Догори
Дати відгук

День оргазму: сексологи розвіюють міфи та розкривають таємниці

Оргазм навіть може стати захисною реакцією.

7 хв на прочитання21 Грудня 2021, 12:44
Оргазм Оргазм
Поділитись:

21 грудня відзначають День оргазму. Тема оргазму (особливо жіночого) довго була настільки табуйованою, що багато хто взагалі не підозрював про те, що жінка також може його досягати. Проте і в наш час оргазм далеко не для всіх є чимсь елементарним. Чому так відбувається та як це можна змінити? Ось що про це розповідають в Національному Інституті сексології та сексуального здоров'я.

Оргазмфізичний прояв любові

У царині міжстатевих стосунків досі існує багато міфів. Наприклад, що жінки люблять обійматися, а чоловікам потрібен тільки статевий акт, що дівчатам потрібно спочатку поговорити, а хлопці відразу готові до сексу.

Насправді і чоловіки, і жінки так само прагнуть емоційної близькості та любові партнера. Ба більше — як виявилося, переживання оргазму в нас також дуже схоже.

Різні дослідження встановили: кількість і тривалість м’язових скорочень, артеріальний тиск, серцева активність під час оргазму однакова у чоловіків і жінок. Також в обох статей спостерігалося виділення «гормону прив’язаності» — окситоцину. Цікаво, що чоловіки та жінки навіть описують свої переживання під час оргазму однаковими словами.

Шлях до задоволення, наші очікування від партнера можуть бути різними. Але саме переживання оргазму одне й те саме.

Чому жінки та чоловіки однаково переживають оргазм? Чоловіки та жінки з біологічного погляду займаються сексом для продовження роду. Природа сприяє тому, щоб прив’язати партнерів одне до одного для догляду за майбутніми нащадками.

Подібне переживання оргазму у чоловіків і жінок сприяє формуванню емоційної близькості між партнерами та довготривалої прив’язаності для догляду за дітьми.

Одночасний оргазм — недосяжний ідеал?

Ідея про те, що партнери завжди повинні отримувати сексуальну розрядку одночасно, виникла не завдяки жіночим журналам чи фільмам. Вперше така думка з’явилась у журналі «Ideal Marriage» у 1932 році.

«Під час нормального коїтусу оргазм має бути майже одночасним», — написав гінеколог Теодор Гендрік ван Де Велде.

На його думку, це вказувало б на гарні стосунки у парі та сприяло емоційній близькості між партнерами. Є припущення, що такий оргазм сприяє заплідненню. Завдяки рекламній компанії Durex для одночасного фінішу партнерів навіть з’явився спеціальний термін wegasm.

За результатами дослідження Colson, отримати оргазм одночасно було важливим для 41 % чоловіків і 30 % жінок.

Але що ж відбувається насправді? Професор Індіанського університету в Блумінгтоні й автор книги «The Coregasm Workout» Debby Herbenick каже, що

в реальності одночасний оргазм не є досить поширеним та не з’являється від самого початку стосунків.

Найчастіше, намагаючись отримати розрядку в один і той самий час, хтось із партнерів робить усе для того, щоб стримуватися. Під час дослідження Darling жінки повідомляли, що відчувають, ніби повинні швидше досягти оргазму, якщо чоловік уже отримав задоволення. Це мотивує їх частіше симулювати оргазм, аби не розчарувати партнера.

Якщо пара концентрується на тому, щоб за будь-яких умов досягти розрядки одночасно, це має негативний вплив на якість сексуального життя. Це може спричиняти нереалістичні очікування від статевого акту та посилювати тривогу. 

Коли основною метою зайняття сексом стає «досягти одночасного оргазму», втрачається емоційний компонент сексуальної взаємодії. Для багатьох пар краще працює сценарій, коли вони по черзі фокусуються на задоволенні кожного з партнерів.

Чи можна уникнути вагітності завдяки оргазму?

Існує думка, що переживання оргазму підвищує вірогідність зачаття або й узагалі зачаття можливе лише тоді, коли жінка пережила оргазм.

