Догори
Дати відгук

Грип — не ГРІ, а коронавірус має зайняти свою екологічну нішу у загальній структурі циркулюючих вірусів — лікар

На вірус грипу можна захворіти за сезон кілька разів: рекомендації щодо профілактики.

3 хв на прочитання08 Жовтня 2023, 07:23
Поділитись:

Чому на вірус грипу можна захворіти за сезон кілька разів? Навіщо вакцинуватись від цієї інфекції щорічно? Чи змінюється склад вакцин? Скільки хвора людина залишається заразною? Які симптоми характерні для грипу? Про це розповідає завідувачка лабораторії грипу та грипоподібних захворювань Наталія Шмельова.

Одночасна циркуляція вірусів грипу

Як зазначила Наталія Шмельова, з жовтня у країнах північної півкулі стартує епідемічний сезон із респіраторних інфекцій. Саме цей період їх активність зростає.

Експерт розповідає, що існує більше 200 різних вірусів, які здатні викликати респіраторні захворювання у людей.

Якщо говорити про респіраторні інфекції, окремо у цій категорії стоять віруси грипу. Існує 4 віруси грипу: А, В, С та D. Але саме віруси грипу А та В викликають щорічні підйоми захворюваності та здатні до епідемічного та пандемічного поширення.

З кінця 70 років минулого століття одночасно в популяції серед людей циркулює 4 підтипи вірусу грипу — це два віруси грипу А (H1N1 та H3N2) та віруси грипу У двох еволюційних ліній — Вікторія та Ямагата.

Саме тому, що можуть циркулювати одночасно кілька вірусів грипу, серед яких один чи кілька займають лідируючу позицію, за осінньо-зимово-весняний епідемічний сезон людина може неодноразово захворіти на грип. Про це слід пам'ятати.

Щорічна актуалізація

Шламовий склад вакцин проти грипу оновлюється щороку. Для країн північної півкулі — у лютому, південної — у вересні. Саме в цей період експерти ВООЗ проводять глобальні наради, під час яких обговорюються антигени та генетичні властивості циркулюючих вірусів грипу та наскільки вони змінилися. Тому вносяться зміни до складу протигрипозних вакцин на майбутній епідемічний сезон.

«Часто люди запитують, чи потрібно цього року вакцинуватися, якщо робив щеплення торік? Так, потрібно. Оскільки поствакцинальний імунітет є нетривалим і після 6 місяців має схильність до згасання. Крім того, штамовий склад вакцин щорічно оновлюється. Тому вакцина, яка застосовувалася торік, цього року вже не буде актуальною», — пояснює Наталія Шмельова.

Для кожного вірусу — свій період активності

Наразі спостерігається зростання захворюваності за рахунок негрипозних вірусів, таких як риновіруси, віруси парагрипу, аденовіруси. Також не пішов коронавірус, але на даний момент він займає далеко не лідируючу роль.

«Коронавірус має зайняти свою екологічну нішу у загальній структурі циркулюючих вірусів. У який період часу він активніше циркулюватиме, покаже час. Якщо переглянути попередні епідемічні роки, саме у вересні спостерігалася його активізація. Однак слід зазначити, що в ті попередні роки інші респіраторні віруси менше циркулювали. Сформувався прошарок осіб, які не мають до них імунітету, тому віруси відвойовуватимуть своє місце», — говорить Наталія Шмельова.

Вона пояснила, що для кожного респіраторного вірусу характерний свій період епідеміологічної активності. Якщо говорити про грип, як правило, він припадає на кінець січня — лютий. Респіраторно-синцітіальний вірус активний в осінньо-зимово-весняний період. Для сезонних коронавірусів, які циркулюють давно і добре вивчені — це переважно зимово-весняний період.

Чим відрізняється грип від ГРІ

Якщо говорити про класичну форму грипу з активними клінічними проявами, для неї характерний гострий початок. Людина буквально може назвати точний час, коли почалося захворювання.

«Симптоми грипу — підвищення температури, кашель, біль у горлі, м'язах, очах, головний біль. Тобто всі ознаки інтоксикації. Симптоми риніту відразу відсутні, нежить може з'являтися в пізніший період», — підкреслює Наталія Шмельова.

Також нагадаємо, що один хворий співробітник може заразити весь відділ: як пережити сезон грипу та ГРВІ в офісі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.