Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • День весняного рівнодення: чим він особливий і які можливості відкриває?

День весняного рівнодення: чим він особливий і які можливості відкриває?

Це день, коли можна сіяти нові зерна — планувати задуми, плекати ідеї, починати проекти.

3 хв на прочитання20 Березня 2024, 15:03
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Сьогодні, 20 березня, настало весняне рівнодення — час, коли наші предки святкували Новий рік. Чим цей день особливий і які можливості він відкриває? Ось що про це GreenPost розповіла письменниця, культурологиня Громовиця Бердник.

Великдень, Великий День  — так називали цей день задовго до приходу християнства.  Але зараз, скажімо, в іранській традиції, день Весняного рівнодення — це свято Новруз, «новий день», перший день іранського календаря.

Це початок весни і землеробного сезону — а в Європі і сьогодні весна «стартує» саме в дні Весняного Рівнодення, а не календарного 1 березня.

Символічно уявляли, що Богиня Життя в образі юної Діви виходить з Підземного Світу, де вона проводить зимовий період, аби народити нове Життя.

Сюжет цього універсального міфу є й у грецькій історії про Персефону, яка півроку проводить на землі, допомагаючи матері Деметрі плекати земні врожаї, а на півроку стає царицею Підземного світу, бувши дружиною бога Аїда, і в міфах Середземномор’я про богів що помирають і воскресають, і Богиню, яка своїм коханням і подвигом допомагає воскреснути Богу-Сонцю. Власне, так цей міф перекочував і в християнську традицію, і навесні ми святкуємо Воскресіння Сина Божого, але свято, як і в дохристиянські правічні часи, називаємо Великоднем.

Випікаємо символи життєдайного Начала і фарбуємо-розписуємо яйця, і те, й інше — символи родючості, що уособлюють вічне відродження і торжество Життя.

У дні Рівнодення починають співати птахи — вони за народними повір’ями, «отримують голос», а з Вирію повертаються птахи перелітні.

Це день Великої Рівноваги, коли Світло і Життя остаточно отримує владу над Темрявою і Смертю, день починає наростати, й у світі щодня додається тепла і світла… аж доки в день Осіннього Рівнодення терези хитнуться в інший бік, і Світлі Сили передадуть владу над світом Темним. Це не добро і зло, це дві рівновеликі Сили Всесвіту, чиїми чергуваннями тримається світобудова. 

Та й у Весняному Рівноденні ще вчувається відгук Смерті… Те, що не пережило зиму, стане добривом для нового врожаю. А ті живі зерна, які будуть посіяні й ретельно доглянуті, дадуть плоди.

Досі збереглося повір’я, що на Великдень сонце, сходячи, «ряхтить», грає різними кольорами веселки, і щасливою і здоровою весь рік буде та людина, котра це побачить.

Але насправді це повір’я значно древніше і стосується саме світанку Весняного рівнодення.

Здавалося б, що це дає нам, сучасним людям?

Те, що й нашим предкам. Це день, коли можна сіяти нові зерна — планувати задуми, плекати ідеї, починати проекти.

Освідчуватися в коханні, планувати спільне майбутнє з обранцями чи обраницями.

В цей день можна питати Всесвіт про майбутнє — вважається, що відповідь ви обов’язково отримаєте, через знаки чи символи, які прийдуть цього дня.

І, звісно, сійте в цей день зерна перемоги й очищення України, зерна процвітання і майбутнього добробуту. Думайте про те, якою стане Україна після війни. Яким буде ваше життя після перемоги.

І хай буде з вами і з Україною сила ясного Сонця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко