Харчовий ботулізм — ще одна небезпека війни: як уберегтися
Майже 60 % людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки.
На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте варто з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви. Центр громадського здоров’я повідомляє, що за десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 осередок ботулізму, унаслідок яких захворіли 79 людей, із них дві дитини. Чотири випадки стали летальними.
Майже 60 % людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважно хворіли люди віком 18–59 років (75 %).
Більше половини хворих (53 %) захворіли через вживання консервованих продуктів.
Загалом до недуги призводило вживання таких продуктів:
- консерви м’ясні та з інших м’ясних продуктів — 32;
- риба прісноводна в’ялена та солена — 30;
- консерви рибні чи з морепродуктів — 4;
- риба морська в’ялена, копчена та солена — 3;
- консерви грибні — 3;
- консерви овочеві — 3;
- інші м’ясні вироби — 2;
- інші рибні вироби, морепродукти — 2.
Найбільше випадків ботулізму зареєстрували в Рівненській області — 8 випадків, у Житомирській, Волинській та Вінницькій — по 6 випадків, у Львівській, Чернігівській областях та м. Київ — по 5 випадків.
Що ж це за захворювання?
Ботулізм — це дуже серйозний, потенційно смертельний стан, важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин. Він виробляються бактеріями Clostridium botulinum — мікроорганізмами, які сприяють виникненню хвороби, не руйнуючи продукти, їх не можна визначити за кольором або смаком.
Бактерії, що викликають ботулізм, виробляють ботулінічний нейротоксин, який зв’язується з крихітним простором між нервом і м’язом. Він не дозволяє нерву посилати повідомлення в відповідну м’яз, викликаючи тим самим параліч. Про це розповідає Національний портал про здоров’я.
У класичній картинці ботулізму спочатку виникає параліч лицьових м’язів. Це може призвести до однієї або декількох ознак:
- пониклі повіки;
- розмитий або роздвоєний зір;
- труднощі говоріння або невиразне мовлення;
- проблеми з ковтанням;
- сухість у роті.
Ботулізм може розвинутись у будь-якої людини, включаючи немовлят і маленьких дітей. У малюків стан може проявлятися наступними симптомами:
- млявість і апатичність;
- слабкий плач;
- запор;
- поганий апетит або відмова від грудей.
Спочатку відзначаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, у подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг, розповідають лікарі.
Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.
Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10 % випадків.
Ботулізм лікують негайною госпіталізацією та введенням антитоксичної сироватки.
Як правило, людину поміщають у відділення інтенсивної терапії, оскільки при паралічі дихальних м’язів може знадобитися підключення ШВЛ.
Окрім іншого, пацієнтам призначають сорбенти, діуретики і, за показаннями, антибіотики.
Як же уникнути харчового ботулізму? Про це розповідають в Управлінні охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Що чистіше вимиті овочі перед консервуванням, Що ретельніше промита риба перед посолом, то менша ймовірність потрапляння в продукт збудника ботулізму.
Заходи безпеки:
• Рибу перед посолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні.
• Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.
• При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кислого середовища.
• Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладанням у них продуктів.
• При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100 °С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 °С — не менше 40-60 хвилин із подальшим герметичним закриттям.
• Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки.
• Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в'яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
- не брати в дорогу і на відпочинок продуктів, що швидко псуються;
- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику й обов'язково дотримуватися термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов'язково прокип'ятити або протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках із рук у приватних осіб. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювота, пронос і т.п.) не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Також ми розповідали, як навіть у міських умовах зберігати цибулю, аби вона залишалася свіжою.