Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Газ і електрику можуть вимкнути: експерт дає поради щодо запасів і приготування їжі в екстремальних умовах

Газ і електрику можуть вимкнути: експерт дає поради щодо запасів і приготування їжі в екстремальних умовах

Усі сподіваються, що це не знадобиться, але краще бути готовими до розвитку найгіршого сценарію.

4 хв на прочитання18 Лютого 2022, 18:00
Продукти Продукти
Поділитись:

Останні тижні ми майже безперервно перебуваємо під інформаційним пресингом щодо високого ризику початку військового вторгнення. Свідомі люди готують «тривожні валізи» із наборами для виживання при розвитку найгіршого сценарію. Складання продуктового запасу є обов’язковим та дуже важливим компонентом підготовки до надзвичайної ситуації.  Про раціональну підготовку запасу їжі для споживання в екстремальних умовах розповів Олег Швець, доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів, президент Асоціації дієтологів України, лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії.

Він наголошує, що в надзвичайній ситуації можливе відключення електроенергії, що триватиме кілька днів. Тоді не можна буде обійтися без консервів, сухих сумішей та інших продуктів, які не потребують охолодження, варіння, додавання води чи спеціальних умов приготування. Також слід подбати про міцний посуд (бажано металевий) та ручну відкривачку для консервів.

Рекомендовані запаси продовольства. Слід подбати про принаймні кількаденний запас продуктів тривалого зберігання. Вибирайте продукти, які стане їсти ваша родина. Пам’ятайте про будь-які особливі дієтичні потреби членів своєї родини.

При виборі запасів продуктів харчування зверніть увагу на:

  • готові до вживання м’ясні консерви, консервовані фрукти, ягоди й овочі;
  • білкові (злакові, горіхові та інші) або фруктові батончики;
  • сухі пластівці або гранола;
  • арахісове масло;
  • сухофрукти;
  • консервовані соки;
  • пастеризоване молоко, що не псується;
  • висококалорійні продукти;
  • харчування для немовлят (за потреби).

Безпека харчових продуктів. Без електрики та холодильника продукти, що зберігаються при низьких температурах, можуть стати небезпечними. Бактерії в їжі швидко розмножуються при температурі від 5 °С, і споживання таких продуктів може спричинити отруєння чи кишкову інфекцію. Розморожену їжу зазвичай можна їсти, якщо вона ще холодна й із холодильника. Її можна повторно заморозити, якщо вона містить кристали льоду. Пам’ятайте: якщо ви сумніваєтеся у безпеці продукту, краще викиньте його.

Аби ваші продукти були безпечними, зберігайте їх у закритих контейнерах. Тримайте в чистоті посуд для приготування та споживання їжі. Викиньте будь-яку їжу, яка контактувала з забрудненою паводковою водою. А також ту, що була при кімнатній температурі протягом двох годин або більше, що має незвичайний запах, колір або текстуру. Для немовлят використовуйте готову суміш для годування. Якщо потрібно змішувати дитячі суміші, використовуйте воду в пляшках або кип’ячену воду.

Не їжте з набряклих, пом’ятих або іржавих банок, навіть якщо продукт всередині виглядає безпечним для вживання. Не споживайте їжу, яка виглядає або пахне ненормально, навіть якщо банка виглядає нормально.

Приготування їжі. У надзвичайних ситуаціях можна використовувати альтернативні джерела тепла для приготування їжі, включаючи підігрівачі для свічок, жаровні, каструлі для фондю або камін. Вугільні мангали та туристичні пальники призначені лише для використання надворі. Консерви з супермаркетів можна їсти з банки без розігрівання, якщо це зазначено на етикетці.

Щоб розігріти їжу в банці, спочатку зніміть етикетку. Далі ретельно вимийте та продезінфікуйте банку. Зокрема можна використати розведений розчин відбілювача, розведений у воді в пропорції 1 до 10. Відкривайте банку перед нагріванням.

Як охолоджувати продукти, якщо вимкнули електрику. Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери максимально зачиненими. Холодильник зберігатиме продукти холодними близько чотирьох годин, якщо його не відчиняти.

Охолоджені або заморожені продукти повинні зберігатися при температурі 5 °С або нижче. Використовуйте термометр у холодильнику, щоб перевірити температуру.

Охолоджена їжа має бути безпечною, якщо електроенергія була відключена не більше чотирьох годин. Викиньте будь-яку швидкопсувну їжу, як-от м’ясо, птицю, рибу, яйця або залишки продуктів, які зберігалися при температурі вище 5 °С протягом двох годин або довше.

Щоби продукти довше зберігалися охолодженими, вам знадобиться сухий лід, яким варто запастися до ймовірного відключення електроенергії. 11 кг сухого льоду підтримуватимуть температуру нижче нуля в морозильній камері об’ємом 0,28 м3 протягом трьох-чотирьох днів.

Якщо ви використовуєте сухий лід для охолодження їжі, переконайтеся, що він не контактує безпосередньо з їжею. Будьте обережні при поводженні із сухим льодом. Надягніть сухі щільні рукавички, щоб уникнути травм.

Нагадаємо, якщо завтра війна: як підвищити свої шанси на виживання в екстремальній ситуації.

Тим часом у Києві оновили карту укриттів на випадок атаки: де дивитися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитаннягодина тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання2 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора