Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • Екологи б'ють на сполох: прикриваючись карантином спритні бізнесмени та політики калічать природу

Екологи б'ють на сполох: прикриваючись карантином спритні бізнесмени та політики калічать природу

Про це заявили в екологічній організації "Арніка"

2 хв на прочитання13 Жовтня 2020, 20:35
Поділитись:

Зміна закону на користь інвесторів, раптове схвалення спірних проєктів, незаконне будівництво гідроелектростанцій, незаконні вирубки лісу, переслідування громадських активістів. Це лише деякі з випадків порушення прав людини й руйнування навколишнього середовища під час карантину, викликаного глобальною пандемією COVID-19. Чеська неурядова організація "Арніка" і її партнери з інших країн опублікували нове дослідження "Знищення навколишнього середовища під час епідемії коронавірусу", що охоплює 15 випадків порушення екологічної справедливості.

У даній публікації представлені докази показують, як уряди деяких країн і державні органи зловживали становищем у зв'язку з пандемією COVID-19 і відвертали увагу громадськості. Крім того, подальше ведення режиму надзвичайної ситуації послабило можливість громадян повноцінно брати участь у вирішенні важливих питань, обговореннях, зборах або протестах.

Також, деякі приватні компанії скористалися пандемією і зробили дії, які завдають шкоди навколишньому середовищу. Наприклад, теплоелектростанція в українському місті Дніпро експлуатувала відразу два енергоблоки без електрофільтрів, що явно суперечить висновку оцінки впливу на навколишнє середовище. У Боснії та Герцеговині компанія Srbinjeputevi почала будівництво гідроелектростанції взагалі без дозволу. У Молдові незаконна вирубка дерев стала широко поширеним явищем під час надзвичайного стану оголошеного парламентом, що погіршило ситуацію країні, яка має і без того слабу лісистість.

Хоча деякі порушення належать до поодиноких випадків, інші демонструють посилені спроби домогтися системного погіршення екології.

"Суспільство має стежити за своїми урядами. У разі порушення наших прав ми повинні порушувати судові справи або звертатися до Комітету з дотримання Орхуської конвенції", - додав Ілля Тромбіцкій, директор молдавської асоціації НВО Eco-TIRAS.

Арніка підкреслює, що описані випадки є порушенням міжнародної Орхуської конвенції про демократію у сфері навколишнього середовища. Орхуський комітет з контролю дотримання правил випустив "Заяву про необхідне застосування Орхуської конвенції під час пандемії COVID-19 і на етапі відновлення економіки". В ній говориться: "навіть в разі кризи, такої як пандемія COVID-19, неможливо відкинути основні права, викладені в Конвенції. Відповідно, країни не можуть виправдати будь-які зміни законів посилаючись на пандемію COVID-19 або на необхідність швидкого відновлення економіки".  

Нагадаємо, завдяки коронавірусу шкідливі викиди в повітря впадуть на 7%.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.