Догори
Дати відгук

Великдень 2024: прикмети та цікаві традиції

Великдень 2024 року у православних буде досить пізнім.

2 хв на прочитання14 Березня 2024, 08:45
Великдень 2024 Традиції на Велидень Великий піст Великдень 2024 Традиції на Велидень Великий піст
Поділитись:

Великдень - це найрадісніше свято в церковному календарі, присвячене чудесному воскресінню Ісуса Христа через 3 дні після страти на хресті. Свято не має фіксованої дати, але завжди відзначається у неділю - саме цього дня тижня, згідно з Біблією, воскрес Христос.

2024 року християни східного обряду в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня. Тобто різниця становитиме понад місяць.

Чому така велика різниця? Річ у тім, що для обчислення дати Великодня католики та православні християни використовують різну Пасхалію. Тому за юліанським і новоюліанським календарем Великдень може припадати на період від 4 квітня до 8 травня. Тобто православна церква для розрахунку використовує дату весняного рівнодення, тому православний Великдень не може прийти раніше 4 квітня.

Коли Великий піст 2024

Перед Великоднем православні відзначають 50-денну піст, названий Великим. Він потрібний для тілесного та духовного очищення, щоб зустріти світле свято в очищеному тілі та з чистими помислами.

Великий піст 2024 триватиме з 18 березня по 4 травня. Протягом усього посту заборонено їсти м'ясо, молочні продукти та яйця, а останній тиждень посту (29 квітня – 4 травня) називається Страсною Седмицею і є найсуворішим.

Традиції та заборони на Великдень

Однією з найважливіших традицій Великодня є освячення пасок, крашанок і інших традиційних страв у церкві. Вірять, що освячені страви мають цілющі властивості. На свято заведено обмінюватися освяченою їжею та символічними речами.

Прикмети на Великдень

  • Якщо на Великдень мороз – варто чекати на щедрий врожай.
  • Якщо вдень на Пасху тепло, це до сонячного літа.
  • Похмурий день на Великдень – до прохолодного літа.
  • Дощ на Пасху – до дощової весни.

Що не можна робити у Великдень:

  • це велике свято, а тому Церква забороняє займатися важкою фізичною працею;
  • не варто проводити генеральне прибирання в оселі;
  • не можна ходити похмурим, сумувати, лаятися чи лихословити.

Якщо у світле Свято Христового Воскресіння у вас попросили милостиню, в жодному разі не відмовляйте. Інакше на вас цілий рік чекатимуть проблеми й невдачі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.