Догори
Дати відгук

Голубі озера — окраса Чернігівщини (ФОТО)

У докарантинні часи тут був справжній туристичний бум.

2 хв на прочитання29 Серпня 2021, 13:56
Велике Голубе озеро, або Перше. Фото: Олександр Борсук Велике Голубе озеро, або Перше. Фото: Олександр Борсук
Поділитись:

На жаль, бренд «українська природа» слабко поширений як за кордоном, так і в самій країні. Однак за цим узагальненням подекуди можна пропустити справжні перлини екотуризму, як-от Голубі озера, розташовані в Ріпкинському районі Чернігівської області. Про них GreenPost розповів власний кореспондент Радим Іщенко.

Цей водний комплекс утворився внаслідок заповнення підземними джерелами колишніх кар’єрів із видобування кварцового піску. Такий «рецепт» утворення надав їм неймовірної, як на українські водойми, прозорості та різного забарвлення кожному із трьох озер.

Велике Голубе озеро. Фото: Олександр Борсук

Скажімо, озеро Велике, площею 25 га і завглибшки до 18 м, єдине серед «братів» виправдовувало назву, бо мало блакитнуватий відтінок, друге за розмірами мало зеленуватий колір, а найменше, розташоване біля залізничної станції Грибова Рудня, — сірий.

Середнє Голубе озеро, або Друге. Фото: Олександр Борсук

Така унікальність на додачу до забудови ближніх до Чернігова та Києва водойм спричинили справжній туристичний бум. Якщо спочатку люди їхали стихійно і вже за два десятки років засмітили озера, то в 2010-их за справу взялася місцева влада: розчистила околиці й самі озера від сміття та здала в оренду приватним підприємцям частину території, на котрій ті відкрили комплекс для відпочинку.

Мале Голубе озеро, Третє, яке ще звуть Смарагдовим. Фото: Олександр Борсук

Однак на сьогодні голубі озера вже зовсім перестали відповідати назві, набувши зеленого, а подекуди навіть бірюзового відтінків. Постійні відпочивальники кажуть, що й прозорість зменшилася, однак озера досі залишаються чудовим магнітом для людей, про що свідчить те, що на озерах почали проводитись фестивалі, на які приїжджали люди з усієї України та з-за кордону. В докарантинний період число заходів вдалося розігнати до десяти на рік.

Також ми розповідали про Буцький каньйон — «український Стоунхендж» (ФОТОРЕПОРТАЖ).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко