Догори
Дати відгук

Грядки для лінивих: лайфхаки досвідчених городників, аби город не лише рясно родив, а й гарно виглядав

Мінімум зусиль — максимум урожаю.

5 хв на прочитання13 Травня 2023, 07:37
Поділитись:

Зелені грядки можуть стати не лише джерелом свіжих овочів і зелені, а й важливим елементом садового дизайну. До того ж розумне планування городу з урахуванням потреб рослин допомагає отримати чудовий урожай. Про це розповідає «Портал нормативних документів».

Головні принципи планування городу

1) Максимум світла

Більшість овочів світлолюбна. Краще вибрати для городу добре і рівномірно освітлену ділянку. Наприклад, томати знижують урожайність, навіть якщо опиняються в затінку близько 2–3 годин на день. Щоб обидві сторони нагрівалися рівномірно, грядки орієнтують із півночі на південь.

2) Розраховуйте свої сили.

Відводьте під город рівно стільки місця, скільки ви можете — і хочете! — обробити. Якщо ви буваєте на дачі тільки у вихідні і то не щоразу, навряд чи є сенс планувати великий город і прагнути висадити максимум культур.

3) Широкі грядки не завжди добре.

Планування присадибної ділянки зазвичай починається з розмітки грядок для овочів. Традиційно на наших городах грядки робляться шириною 100–120 см. Це заощаджує корисну площу городу, проте ускладнює догляд за посадками: тягтися не завжди зручно. Грядки шириною 70 см набагато легші у догляді. Для людей похилого віку зручні не тільки вузькі, а й підняті грядки, над якими не потрібно нагинатися. Високі грядки все частіше одягають у каркас із дошок, або використовують готові, в які засипають родючу землю. І тут і вода, і добрива використовуються рослинами раціональніше.

4) Не захоплюйтесь грядками складної форми

Це ускладнює догляд і погіршує умови для рослин, тому що по кутах земля просихає швидше, тому рослини можуть розвиватися не рівномірно.

5) Проходи між грядками повинні бути однієї ширини.

Відстань між грядками має бути зручною для пересування. Для нормального догляду достатньо відстані 40 см; для високих грядок додають 20–35 см із-за наявності стінок. Якщо город великий, необхідна наскрізна доріжка для проходу та прогулянок, можна зробити майданчик для відпочинку. Однак, перш ніж приступати до формування грядок, продумайте, як прокласти доріжки. Вони повинні бути досить широкими, вести в усі куточки городу, по них має бути зручно не лише ходити, а й провозити візок.

6) Не бійтеся комбінувати культури.

Особливо сумісні між собою. Поєднання на одній грядці різних форм листя, відтінків кольору та висоти рослин виглядає набагато привабливіше, ніж одноманітні ряди посадок.

Красиві грядки

До городу цілком застосовні базові принципи садового дизайну, адже об'ємні декоративні композиції можна створювати практично з будь-яких рослин.

Для одиночної посадки та створення заднього плану підійдуть високорослі рослини: соняшник, кукурудза, кріп, амарант, топінамбур, любисток, ревінь, високорослі томати. Під ревенями знайдуть своє місце щавель і хрін, доповнять і прикрасять його квітами та парасольками м'ята, материнка, багаторічні луки, бораго та пряні трави.

Намалюйте план городу

Головні проблеми при плануванні городу та присадибної ділянки — необхідність дотримуватися сівозміни та різні потреби в овочах. Припустимо, редиски на сім'ю потрібно одну грядку, салату — третина від неї, а огірків — цілих три. На наступний рік усе те саме доведеться висадити зовсім по-іншому. З одного боку, це плюс, тому що картина щоразу виглядає по-новому. З іншого боку — головний біль, оскільки цю головоломку доводиться вирішувати рік у рік. Щоб побачити, чи поміститься весь бажаний обсяг овочів на грядках або якісь позиції доведеться скоротити, намалюйте план городу.

Розділіть площу на квадрати, прямокутники, трикутники. В натурі їх розмір повинен бути таким, щоб ви могли дістати рукою до середини грядки. Прикиньте, скільки секцій під яку культуру вам знадобиться (наприклад, кабачки — 4, редиски — 2 і т. д.).

Потім наріжте з аркуша паперу необхідну кількість і підпишіть назви культури, її висоту та колір. А потім рухайте ці папірці за планом городу, змінюючи їх місцями відповідно до планів сівозміни.

Невисокі рослини розташовуйте ближче до переднього краю, середні — за ними, високі на задньому плані як акценти. Недостатню висоту овочевих рослин можна компенсувати використанням піднятих гряд. Природно, що їх мають у своєму розпорядженні драбинки, найнижчі ближче до спостерігача. Не забувайте про освітлення — це дуже важливо, коли складається планування городу: високі рослини не повинні затінювати низькі. Зважаючи на те, що більшість овочів є світлолюбними, необхідно забезпечити їх достатнім світлом.

Особливу увагу слід приділити поливу грядок. Для цього необхідно передбачити систему автоматичного поливу або просто встановити ємності для збору дощової води.

Продумувати розташування насаджень необхідно таким чином, щоб було зручно діставати до середини грядки.

Що можна, а що не можна садити поряд

Є городні культури, які можуть рости і розвиватися поруч через взаємну незносність кореневих і ефірних виділень. Але існують і рослини, здатні до «взаємодопомоги»: висаджені по сусідству, вони сприятливо впливають одна на одну. Це необхідно врахувати, коли складається планування присадибної ділянки.

Не люблять сусідства:

  • томати та кольрабі;
  • огірки та капуста;
  • цибулинні (цибуля та часник) і картопля, капуста, бобові, буряк;
  • бобові та пасльонові (томати, перець).

Також ми розповідали про 15 секретів гарного врожаю: радять досвідчені городники.

Окрім того, ми писали, як подбати про руки в дачний сезон — радять фармацевти.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання26 хвилин тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитаннягодина тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання3 години тому
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання4 години тому
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання5 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання7 годин тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання9 годин тому