Через це дівчата, відчуваючи наближення оргастичної розрядки, починають стримуватися та придушувати оргазм. Вони сподіваються таким чином запобігти незапланованій вагітності.

Однак зачаття все одно може настати, оскільки воно жодним чином не залежить від жіночого оргазму. Крім того, тривале практикування подібного методу «контрацепції» може призвести до розвитку аноргазмії.

Тому не варто відмовляти собі в оргазмах, а плідність краще контролювати за допомогою безпечних методів.

Оргазму може й не бути

Скарги на відсутність оргазму у парному сексі є досить поширеними у практиці сексолога.

Зазвичай, виявивши в себе цю проблему, жінка береться за її вирішення. В хід можуть іти будь-які способи: візит до гінеколога, візит до психолога, розмови з подружками, купівля різних кремів для збудження, купівля секс-іграшок, запис на курс, де обіцяють навчити оргазмувати заледве не вухами. І все може виявитись марним.

Річ у тім, що 

інколи причина проблем з оргазмом (не тільки в жінки, а й у чоловіка) може лежати в дитячій мастурбації.

Наприклад, якщо дівчинка роками мастурбувала за допомогою струменя води в душі, то ставши дорослою і почавши жити статевим життям, вона може виявити, що «напрацьовані» механізми запуску оргазму у ванній кімнаті раптом не дають оргазму під час пенітрально-вагінального контакту. Тому що мастурбація струменем води не передбачає присутності партнера.

Набагато трагічнішою причиною аноргазмії є сексуальна травма.

Люди, які зазнали сексуального насильства, можуть мати несвідомі неадекватні реакції на дотики та секс. Пропозиція інтимної близькості від партнера може стати тригером, що поверне жертву до спогадів про травмуючу подію.

Зниження сексуального інтересу є найбільш поширеною проблемою жертв насильства. Деякі з них мають знижене бажання сексу, інші взагалі уникають усіляких думок про інтимність. Вони можуть асоціювати збудження з почуттями страху, гніву, відрази або сорому.

Збудження може бути тригером і повертати їх до почуття власної беззахисності. Деякі люди, які зазнали сексуальної травми, можуть блокувати збудження, бо почуваються винними.

Сексуальне збудження допомагає тілу людини фізіологічно підготуватися до близькості. У жінок, які зазнали сексуального насилля, можуть бути проблеми з лубрикацією. Це робить статевий акт болісним і неприємним.

Жінки, які зазнали насильства, можуть страждати на вагінізм або диспареунію. У такому разі спазм м’язів може виконувати захисну функцію. Для чоловіків відсутність збудження призводить до зниження ерекції.

Деякі жертви насильства не отримують оргазму взагалі. Інші — тільки з партнером.

Деякі чоловіки, які зазнали насилля, скаржаться на передчасну еякуляцію. Це може бути захисною реакцією, адже що швидше він отримає оргазм, то швидше насильницькі сексуальні дії закінчаться. Надалі дотики можуть бути тригерами для швидкого оргазму.

Часто партнери жертв насильства також страждають від сексуальних дисфункцій. Вони відчувають тривогу, депресію, емоційний стрес. У партнерів жертв сексуального насильства можуть бути такі проблеми: втрата цікавості до сексуальної активності, труднощі з досягненням оргазму, передчасний оргазм.

Для того, щоб подолати сексуальні проблеми, потрібно буде працювати індивідуально над власними проблемами та разом із партнером — над проблемами, які стосуються пари. Дуже важливо розвивати довіру у стосунках, уміти щиро говорити та підтримувати одне одного.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитання19 хвилин тому
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитаннягодина тому
Коли починається Петрів піст
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитання2 години тому
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання5 годин тому
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання6 годин тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання7 годин тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання14 годин тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання15 годин тому
Більше з GreenPost
Режим економії вуличного освітлення в Одесі
Вуличне освітлення в Одесі - в режимі економії
1 хв на прочитання3 години тому
Вітрова електростанція на Полтавщині. Фото ілюстративне
Для будівництва вітрової електростанції на Полтавщині виділять 47 тис. га
1 хв на прочитання4 години тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання8 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання9 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання10 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання11 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання11 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання12 годин тому