Догори
Дати відгук

Із 1 квітня наша робоча доба буде подовжена до 36 годин — лікар про запровадження обов’язкових е-рецептів

Це матиме великі ризики та наслідки, особливо для кінцевого споживача-пацієнта.

2 хв на прочитання22 Січня 2022, 13:34
Поділитись:

Із 1 квітня 2022 року під електронну рецептуру підпадають деякі групи лікарських засобів (антибактеріальні, наркотичні, імуномодулятори тощо). Голова Українського лікарського товариства Луганщини Степан Шведюк застерігає, що практична реалізація цього кроку матиме зовсім не ті наслідки, про які говорять ініціатори.

Лікар нагадує, що чинний наказ МОЗ від 16.09.21р. № 1971 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19 липня 2005 року № 360» вносить зміну до пункту 3 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек, замінивши абзац другий такого змісту: «З 01 квітня 2022 року з аптек та аптечних пунктів відпуск рецептурних лікарських засобів, здійснюється за електронними рецептами, виписаними медичними працівниками».

Степан Шведюк говорить, що наразі у Державному реєстрі лікарських засобів України зареєстровано понад 13 тисяч найменувань лікарських засобів. Але наказом МОЗ від 18.04.19 р. № 876 «Про затвердження Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек» із цього числа виведено тільки 2961 безрецептурних позицій ліків. Тобто понад 10000 найменувань підлягають відпуску за електронними рецептами.

«Із урахуванням щоденного зависання Електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ) і повторної реєстрації через це пацієнтів, виписування кількох бланків на лікарські засоби, при відсутності електронної програми на сумісність ліків, у них із 1 квітня робоча доба буде подовжена — принаймні до 36 годин, а мо’ й більше, що, на превеликий жаль, неминуче нестиме великі ризики та наслідки, особливо для кінцевого споживача-пацієнта.

 

Хоча автори «європейських цінностей» завдяки нововведенням передбачають зразу і безповоротно позитивні зміни, які сприятимуть припиненню безконтрольного продажу ліків, стануть важливим інструментом забезпечення раціонального використання лікарських засобів, дозволять відстежити правильне і своєчасне призначення ліків пацієнтам та взаємопов’яжуть рецепти з іншими медичними документами (медичною амбулаторною карткою)», — коментує ситуацію Степан Шведюк.

Він вважає за потрібне, «поки є ще можливість не допустити негативу», внести доповнення до наказу МОЗ № 360 щодо поступового введення електронної рецептури, розпочавши їх виписування з груп препаратів, які несуть найбільші ризики настання негативних наслідків від самолікування (антибіотиків і психотропних лікарських засобів), з 01.06.22 р. на другу групу лікарських засобів і звершити повний перехід на електронні рецепти, наприклад, з 01.09.22 р.

Також ми писали про ліки, які не діють: як розпізнати «фуфломіцин».

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.