Догори
Дати відгук

Чому схуднути не виходить і як це виправити

Нутриціолог відкриває велику таємницю, про яку не всі дієтологи знають

8 хв на прочитання25 Жовтня 2020, 16:03
Поділитись:

Багато хто з тих, хто ставив перед собою мету схуднути, стикався з ситуацією: починаєш займатися, скидаєш 3-6 кг, а потім починається плато – сидиш на самій воді й не худнеш. Ніби власний організм саботує подальше схуднення, кинувши всі сили на опір подальшій втраті об’єму. Про те, чому так відбувається, GreenPost розповіла лікар-нутриціолог Анна Мельник.

 

– Отже, чому, дійшовши у схудненні до якоїсь межі, ніби натикаєшся на невидиму перешкоду?

– Пояснюю з погляду фізіолога й нутриціолога: жирове депо – це склад токсинів, і все, що туди колись потрапило з нашою нинішньою смачною неякісною їжею, з ліками, через екологію тощо (ми пройшли біля дороги, машина проїхала, а ми вдихнули) – все це там консервується. І коли починають руйнуватися жирові клітини, коли ми починаємо худнути, то ці токсини викидаються у кров’яне русло, в кишківник. Тоді з’являються симптоми інтоксикації, отруєння. Може навіть морозити. Але симптоми – це таке, це лише відчуття. А у 80-90% населення печінка зашлакована, і якщо вона не справляється з цією роботою, то говорить: «Стоп, я не витримую, і якщо вийде така сама порція токсинів, ти помреш». Ідеться про збереження життя, і організм не може не вжити заходів. Тому для того, щоб худнути, треба зайнятися насамперед печінкою.

Печінку треба очистити, щоб вона почала працювати правильно (адже це біохімічна лабораторія, біологічний вік, королева судин, стан суглобів, і коли болять коліна та тазостегновий – це печінка передає вам привіт). А ті, які зміцнюють мембрани клітин – це ніби прийшов слюсар, чимось їх обтягнув, пофарбував, укріпив стіночки… А сміття, яке було, залишилося.

По-друге, не можна голодувати! Існує понад 28 тисяч дієт, і жодна з них не працює. Я дуже не люблю слова «дієта», тому що це обмеження, а ми вже друге століття перебуваємо в жорстких мінеральних дефіцитах, і коли ми себе ще й обмежуємо, то організм починає запасати все, що можна: кожну крихту він відкладає у глікоген, у жир і береже.

Припустимо, в організмі бракує білка. Білок – це будівельний матеріал. Гормони – це білок + вітаміни. Білок потрібен для всіх функцій організму. Білка бракує практично всім зараз. І от клітина дає сигнал: «Потрібен білок!» Сигнал «потрібен білок» ми зчитуємо як «мені б ковбаски», а нема ковбаски – з’їсти сосиску. Сосиска дуже смачна, але м’яса там не було. Ми наїлись, отримали калорії, барвники, а білка ні. І через короткий час клітина говорить: «Так білка нема!» Цього разу ми вже беремо ковбасу, а там теж білка було 3% від потрібної кількості. Ми вже об’їлися – а там був жир, сіль, через яку хочеться пити, тільки м’яса не було. І через короткий час клітина говорить: «ПОТРІБЕН БІЛОК! Я не отримала!!!» І виходить, що людина вже й об’їлась, а голодна. Від цього дефіциту й іде набирання ваги.

– А якщо потрібен не білок?

– Так само. Припустимо, є нестача селену, й організм спрацював правильно – захотілося банана. Але добова норма селену – це 16 яєць або 160 свіжозірваних бананів. І от ми з’їли банан, а селену не вистачило. У нас нестача хрому – і нам хочеться шоколаду, причому не один шматочок… Тепер, коли я відновила баланс клітин, нагодувала їх, я можу купити плитку шоколаду (бажано швейцарського або німецького, але хоча би просто якісний чорний шоколад), я можу з’їсти квадратик чи два, отримати від цього задоволення, гормони щастя і їсти цю плитку тиждень. Раніше я не могла зупинитися – мусила з’їсти її відразу. Якщо ми додали натуральний хром, то вже не залежимо від шоколаду. Це смачно, це мені подобається, але якщо я його не з’їла, мені не зле. Я не переїдаю.

Анна Мельник

Тому треба боротися з прихованим голодом. Потрібно нагодувати клітини правильно.

– Яким чином?

