Догори
Дати відгук

Хірург-онколог розповів, що їсти та що не їсти, щоб не було раку

Чи є сенс забороняти онкохворим якісь продукти тільки тому, що у них рак?

2 хв на прочитання22 Жовтня 2021, 23:53
Їжа Їжа
Поділитись:

За словами київського лікаря, хірурга-онколога Олександра Слюсаренка, його  мало не кожен день питають, що їсти та що не їсти, щоб не було раку, та як харчуватися, якщо вже маєш онкологію.

Медик говорить, що обмеження щодо якості та кількості їжі можуть бути. Але вони короткочасні. Наприклад, у післяопераційному періоді, коли людині видалили шлунок, і їй доводиться їсти дрібними порціями.

Крім цього, можуть бути заборони, пов'язані з гострими станами, які виникають після хіміотерапії (панкреатит, коліт, дисбактеріоз). У таких ситуаціях виключається гостра, солона, солодка, жирна їжа, але не назавжди, а поки стан людини прийде в норму.

Також, за словами онколога, дієта може бути призначена, щоб скорегувати супутні патології, наприклад, цукровий діабет.

«А забороняти онкохворим якісь продукти тільки тому, що у них рак, я не бачу жодного сенсу. Звичайно, коли у людини зайва вага і тиск лупить, вени на ногах вилазять, спина болить і цукор високий, то їй просто необхідно переглянути свій раціон, щоб організм не загнувся. У мене є один пацієнт, який за півроку скинув 30 кілограмів, став виглядати і відчувати себе набагато краще. І він молодець», — говорить лікар.

Слюсаренко також зауважує, що є й інші пацієнти — худі та виснажені, яким після лікування потрібно від'їдатися, щоб були сили жити. Але це не означає, що потрібно набирати 30 кілограмів. Просто досить повноцінно харчуватися. Все має бути в міру та задоволення

До слова,  українські вчені знайшли речовину, яка запобігатиме гострому ураженню легень у хворих на коронавірус.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost