Хрін — український суперфуд: 5 рецептів соусів для підвищення імунітету

4 хв на прочитання14 Вересня 2023, 00:33

Корисні властивості хрону набагато перевершують гастрономічну цінність рослини.

Хрін — це справжнє чар-зілля, український женьшень або, якщо хочеться, — імбир. На Прикарпатті та на Львівщині коріння хрону — неодмінний атрибут великоднього кошика. Коріння, увінчане веселою зеленню, кладуть поруч із писанками та пасками. А потім використовують до м’ясних страв: стружкою хрону посипають полядвицю, ковбаски, м’ясо.

Корисні властивості хрону набагато перевершують гастрономічну цінність рослини — тут і харчові волокна, і вітамін С, і фолієва кислота, калій, кальцій, магній, залізо, цинк, амінокислоти й ізотіоціанати, які пришвидшують метаболізм.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, найкорисніша їжа — та, що характерна для конкретного регіону. Тому, розповідаючи про найголовніші та найкорисніші українські суперфуди, Vogue навів 5 рецептів соусів із хрону для підвищення імунітету.

Домашній хрін із буряком

На Гуцульщині цю страву називають «цвіклі» та подають до холодцю і м’ясних страв.

Інгредієнти:

корінь хрону — 150 г;

буряки — 250 г;

вода — 100 мл;

яблучний оцет 6 % — 50 мл;

цукор ½ ст. л.;

сіль — ¼ ч. л.

Приготування.

Очистити корінь хрону та буряки від шкірки, натерти на дрібній тертці (пропустити через м’ясорубку чи подрібнити в блендері).

Додати сіль, цукор, оцет і залити кип’яченою водою.

Розкласти суміш по скляних банках, закрити кришками й поставити в холодильник.

За добу соус буде готовим.

Якщо смак зарізкий, додайте трохи меду чи соку лимону.

Соус із листя хрону

Інгредієнти:

листки хрону — 6 шт.;

солодкий зелений перець — 250 г;

гострий перець — 2 шт.;

петрушка — 100 г;

кріп — 100 г;

часник — 150 г;

волоські горіхи — 200 г;

олія — 150 г;

сіль — 2½ ч. л.

Приготування.

У блендері подрібнити волоський горіх і пересипати в тарілку.

Помістити в чашу блендера зубки часнику, солодкий і гострий перці без насіння, дрібно нарізану зелень і листя хрону.

Збити, додати олію, сіль і знову збити.

Всипати горіхову крихту, перемішати, розкласти по банках і зберігати в холодильнику.

Подавати до м’яса, риби, можна додавати в салати.

Апельсиновий соус із хроном

Інгредієнти:

апельсини — 2 шт.;

тертий хрін — 1 ст. л.;

біле сухе вино — 3 ст. л.;

цукор і сіль на смак.

Приготування.

Зняти цедру з одного апельсина, вичавити сік із двох фруктів.

Із кореня хрону зняти шкірку, порізати на шматочки та подрібнити в блендері.

2 столові ложки пюре з хрону змішати з апельсиновим соком, цедрою, білим вином, сіллю та цукром.

Подавати до малосоленої, смаженої чи печеної риби.

Аджика без термообробки

Інгредієнти:

помідори — 1 кг;

свіжий хрін — 300 г;

часник — 300 г;

оцет — 1 ч. л.;

цукор — 1 ч. л.

Приготування.

Червоні стиглі помідори розрізати на половинки й потерти на терці так, аби шкірка залишилася в руках (її викинути).

У блендері змолоти очищений хрін і часник.

Пюре з томатів, часнику та хрону змішати з оцтом і цукром та дати 4–5 годин настоятися в каструлі.

Розкласти по банках і зберігати в холодильнику.

Подавати до гарячих м’ясних страв.

Вершковий соус із хрону

Інгредієнти:

сметана — 1 склянка;

тертий хрін — 2 ст. л.;

діжонська гірчиця — 1 ст. ложка;

зелена цибуля — 40 г;

сіль і свіжозмелений перець на смак.

Приготування.

Очистити корінь хрону та подрібнити в блендері.

У півлітрову банку відміряти 2 ст. ложки пюре, додати сметану, гірчицю, дрібно порізану цибулю, сіль і перець та перемішати.

Закрити кришкою та залишити в холодильнику на 2 години.

Діставати з холоду за 15 хвилин до подання.

Смакує до стейків і реберець.

Тимчасом лікар розповідає, як спалити жир за допомогою хрону.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: