Догори
Дати відгук

День стабільної гастрономії: гастротури Україною, які розкривають смакові традиції українців

Це свято має на меті об’єднати всіх людей та їхні вподобання в одну велику, різнобарвну та надзвичайно смачну гастрономічну родину.

4 хв на прочитання18 Червня 2024, 11:40
18 червня свято День стабільної гастрономії 18 червня свято День стабільної гастрономії
Поділитись:

День стабільної гастрономії – відносно молоде свято, яке встановлено Головною Асамблеєю ООН з 2017 року. 

 Мета Дня стабільної гастрономії – пропагувати шанобливе ставлення до навколишнього середовища та місцевих традицій, стійке виробництво продуктів харчування та збереження біорізноманіття.

Українська кухня одна з найсмачніших та різноманітних кухонь світу. Гастротуризм – це не лише спосіб познайомитися з кулінарними традиціями країни, але й унікальна можливість зануритися в її культурний контекст, відчути атмосферу та смаки, які роблять Україну особливою.

У день стабільної гастрономії розповідаємо про найцікавіші гастротуристичні напрямки Україною.

Регіональні кулінарні особливості України вражають своєю різноманітністю та смаковими витонченостями. Кожен регіон має свої унікальні страви, які відображають історію, традиції та особливості місцевого культурного спадку.

Полісся: Цей регіон славиться багатством лісів та водних просторів, що впливає на його кухню. Тут популярні страви з риби, грибів та лісових ягід. Наприклад, “галушки з грибами” або “карпатський лещ”.

Карпати: Гірський регіон Карпат славиться своєю вишуканою кухнею, яка базується на місцевих продуктах, таких як борошняні вироби, м’ясо та молочні продукти. Сюди варто віднести такі страви, як “бануш”, “буженина” та неповторні сири, такі як “бринза” та “бриндзові палочки”.

Причорномор’я: У цьому регіоні великий акцент робиться на морську кухню. Смачні страви з риби та морепродуктів, такі як “чорноморський окунь” або “каламари в клярі”, стали символами гастрономічного досвіду цієї місцевості.

Поділля: Цей регіон відомий своїми багатими родючими землями, що впливає на його кухню. Тут популярні страви з бобових, картоплі та м’яса. “Подільський борщ” та “вареники з картоплею” – це лише кілька прикладів того, що варто скуштувати у цьому регіоні.

Полтавщина: У цьому регіоні особливо популярні страви з кукурудзи та меду. “Полтавські медовухи” та “млинці з начинкою” – це страви, які є символами цієї області.

Кожен з цих регіонів має свої неповторні кулінарні традиції та смакові особливості, які роблять українську кухню насправді унікальною та неповторною.

Сир та вино – гастрономічні перлини Закарпаття

Чим славиться Закарпаття? Безумовно сиром та вином. Дослідити Карпати, замки, вино та сир можна під час багатьох турів, які пропонують агенції.

Як не згадати про ферму “Карпатський буйвіл”, де місцеві ентузіасти намагаються врятувати найпівнічнішу популяцію буйволів у світі. Зараз на фермі є понад 100 карпатських буйволів за якими можна поспостерігати, а також скуштувати й купити різні сорти буйволячого та овечого сиру.

Околиці Берегова здавна на весь світ славляться своїми винами, які мають чудовий аромат і велике багатство смакових властивостей. Це завдяки вулканічним породам, на яких росте виноград та енергії сонця, адже саме тут найбільше сонячних днів у Закарпатті. Знайомство зі смачним Закарпатським вином вразить навіть найвимогливіших туристів. 

Якщо є можливість, спробуйте сир на крафтовій сироварні у селі Бараново, де виробляються екологічно чисті сири. Корисним доповненням екскурсії стане відвідування термальних басейнів з унікальною цілющою водою.

Гастротур Одещиною

У світі є зовсім небагато міст, які мають власну кухню і саме таке унікальне місце розташоване в Україні – це Одеса. Нема паризької чи берлінської кухні, а «Одеська кухня» є, вона яскрава, соковита, контрастна, смачна та дивна. Одеська кухня ввібрала аромати та смаки грецької, молдавської, української, польської, єврейської, німецької, італійської. Кожен народ, який жив у цьому портовому місті, залишив слід на її кухні. 

Для поціновувачів кави та пива

Львів і кава – це поняття нерозлучні. Саме тому в місті відкрита напевно найбільша кількість кавʼярень в Україні. Туристів, які бажають відкрити для себе Львів з абсолютно незвіданого боку, почути цікаві історії, захопливо провести час, продегустувати каву та закохатись у Львів запрошують у безліч турів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Компанія-постачальник сої відшкодувала понад 11 млн грн несплачених податків
За матеріалами БЕБ компанія-постачальник сої відшкодувала понад 11 млн грн несплачених податків
1 хв на прочитаннягодина тому
Знищив плантацію редиски через занижені ціни
Польський фермер знищив плантацію редиски через занижені ціни
1 хв на прочитання3 години тому
Зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
В Мінагрополітики відбулася зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
2 хв на прочитання4 години тому
Проблеми та потреби молочного сектору
Проблеми та потреби молочного сектору – головні теми Дорадчої Ради швейцарсько-української програми QFTP
2 хв на прочитання6 годин тому
Від Чорного моря до США: екстремальна погода загрожує світовому врожаю
2 хв на прочитання8 годин тому
Приготуйте «Наполеон» всього за 30 хвилин: потрібно лише 3 інгридієнти
1 хв на прочитання9 годин тому
Експорт українського зерна в поточному сезоні майже досяг 50 млн т
1 хв на прочитання11 годин тому
Кабачки родитимуть до жовтня: прості секрети підживлення
1 хв на прочитання12 годин тому