– Щоб нагодувати клітину, задовольнити цей прихований клітинний голод, потрібні концентрати, біологічно активні препарати, якісні вітамінно-мінеральні натуральні комплекси. Таким чином клітини знаходять ті цінні елементи, без яких їм доводилося будуватися із чого попадя. Є таке поняття – вибіркове заміщення. Наприклад, коли бракує кальцію, то організм бере стронцій. Можна у нас його знайти після Чорнобиля? Та легко! І він вбудовується в наші тканини й опромінює їх ізсередини. А потім ми говоримо: «Що ж мені так погано – мені сорок років, а я стара, хвора, розсипаюся?» Або йод, який потрібен для нормального функціонування щитовидної залози. Йоду бракує, і тому у щитовидну залозу вбудовується радіоактивний йод. За старими даними онкологія щитовидної залози виросла у 130 разів після аварії в Чорнобилі. Але ні в якому разі після моїх слів не біжіть в аптеку, не купуйте йоду й не крапайте його у воду – ви цим зробите тільки гірше. Якщо не хочете переплачувати ні за який йод, то просто їжте морську капусту.

Для себе я знайшла 14 років тому (слава Богу!) програми, які створювалися для радянської еліти, яка розуміла, що якщо просто лікувати, то нічого не вилікуєш.

Лікуватися треба в крайньому разі і дуже недовго. Академік Амосов говорив: «Захворієш – лікуйся, але щонайбільше тиждень». А так потрібна профілактика. А профілактика – це спосіб життя.

Від чого залежить здоров’я? Суперрозвинута, ексклюзивна, дорога медицина – 10%, генетика (на що люблять списувати) – до 15%, екологія – 20, а 55% – спосіб життя, з якого більше 70% – це харчування.

Причому важлива не кількість, а якість. І коли я заходжу до гастроному голодна, часто буває, що виходжу з порожніми руками.

А тепер відкриваю ще одну таємницю, про яку не знають лікарі.

Я ще співпрацюю з соціологами, дуже люблю брати інтерв’ю у лікарів. Ставлю їм запитання: «Причина смертності у світі №1?» Вона всі відповідають: «Серцево-судинні захворювання – інфаркти, інсульти, атеросклероз». Друге запитання: «Причина серцево-судинних?» Вони кліпають очима. «Стрес?» – «Ні. Цинга!»

Людство вимирає від цинги. Тому що потреба в нинішніх умовах у вітаміні С зросли в десятки разів, а його вміст у їжі в десятки разів знизився.

Ось така фраза з підручника медінституту: «При стресі потреба у вітаміні С зростає у 73 рази». А ми зараз узагалі не стресуємо, правда? А з їжі поповнити запас вітаміну С можна лише зірваним півроку тому лимоном. Тому нема з чого будувати судини. Я не можу дивитися на наших дітей – ці синці під очима, сірувато-блакитнуватий колір личка…

Людство вимирає від цинги. Тому що потреба в нинішніх умовах у вітаміні С зросли в десятки разів, а його вміст у їжі в десятки разів знизився.

Як ви думаєте, звідки беруться доброякісні пухлини, вузли, кісти? Щитовидна залоза – диригент усієї ендокринної системи, вона відповідає за обмін речовин. І вона має тримати рівень гормонів. Коли бракує харчування, вона не може їх виробляти, а треба. Тоді вона починає вирощувати нові клітини, щоб за їх допомогою все-таки синтезувати ці гормони – Т3, Т4 і так далі. Ці клітини також не справляються і гинуть. Таким чином утворюються ущільнення, вузли. Частину організм ховає під оболонку, вони розплавляються, виходить кіста. Що говорить лікар? «У вас передрак, давайте виріжемо».

Знов-таки, ми даємо цінне харчування – за мікро- і макроелементами, за нутрієнтами – ми нагодували ті клітини, які якось ще були живі, вони за 4-5 місяців оновилися (128 днів – середній цикл заміни клітин в організмі на нові, якісні), і вони починають працювати, як треба. При цьому ми замість побічних ефектів запустили мікроциркуляцію, відновили судини – і підійшли формені елементи крові (макрофаги, фагоцити), з’їли ці мертві клітини з вузликів, із кіст, і це все розсмокталося. І далі ендокринна система запрацювала. На цьому 5 кг іде легко, бо це зайва рідина, шлаки тощо. Запустити жир – це вже трохи довше, є спеціальні програми для відновлення обміну речовин.

На жаль, зараз неможливо виїхати лише на народних рецептах, не пити, не курити, займатися фізкультурою – доводиться вживати додаткових заходів.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
5 хв на прочитання4 хвилини тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання47 хвилин тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання3 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання5 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому