У народній медицині її використовують від глистів, печії, різних виразок. За вмістом ненасичених жирних кислот лляна олія перевершує продукти звичайного раціону, і всього 1-2 столові ложки забезпечують добову потребу в них. Лляна олія за своєю біологічною цінністю стоїть на першому місці серед харчових олій.
Сучасні дослідження показали, що вживання лляної олії зменшує ризик інсульту на 37%. Вживаючи лляну олію, можна не боятися таких страшних хвороб, як діабет, атеросклероз, ішемічна хвороба серця та багатьох інших.
У насінні льону міститься 46% вітаміну F, який синтезується в організмі, а привноситься ззовні. До складу лляної олії входять цінні ненасичені кислоти та велика кількість вітамінів, А та Е.
Лляна олія містить достатню кількість вітамінів та інших біологічно активних речовин, необхідних для здорового харчування.
Найбільш важливими компонентами лляної олії є жирні кислоти:
Якщо Омега-6 є, крім лляної, в соняшниковій, соєвій, рапсовій, гірчичній, оливковій олії, то жирні кислоти Омега-3 є в достатній кількості лише в риб’ячому жирі і – в лляному маслі. У цьому полягає унікальність лляної олії, звідси її специфічний запах, так схожий на риб’ячий жир. Це показник високої якості олії, її чистоти, а також доказ того, що її не змішали з іншими олією.
Щоденне вживання лляної олії сприяє:
Лляну олію можна застосовувати як у чистому вигляді, так і в суміші з іншими рослинними оліями, можна змішувати з медом, фруктами або сиропом.
Нагадаємо, невролог розповів, чому смикається око й коли це свідчить про наявність серйозної проблеми.