11 травня відзначають День кореневого каналу. Нинішні технології дають змогу зберегти зуби, які раніше однозначно підлягали видаленню, і гігієнічні навички населення за останні десятиліття змінилися — дедалі більше людей вчаться користуватися не лише зубною щіткою та пастою, а й зубною ниткою, міжзубними йоржиками й іригатором.
Але важливим чинником, від якого залежить здоров’я зубів, залишається харчування — і тому, що це «робота» наших зубів, і тому, що їжа впливає на зубну емаль. Вважається, що серйозні проблеми із зубами почались у людства після переходу від мисливства та збиральництва до хліборобства, коли дієта зазнала суттєвих змін.
Як же потрібно харчуватися, аби спілкування зі стоматологами обмежувалося профілактичними оглядами? Про це GreenPost розповіла стоматолог, лікар вищої категорії Жанна Іващенко.
Вона підкреслила: не існує «чарівної пігулки», яку можна було би з’їсти й отримати здорові зуби. Потрібне раціональне харчування.
«Оскільки відбувається розвиток харчових технологій, ми вживаємо їжу, яка зазнала різних видів термічної обробки. Булки, шоколад, продукти, які пройшли багато технологічних процесів обробки — це зло для зубів», — говорить лікар.
Жанна Іващенко нагадує, що для зубів добра досить тверда їжа — фрукти й овочі (яблука, морква тощо). Також корисно їсти сир, молочнокислі продукти. А от кістки краще не гризти — «ми ж не собаки, це надмірне навантаження на зуби». Тим паче, якщо зуби не абсолютно здорові, можливе точкове ураження ділянки зуба.
Раніше ми розповідали, про які проблеми в організмі свідчать хворі зуби.
Нагадаємо, що лікарка розповіла про чорний наліт на зубах дитини та як із ним боротися.
Також ми писали про шість міфів про дитячі зубки: правда про сріблення, нелікування та чищення молочних зубів.
Окрім того, коронавірус б'є ще і по зубах.