Догори
Дати відгук

Як навіть у міських умовах зберігати цибулю, аби вона залишалася свіжою

Різні сорти цибулі зберігаються по-різному.

6 хв на прочитання05 Грудня 2022, 22:36
Поділитись:

Цибуля може зберігати свої корисні властивості дуже довго. Якщо правильно все організувати, то кілька місяців можна насолоджуватися її смаком. Про це розповідає «Експерт».

Підготовка до зберігання цибулі взимку

Перш за все потрібно запам’ятати одне важливе правило: відправляти на зберігання можна тільки дозрілі овочі. Тому якщо ви тримаєте в руках цибулю з товстою шкіркою, або ж бачите, що лусочки її неміцні, то знайте: такий овоч зиму не переживе, краще відразу приготувати з нього смачну страву. У стиглої цибулі пір’я сухе, а шийки — тонкі.

Перш ніж відправити ріпчасту цибулю на зиму на зберігання, гарненько її просушіть. Просушити цибулини можна в приміщенні. Головне, щоб воно добре вентилювалося. Сушити цибулю найкраще на панцирних сітках, тоді не потрібно буде її перевертати.

Найкраще зберігати на зиму цибулю гострих сортів. Тому якщо лушпиння цибулі золотисто-коричневе, то ви можете бути впевнені, що овочі чудово переживуть зиму.

У чому зберігати цибулю в домашніх умовах

Якщо ви хочете правильно зберегти цибулю на зиму в домашніх умовах, то ретельно огляньте кожен овоч. Залишати на зберігання можна тільки міцні цибулини, без вм’ятин і вологих місць. Зверніть увагу і на «попку»: вона повинна бути без проростів. Подивіться на лушпиння: чудово, якщо воно повністю покриває цибулину. Запам’ятайте також одне важливе правило: разом зберігати можна тільки цибулю одного сорту. Тому способи зберігання овочів на зиму залежать від того, який саме сорт цибулі ви збираєтеся зберегти.

Почнемо з ріпчастої. Звичайно, найкраще зберігати її в підвалі чи погребі. Температура цих приміщень невисока, а рівень вологості оптимальний. Тому ви можете бути впевнені, що овочі не проростуть. Але якщо у вас немає можливості помістити ріпчасту цибулю в погріб, то потрібно подумати про те, як зберігати цибулю в квартирі. Виділіть цибулі трохи місця в антресолях під стелею, в шафі або коморі.

Тепер слід вибрати, в чому зберігати цибулю. Важливо, щоби тара була сухою і добре пропускала повітря:

  • Плетений кошик — виготовлений з екологічно чистих природних матеріалів, а також має чудові естетичні якості.
  • Пластиковий або дерев’яний ящик: зберігання цибулі в ящиках — це прекрасний спосіб заощадити простір, адже їх можна просто поставити один на один.
  • Картонна коробка — придатна для зберігання овочів тільки тоді, якщо ви попередньо проб’єте дірки для вентиляції.
  • Панчохи або колготки — практичний і зручний спосіб, якщо ви збираєтеся зберігати цибулю в коморі. Але якщо ви хочете помістити таке пристосування на кухні, то навряд чи воно добре впишеться в інтер’єр.
  • Мішки з тканини або паперу. Прекрасно підходять для зберігання цибулин, але все ж занадто багато овочів в них засипати не можна.
  • Поліпропіленова сітка — виготовлена спеціально для зберігання овочів. Чудово пропускає повітря, і якщо цибуля проросте або почне гнити, то ви відразу це побачите. Тому зберігання ріпчастої цибулі в такій сітці — найкращий вибір.

Існує кілька методів, як зберегти цибулю на зиму. Уберегти всі корисні речовини і вітаміни зеленої цибулі в домашніх умовах просто.

Найпоширеніший метод зберігання цієї цибулі — заморожування. Пагони потрібно попередньо гарненько помити, порізати на шматочки, а потім скласти в поліетиленовий пакет і помістити в морозильну камеру. Як різати овочі — дрібно або крупно — вирішуйте самі. Однак пам’ятайте: якщо ви збираєтеся використовувати її для приготування перших страв, то краще, коли різання буде середніх розмірів. Для соусу більше згодиться подрібнена цибуля.

Існує ще один оригінальний спосіб заморожування цибулі з використанням формочок для льоду. На одну третину заповніть їх рубаною зеленню, а вільний простір залийте водою. Погодьтеся, в домашніх умовах приготувати такі кубики дуже просто.

Зелену цибулю можна також засолити. Але тут важливо враховувати деякі нюанси. По-перше, правильно розрахуйте кількість солі: на один кілограм цибулі — чверть кілограма солі. По-друге, стежте, щоб в банку не потрапила вода.

Що стосується цибулі-порею, то існує кілька способів зберігання цього сорту на зиму: в засушеному вигляді, засоленим або свіжим. Свіжим порей можна зберігати в піску. Вам знадобиться звичайний ящик, у який спочатку слід насипати тонкий шар піску (до 5 см), а потім встановити вертикально цибулини. Міжряддя овочів заповніть 15-сантиметровим шаром вологого річкового піску. Цей спосіб дозволить зберігати порей до півроку без втрати смакових і корисних якостей.

Зберігати цей сорт цибулі в домашніх умовах можна і в холодильнику в поліетиленовому пакеті. При цьому температура не повинна опускатися нижче 5 °С. Якщо ви бажаєте засушити порей, то зробити це можна за допомогою електросушарки чи духовки. Краще сушити овочі трохи довше, але при низькій температурі (до 50 °С).

Зберігання цибулі-сіянки — справа особливо делікатна. Адже важливо забезпечити овочам такі умови, при яких максимально знижується ризик стрілкування цибулин. Тому існує два способи зберігання в домашніх умовах — холодний і теплий. Якщо ви віддаєте перевагу першому варіанту, то овочі спочатку потрібно гарненько присушити при температурі 30 °С (до двох тижнів), а потім помістити в холодне приміщення, температура якого не піднімається вище 3 °С (підвал, холодильник). При теплому способі зберігання цибулю зберігають у приміщеннях з температурою 20-25 °С. При цьому пам’ятайте, що температура нижче зазначеної норми провокує появу стрілок. Занадто висока температура може стати причиною висихання цибулин.

Також ми розповідали, як усю зиму ласувати цибулею: може добре зберігатися навіть в умовах звичайної квартири.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.