Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Екстремальні лісові пожежі стають дедалі частішими: кому слід готуватись і до чого тут зміна клімату

Екстремальні лісові пожежі стають дедалі частішими: кому слід готуватись і до чого тут зміна клімату

Хоча існує багато екосистем, які потребують вогню, наприклад, для самовідновлення або для сприяння росту рослин.

4 хв на прочитання24 Червня 2024, 21:08
Інфографіка: Die Zeit. Інфографіка: Die Zeit.
Поділитись:

Канада 2023 року, Каліфорнія 2022 року, Австралія 2019 року — це лише кілька великих лісових пожеж, які багато хто ще пам'ятає. І зараз знову виникають пожежі, наприклад, у Греції, де в полум'ї загинула щонайменше одна людина. Логічно припустити, що це якось пов'язано зі зміною клімату: адже в багатьох регіонах стає спекотніше і сухіше — ідеальні умови для лісових пожеж. Очевидно, що цьому суперечить аналіз, який показує, що в усьому світі горить менше землі. Хоча це дійсно так, згідно з нещодавнім дослідженням, особливо небезпечні лісові пожежі сьогодні трапляються вдвічі частіше, ніж близько 20 років тому. І навіть шість найбільш екстремальних лісових пожеж з 2003 року сталися лише за останні сім років. Про це розповідає Die Zeit.

Світ палає щодня, охоплюючи вогнем багато квадратних кілометрів. Однак площа, на якій виникають пожежі, насправді зменшується в середньому протягом багатьох років (International Journal of Remote Sensing: Zubkova et al., 2023). Та це пов'язано не стільки з тим, що лісові пожежі менше поширюються, скільки з тим, що люди розпалюють менше контрольованих вогнищ.

Такі пожежі використовуються в тропічних і субтропічних широтах Африки, Південної Америки та Південно-Східної Азії в сільському господарстві, а також у незаконних лісозаготівлях. Оскільки ці практики стають дедалі рідшими, супутники фіксують менше пожеж — особливо на луках. Однак така статистика може вводити в оману, особливо тих, хто приймає рішення, оскільки проблема лісових пожеж стоїть гостріше, ніж будь-коли раніше.  

Австралійські дослідники проаналізували супутникові дані з 2003 по 2023 рік і розглянули особливо інтенсивні пожежі (Nature Ecology & Evolution: Cunningham et al., 2024). Вони проаналізували лісові пожежі з особливо високою променевою потужністю. Вона описує кількість енергії, що виділяється вогнем у вигляді теплового випромінювання. Променева потужність також корелює з утворенням диму, виділенням вуглекислого газу, чадного газу та інших частинок, таких як тверді частинки.  

Дослідники дійшли висновку, що частота цих екстремальних пожеж зросла більш ніж удвічі за досліджуваний період. Мало того, інтенсивність лісових пожеж також зросла більш ніж удвічі за останній 21 рік. Найбільше постраждали регіони з хвойними лісами в помірному кліматі, наприклад, на заході Канади чи США. Пожежі в цьому типі лісів зараз виникають приблизно в одинадцять разів частіше, ніж у 2003 році. 

Проте особливо часті і сильні пожежі також спостерігаються в бореальних хвойних лісах і тайзі, наприклад, в Росії, де супутники фіксують численні пожежі щороку. Загалом, пожежі в цьому типі лісу почастішали в сім разів у всьому світі. Втім, в обох типах лісів значно зросла не лише частота, а й інтенсивність пожеж.  

Однією з причин цього, підкреслюють науковці, є надзвичайна сухість уражених лісів. Якщо їм не вистачає вологи на великих площах, пожежі легко виникають і можуть швидко поширюватися — з відповідними наслідками для людей і довкілля. У лісових пожежах гинуть люди і тварини, густий дим може тижнями забруднювати сусідні та віддалені населені пункти, вуглекислий газ, що виділяється, ще більше нагріває атмосферу, а пожежі знищують цілі екосистеми та накопичувачі вуглецю.  

Це правда, що існує багато екосистем, які потребують вогню, наприклад, для самовідновлення або для сприяння росту рослин. Однак більшість лісових пожеж є наслідком підпалів, навмисних чи необережних. Лише невелика частка лісових пожеж спричинена природними причинами, такими як удари блискавки.  

Торік у Європі вигоріла територія розміром з Люксембург, чверть якої складали ліси. Середземноморський регіон, Піренейський півострів і частини Балкан особливо страждають від лісових пожеж. Для Європи минулий рік став одним з чотирьох найгірших років за кількістю лісових пожеж у цьому тисячолітті. І ризик для середземноморських лісів продовжує зростати зі зміною клімату. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Акція Фібі Пламмер та Анни Холланд у Національній галереї у Лондоні у жовтні 2022 року. Фото: Just Stop Oil/PA/dpa/picture alliance
Екоактивістки, які облили супом картину Ван Гога, отримали тюремні терміни
2 хв на прочитання6 хвилин тому
Зображення створено ІІ
Скляний будиночок на дачі власноруч: поради й ідеї (ВІДЕО)
3 хв на прочитання2 години тому
Фото: Bild
Каналізаційні відходи обдали автомобілі, мотоциклістів і пішоходів: у Китаї з труби, що лопнула, вдарив гігантський фонтан
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Miguel J. Rodriguez Camilo/AFP/Getty Images
Може стати найсильнішим і найбільшим у регіоні за більш ніж рік: Ураган «Хелен» обрушився на США (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Бразилія боїться розливу нафти з нацистських кораблів
5 хв на прочитання13 годин тому
Президент Ботсвани запропонував ФРН забрати 20 тисяч диких слонів і пригрозив інакше їх відстріляти
1 хв на прочитанняВчора
Ужанський національний парк святкує чверть століття існування
1 хв на прочитанняВчора
У Європі стане легше відстрілювати вовків
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Нік Норвіц виявив, що від вживання яєць його рівень ЛПНЩ, який заведено вважати «поганим холестерином», насправді знизився. Скріншот: NicknorwitzPHD/Youtube
Чоловік цілий місяць з'їдав 24 яйця на день, аби подивитися, що станеться з його тілом — результати здивували багатьох
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення створено ІІ
У США стратили другого засудженого шляхом удушення азотом — чоловік сам вибрав такий спосіб
4 хв на прочитання6 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Запіканка з макаронів із куркою та помідорами — ідеальний варіант як для родинної вечері, так і для зустрічі гостей
1 хв на прочитання8 годин тому
Зображення створене ШІ
Розширення можливостей: в Україні додають нові професії до програми навчальних ваучерів
2 хв на прочитання9 годин тому
Що таке безпечний аборт і кому він недоступний
5 хв на прочитання10 годин тому
Як українські лікарні готуються до опалювального сезону?
1 хв на прочитання12 годин тому
Боротьба за життя: що потрібно знати про сказ
2 хв на прочитання15 годин тому
У ВООЗ стурбовані різким зростанням проблемного використання підлітками соціальних медіа
5 хв на прочитанняВчора