Догори
Дати відгук

COVID-19 може передаватися «нетрадиційним шляхом» — інфекціоніст

Хоча і традиційний ніхто не скасовував.

1 хв на прочитання04 Грудня 2020, 15:15
Поділитись:

Різні інфекціоністи та епідеміологи сходяться в тому, що головним способом передачі SARS-CoV-2 є повітряно-крапельний, але не відкидають існування інших шляхів. І те, що ми влітку не спостерігали суттєвого зниження захворюваності на коронавірус, зайвий раз підтверджує думку, що крім традиційного повітряно-крапельного шляху передачі, SARS-CoV-2 має якийсь додатковий шлях.

У своєму інтерв’ю GreenPost відомий інфекціоніст Юрій Жигарєв пояснив, що теоретично цей вірус справді може передаватися різними шляхами.

«Ситуація цікава: для того, щоб вірус потрапив у клітину, вона мусить мати певні рецептори (для цього вірусу це ангіотензинперетворюючий фермент 2 – АПФ2). Крім того, є інформація про роль й інших рецепторів – нейропіліну-1. Вони є не лише у клітинах верхніх дихальних шляхів, а й у багатьох інших. Теоретично якщо клітина має ці рецептори, то вірус може до неї потрапити. А практично реалізуються ті шляхи, які ми знаємо найчастіше: з мікрокрапельками слизу, які ми видихаємо, а потім хтось їх вдихає», пояснює Юрій Жигарєв.

Також інфекціоніст розповів, чи можливий колективний імунітет від COVID-19, якщо люди хворіють повторно та куди цього року подівся сезонний грип, а також чи може захистити маска до появи симптомів і чи може носіння маски викликати пневмонію.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost