- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Хумус – традиційний рецепт країн Близького Сходу
Хумус – традиційний рецепт країн Близького Сходу
Подаємо хумус як холодну закуску або соус до м'яса або квасолі
Хумус – це пюре з нуту, приправлене оливковою олією та спеціями. Хумус популярний в країнах Близького Сходу: Ізраїлі, Туреччині, Лівані, а так само в Греції та на Кіпрі. В кожній країні є власний рецепт приготування хумусу. Тому насправді знайти спосіб приготування хумусу за класичним рецептом досить складно. Наприклад, у єврейському рецепті хумусу використовують пасту тахіні, часник та оливкову олію. Інші рецепти дозволяють приготувати дуже різний хумус, адже в нього додають червоний перець і цибулю, сир і помідори, навіть кедрові горішки та какао. Приготуємо сьогодні традиційний хумус – рецепт українською.
- 300 гр сухого нуту
- 2 ст. л. кунжутної пасти тахіні або кунжутного насіння
- 5 зубчиків часнику
- 50 мл оливкової олії
- Щіпка зіри (кумин)
- Сік половини лимона
- Копчена паприка або червоний мелений перець
- Сіль
1
Нут насипаємо в каструлю, заливаємо великою кількістю води та залишаємо набухати на ніч.
2
Вранці воду зливаємо, нут промиваємо та заливаємо чистою водою.
3
Поставимо каструлю з нутом на плиту, доводимо до кипіння та варимо на слабкому вогні протягом 1-1,5 години до повної м'якості.
4
Відкинемо нут на друшляк. Відвар нуту зберігаємо, він нам знадобиться для приготування хумусу.
«З нутового відвару виходить прекрасний пісний і дуже корисний майонез без яєць»
5
Далі можемо використовувати готову кунжутну пасту або приготувати її самостійно. Для цього в блендері подрібнюємо кунжутне насіння разом з невеликою кількістю оливкової олії до однорідної пасти. Чим потужніший блендер, тим більш однорідною вийде тахіні.
6
У чисту чашу блендера кладемо очищений часник, додаємо нут та готуємо пюре протягом кількох секунд.
7
Вливаємо у блендер відвар нуту та подрібнюємо масу в пюре. Кількістю відвару регулюємо густоту соусу.
8
Додаємо зіру та кладемо кунжутну пасту на свій смак. Вливаємо оливкову олію, додаємо сіль і сік лимона. Все подрібнюємо до однорідної пасти.
«Можна всі інгредієнти змішати відразу в блендері та подрібнити, але це краще робити в тому випадку, якщо ви вже готуєте хумус не перший раз і вивели для себе ідеальні пропорції»
Подаємо хумус як холодну закуску або соус до м'яса або квасолі, з лавашем, свіжим хлібом або коржами, кукурудзяними чіпсами. Ця чудова закуска набула широкого поширення серед вегетаріанців, тих хто дотримується постів, а також людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Ця корисна закуска може урізноманітнити ваше меню, зробити вас здоровішими, красивішими і завдяки цьому, трішки щасливішими!