повинен перевищувати 500 Бк/кг. Але, якщо солодку ягоду купили з рук бабусі на стихійному ринку, ніхто не може гарантувати, що ягода “чиста”. 

Фахівці ДП “Екоцентр”, які фіксують наявність радіонуклідів у ягодах, овочах і фруктах, радять їсти не більше 0,5 кг чорниць з магазинів щодня впродовж року.

Спеціалісти також радять перевіряти ягоду на вміст радіонуклідів самостійно. Для цього необхідно придбати радіометр “Терра”.  Коштує він від 7 до 8 тисяч грн. Тим українцям, які не можуть купити прилад, необхідно добре придивитися до того, як чорниця виглядає на прилавку. Брати можна ягоди однорідного темного кольору, середнього розміру, сухі, з рівною поверхнею. Якщо при детальному розгляді ви виявите сизий наліт, це говорить про те, що чорницю зібрали в іншому регіоні та довго везли, перш, ніж продати. 

Пішли гриби - понесли труни

Потрапити на лікарняне ліжко можна не тільки, скуштувавши солодку ягоду, а й після того, як у тарілки розлили грибний суп чи поставили на стіл смажені гриби. Їх недобросовісні “тихі мисливці” теж везуть із ЧЗВ. 

Із чорнобильських лісів везуть рижики, підосичники та підберезовики. Відрізнити їх від зібраних на “чистих” територіях майже неможливо. Хіба що за трохи більшим розміром. 

У ГУ Національної поліції Київської області повідомили, що лише за три літні місяці українці намагалися вивезти із ЧЗВ 20 кілограмів грибів. Трьох правопорушників притягнули до відповідальності. 

Гриби не гірше за чорницю накопичують в собі небезпечні радіонукліди, адже мають високі поглинаючі властивості. Експерти радять ретельно очищувати гриби від піску, хвої та листя, і перед приготуванням тричі прокип’ятити їх в солоній воді. Таким чином можна зменшити кількість радіації у грибах у 10 – 15 разів. Втім, зазначають вони, потрапити до реанімації можна і через гриби, зібрані в екологічно благополучних регіонах України. Люди часто не відрізняють їстівні гриби від отруйних та не вміють їх правильно готувати. 

Особливості чорнобильського полювання 

У небезпечній ЧЗВ полюють не лише на гриби, але і на тварин. 14 січня прикордонники відділу "Іванків" Житомирського загону спільно з правоохоронцями затримали чотирьох чоловіків, які зібралися на полювання. Мали при собі рушниці без документів. 

За 8 місяців правоохоронці також затримали чоловіка, який нелегально приїхав до ЧЗВ, аби добути роги оленя та зробити із них прикрасу. 

Полювання у ЧЗВ заборонено законом. По-перше, це - території, на яких за роки оселилося та розмножилося багато рідкісних і зникаючих видів тварин. По-друге, м’ясо забитого кабана чи оленя може бути заражене радіонуклідами. Адже тварини п'ють забруднену радіацією воду та їдять рослини, які виросли на “нечистій” землі.

Відповідальність 

Мисливство в ЧЗВ підпадає під дію 249 статті Карного Кодексу України - незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.  Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, -

карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, - караються штрафом від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

За збирання грибів і ягодів карає стаття 46-1 КУпАП “Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення”. Це тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення і на посадових осіб - від двадцяти п'яти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення.

Також відповідальність можна понести за статтею 267-1 Кримінального кодексу України  “Порушення вимог режиму радіаційної безпеки”. 

Як ми вже раніше писали для своїх читачів, фермери з Львівщини вирощують органічну лохину в горах. Цьогоріч вже зібрали перший врожай. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання45 хвилин тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання2 години тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання3 години тому
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання6 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання7 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання9 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання9 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання11 годин тому
Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитаннягодина тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання4 години тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання5 годин тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання6 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання8 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання11 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання12 годин тому