- Головна
- Новини
- Агро
- Урожай-2023
- 15 секретів гарного врожаю: радять досвідчені городники
15 секретів гарного врожаю: радять досвідчені городники
Ці тонкощі відомі далеко не всім.
Виростити гарний урожай не так просто, як у комп’ютерних іграх. Треба враховувати багато моментів. На одному форумі дачників досвідчені користувачі дали 15 порад своїм «колегам».
Порада №1. Між грядками картоплі посадіть що-небудь із родини бобових (горох, боби). Продукти життєдіяльності бактерій на коренях цих рослин будуть для картоплі азотистим добривом натурального походження.
Порада №2. Буряк, незважаючи на невибагливість до місця посадки, все ж має переваги. Це має бути добре освітлювана дренована ділянка, світло дає коренеплоду колір. Якщо ґрунт кислий, то, закладаючи грядки, внесіть золу з доломітовим борошном або вапном. Проте з вапном слід бути обережнішим, оскільки його надлишок призведе до захворювання культури на пархи.
Найкращі попередники — гарбузові, бобові та пасльонові. У відкритий ґрунт насіння висівайте у два підходи з інтервалом у два тижні (для підстрахування, якщо перший посів вимерзне). Ґрунт для посіву повинен бути прогрітий до 6 °С й обов'язково зволожений.
Для підвищення цукристості буряків деякі городники рекомендують поливати грядку розчином кухонної солі з розрахунку 1 ч. л. на 10 л води (витрата на 1 м2).
Порада №3. Для боротьби зі шкідниками стовбури чагарників потрібно обробляти вапняним розчином. При цьому зверніть увагу на те, що вапно потрібно розводити лише у холодній воді. Дуже добре після роботи вимити руки (щоб не було опіків шкіри).
Порада №4. Щоб урятувати огірки та помідори від борошнистої роси, їх необхідно обприскати розчином молока (1 частина молока на 9 частин води). Суміш покриває блискучою плівкою листя та захищає його від інфекції. Обробку потрібно проводити раз на тиждень.
Порада №5. Аби слимаки не з'їдали капусту, поряд із грядками потрібно вкопати ємність із звичайним пивом: інтерес шкідників миттєво переключиться на напій, і про капусту вони тепер навряд чи згадають.
Порада №6. Усі види капусти добре відгукуються на підгортання — завдяки йому з'являються додаткові корені та покращуються умови харчування.
Порада №7. Кольрабі не рекомендується підгортати, оскільки це викликає затримку зростання стеблеплодів і погіршує їхню якість.
Порада №8. Прикореневу зону томату слід розпушувати дрібно, щоб не пошкодити коріння. Поливати томат краще по борознах, особливо в холодну погоду. Цим можна запобігти захворюванням, обсипанню квітів і зав'язей. Плоди томату довше зберігаються, якщо їх зібрати вранці й укласти в один ряд плодоніжкою вгору.
Порада №9. Кущі перцю добре розростаються, рясно цвітуть, тому частину верхніх квіток і пасинки доводиться видаляти. У жарку вологу погоду пасинкувати перець обов'язково, і, навпаки, у спекотне, сухе літо рослини не пасинкують. При цьому листова маса захищає ґрунт під кущем від випаровування вологи.
Порада №10. Насіння моркви зберігає прорісність лише один-два роки, і тому необхідно перевіряти його заздалегідь, оскільки воно починає проростати лише через два-три тижні. Ознакою того, що насіння свіже, є різкий приємний «морквяний» запах.
Порада №11. Перед дозріванням верхню частину цибулини бажано звільняти, відгрібаючи ґрунт.
Дехто вважає, що для прискорення дозрівання цибулини слід притоптувати бадилля. Але це не правильно. З прим'ятого бадилля, речовини, що залишилися в листі, не зможуть перейти в цибулину, погіршиться її якість.
Щоб прискорити дозрівання, цибулини з корінням можна підняти вилами разом із ґрунтом і залишити на місці до підсихання бадилля.
Порада №12. Ті, хто любить зелений часник, повинні знати, що особливо ніжна та смачна та частина рослин, яка розміщена в ґрунті, а тому в міру зростання слід підкучувати рослини вологим ґрунтом (біління часнику).
Порада №13. Збирати огірки необхідно щодня, а краще двічі на день — уранці та ввечері. Цим значно підвищиться продуктивність рослин.
Порада №14. Усі гарбузові рослини утворюють велику кількість додаткових коренів, що покращує харчування та підвищує врожай, тому з початком утворення гудиння його необхідно спрямовувати і в окремих місцях пришпилювати чи присипати землею, щоб воно утворило додаткове коріння. При розпушуванні та збиранні гудиння не перекладати з місця на місце.
Порада № 15. Редиску не сіють у червні.
Редиска — досить холодостійка культура. Вона витримує заморозки до -20 °С. Оптимальна температура для зростання +18 °С.
У відкритий ґрунт редиску починають сіяти з кінця квітня – початку травня. Щоб овоч завжди був на столі, висівайте насіння частинами з проміжком 10-20 днів. Редиску можна сіяти практично все літо, за винятком червня. І ось чому.
У червні найдовші дні. Оптимальна тривалість світлового дня для розвитку коренеплодів становить 8-10 годин. Якщо тривалість дня зростає до 14 годин, рослина від розвитку починає переходити до розмноження. Редиска піде у стрілку, не дасть коренеплодів або вони будуть дуже маленькими та жорсткими.
Ранні сорти встигають визріти до довгих днів.
Також ми розповідали про Всесвітній день садівництва: що слід пам’ятати тим, хто його відзначає.