Дуже багато проблем щитоподібної залози пов'язані з банальним браком йоду в організмі. Про те, навіщо нам йод і де його взяти, розповідає хірург-онколог, УЗД-діагност Ольга Нікіфорова.
Йод необхідний для синтезу двох її головних гормонів — трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4). Щитоподібна залоза щодня витрачає близько 75 мкг йоду (а всього дорослій людині його потрібно 150 мкг/добу).
Якщо йоду надходить недостатньо, порушуються функції щитоподібної залози, а потім і її структури. Вона збільшується, оскільки намагається забрати більше елементів, які їй потрібні: виникає гіперплазія, можуть виникнути вузли, навіть рак.
«Проблема в тому, що ми всі з вами трошки йододефіцитні — тому що живемо в регіоні, де немає можливості часто їсти морепродукти, рибу в достатній кількості, і ту саму морську капусту далеко не всі люблять», — говорить лікар.
Тоді як його заповнити?
Насправді, це не складно, запевняє онколог. Природним чином йод міститься в рибі, морепродуктах, а також у питній воді, овочах (в одній середній картоплині, наприклад, його 60 мкг — майже половина добової норми), ягодах (наприклад, у журавлині, полуниці, чорниці).
«У 100 г печінки тріски — 370 мкг йоду. У сирі — 25 мкг. Тобто, по суті, достатньо з'їсти 200 г сиру, щоб добрати 100 мкг йоду. Так що "наїсти" йод більш ніж реально, потрібно просто харчуватися різноманітно», — говорить Ольга Нікіфорова.
Також вона нагадує, що в багатьох країнах основні продукти харчування, такі як, наприклад, кухонна сіль, спеціально збагачуються йодом. Тому найпростіший спосіб — це замінити всю звичайну сіль на йодовану.
Більше новин читайте на GreenPost.