«Хороший» і «поганий» холестерин: поради дієтолога
Хто схильний до порушення обміну холестерину і які продукти поліпшують його рівень.
Лікар-кардіолог Наталія Іванюк розповідає про конференцію, яку провела з лікарем-дієтологом, клінічним біохіміком Наталією Сусловою. Розмова була про те, що холестерин не конче «поганий», тому не від усіх жирів потрібно відмовлятися.
«Без холестерину наше життя неможливе. Нервова система на 80 % складається з жирів, і 50 % — це холестерин. Саме він дає надійний захист для нервової системи. Завдяки холестерину у нас розвинене мислення, ми пам'ятаємо, що з нами було кілька років тому, і впізнаємо себе в дзеркалі. Він нам потрібен для функціонування всіх органів і систем.
Проте порушення обміну холестерину веде до серйозних серцево-судинних захворювань, тому потрібно здавати ліпідограму і контролювати рівень ліпідів (жирів) у крові», — нагадує Наталія Іванюк.
Лікар перераховує, хто схильний до порушення обміну холестерину:
- люди з зайвою вагою;
- люди з нормальною вагою, але зі збільшеними об’ємами в області талії;
- прихильники різних дієт;
- генетично схильні до серцево-судинних захворювань.
Наталія Іванюк запевняє, що за допомогою самого правильного харчування нормалізувати холестерин неможливо. Для цього ще потрібен:
- здоровий сон;
- нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту;
- стресостійкість (гормони стресу токсичні для організму);
- відмова від алкоголю і куріння.
Яких продуктів краще уникати? Лікарі нагадують, що трансжири містять високий рівень холестерину. Особливо їх багато в кондитерських і хлібобулочних виробах, а також у напівфабрикатах.
Натомість до продуктів, які покращують рівень холестерину, належать яйця, оливкова олія, горіхи, авокадо та риба.
«Все в наших руках! Тільки ми самі можемо вплинути на своє харчування, режим сну і рівень фізичної активності», — нагадує Наталія Іванюк.
Також ми писали, як гоголь-моголь зробить вашу шкіру гарною: розповідає дієтолог.