- Головна
- Новини
- Агро
- Агробізнес UA
- Фермери з Львівщини вирощують органічну лохину в горах (фото)
Фермери з Львівщини вирощують органічну лохину в горах (фото)
Цьогоріч вже зібрали перший врожай
Цьогоріч на ягідній плантації ТОВ «Органічний сад» збирали перший врожай лохини. На 12 га висаджено 40 тис. кущів. Поле розташоване в горах, що додає певних труднощів, але цього року завдяки такому розміщенню вегетація рослин почалася пізніше, і це допомогло зберегти весь урожай від заморозків. Про це розповідає AgroPortal.ua.
Ягідник находиться в с. Верхня Стинава Стрийського району на Львівщині неподалік національного парку «Сколівські Бескиди». Поки що лохиною засаджена лише третя частина від запланованої ділянки в 40 га. Один з засновників господарства Богдан Боднар розповідає, що висадили 12 га і вимушені були зупинити роботи через брак фінансових ресурсів. З часом розширять плантацію, а зараз задоволені якістю та смаковими властивостями ягоди першого врожаю.
Засновники фермерського господарства обрали органічний шлях їх спонукав пошук доданої вартості. Оскільки серед ягідників, особливо тих, що вирощують лохину, росте конкуренція, Богдан Боднар запропонував партнерам заходити в нішу, яка буде чимось відрізнятися, і специфіка буде знижувати кількість конкурентів.
«Звісно, вирощувати органічне — це нелегкий шлях, головне — витримати стартову лінію, і вже потім буде набагато легше. Так, є різниця за урожайністю між органічним і традиційним вирощуванням лохини, але до певного моменту, поки не вийти на повний цикл дотримання всіх технологічних операцій», — зазначає фермер.
Аграрій розповідає, що пів року шукали ділянку, перебрали їх з десяток, адже відразу звертали увагу на наявність головних для виробництва ресурсів — води, електроенергії та людей. Так дісталися гір, але таке розташування ділянки аж ніяк не злякало засновників, адже там клімат і ґрунт сприятливі для вирощування лохини. Хоча порада все-таки є: якщо ділянка розташована на схилах, то насадження варто розташовувати на північно-західному, північно-східному боці схилу.
«Перед закладним етапом ми об’їздили всю Україну та Польщу. Також нам допомогли фермери зі штату Орегона (США), від них отримували інформацію, якою раніше з нами ніхто не ділився. Українські колеги не діляться досвідом, немає такої відкритості. Завдяки отриманим знанням нам вдалося уникнути помилок, які б впливали на загальну ситуацію», — розповідає Богдан Боднар.
Посадковий матеріал американської селекції закупили в сертифікованому розсаднику лохини, яка має найбільшу в Польщі органічну плантацію лохини. Богдан Боднар зазначає, що вартість саджанців у польській компанії від українських відрізнялася лише ціною доставки.
У Польщі відразу домовилися і про реалізацію вирощеної ягоди, адже Богдан Боднар вважає, що на початку справи важливо правильно намалювати технологічну карту розвитку всього господарства та обрати канали збуту.
Компанія провела повний агрохімічний аналіз ґрунту, оскільки відразу планували займатися органічною ягодою, і підготовка ділянки потребувала часу і коштів. Підготовка поля під лохину зайняла практично рік.
"По лохині всі рекомендують вносити 300 кг/га органіки. В нас ґрунти придатні для вирощування цієї ягоди, адже тут росте лісова чорниця. Однак ми внесли втричі більше рекомендованої кількості органічних добрив — кора, тирса, торф", — розповідає фермер.
За його словами, органічне підживлення потребує постійного внесення як пролонгованих, так і короткотермінових добрив. Також у господарстві радять не економити на агрономі з досвідом, який навчить, як правильно вирощувати ягоду, як підживлювати й захищати та правильно та оперативно реагувати на ту чи іншу ситуацію.
«Велику увагу також потрібно приділити поливу. Для лохини, якщо немає 4-5 днів води — немає врожаю. Тож незалежно від опадів важливо зробити обов’язковий запас води», — радить Богдан Боднар.
Ще одна особливість — після кожного дощу, а вони в горах трапляються частіше, потрібно обробляти рослини, адже органічні засоби захисту не мають тривалої дії.
"Довелося боротися не лише з хворобами та бур’янами, але й зі шпаками, які можуть знищити 60-70% ягід на полі. Технологію захисту перейняли в поляків — від шпаків захищають насадження за допомогою соколів і яструбів, яким спеціально створили умови, аби вони оселилися на території плантації. Також спеціально для насадження лохини були закуплені кілька вуликів із джмелями: результат очевидний — запилення впливає на розмір ягід", - ділиться аграрій.
Тим часом, хлопець у Сумах вирощує майже 400 видів цитрусових (фото).