Догори
Дати відгук

Чому не варто виключати солодке з раціону: радить фітнес-тренер

Така боротьба із зaйвою вaгою призводить до зaйвої вaги.

3 хв на прочитання29 Жовтня 2021, 07:50
Солодощі Солодощі
Поділитись:

Фітнес-тренер Віктор Мандзяк вигадав термін «солодкофобія».

«А якщо фобія охоплює всю популяцію, це вже не фобія, а нова норма. Сучасна людина боїться солодкого, бо переконана, що воно псує їй фігуpу. Солодке — погано, всі ми це знаємо. А чи замислюється сучасна людина, як сформувалось це переконання?» — запитує Віктор Мандзяк.

Він пояснює, що, оскільки людського життя би не вистачило на те, аби розібратися в усіх сферах,  то, якщо нас хвилює якесь питання, ми знаходимо авторитета у відповідній сфері та покладаємось на його думку.

«Це найбільш економний спосіб орієнтації в реальності. Але він має свої хиби. Авторитет — не істина в найвищій інстанції. Він просто людина, а людям властиво помилятися. Та й як ми вибираємо тих авторитетів? Якщо автор гарно висловлюється, то він хороший спеціаліст (ефект ореолу). Якщо автор підтверджує мої переконання, він мій кумир (упередженість підтвердження). А якщо в нього ще й багато підписників, то він точно знає істину. Ну не може на ідіота підписатись півмільйона. Може, по собі знаю. А якщо на ньому білий халат чи він доктор наук? Бути йому нашим гуру, без варіантів. От ми знаходимо модного дієтологa, який нам пропонує солодке виключити з раціону, замінивши на фрукти. Дієтолог не бачить за деревами лісу, а нам і дерев не треба розглядати, ми взагалі не дивимося, тільки слухаємо свого кумира. Без долі скептицизму та критичного мислення. Як зомбі», — говорить Віктор Мандзяк.

Фітнес-тренер пояснює, чому солодке — солодке. Наприклад, «рис нас дурить, приховуючи свою солодкість» — він також солодкий, просто наші рецептори цього не відчувають, адже глюкоза в рисі зв'язана між собою. Рис стає по-справжньому солодким аж у тонкому кишківнику, де смакових рецепторів нема.

«Рис як лис, надурив всіх тих, що бояться солодкого, аби потрапити до їхнього столу, а потім до живота. Але рис не єдиний аферист. Подібні фокуси з нами провертає гречка, вівсянка, картопля та навіть кіноа. Виходить, що люди бояться цукру тільки тому, що він чесний, і всім показує свою солодку душу. Але я вам пропоную залишити цукор у раціоні не через його щирість. Правда в тому, що ми любимо солодке. І ця любов множиться на два, коли ми собі його забороняємо», — говорить Віктор Мандзяк.

Він пояснює, що депривація завжди веде до бажання отримати депривоване. Тому коли людина, переконана в тому, що солодке — ворог для фігуpи, забороняє собі солодке, то «на третій годині цього знущання вона зривається та з'їдає півторта», відтак звинувачує себе у відсутності сили волі, і «сповнена рішучості, знову сідає на «несолодку дієту», але за деякий час епізод обжиpання повторюється.

«В результаті черево pосте, а настрій і самооцінка, навпаки, знижуються. Низька самооцінка та знижений настрій — не найкращі друзі в боротьбі із зaйвою вaгою (вони взагалі нікудишні друзі, з ними жити важко). Боротьба із зaйвою вaгою призвела до зaйвої вaги. Приїхали», — констатує Віктор Мандзяк.

Він закликає не кидатися в крайнощі та дозволяти собі трохи солодкого — запевняє, що так його менше хотітиметься, ніж якщо його собі забороняти.

«Сxудненню солодке теж не завадить, головне, знати міру», — переконаний фітнес-тренер.

Також ми розповідали, як кинути курити та не набрати вагу: радить фітнес-тренер.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Робота мобільної клініки в прифронтових українських селах. Фото: Dignitas Ukraine
Десятки населених пунктів залишилися без медичної допомоги: мобільні клініки допомагають жителям прифронтових сіл
2 хв на прочитання6 годин тому
Фото ілюстративне
19 травня Україна відзначає День сімейної медицини
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото ілюстративне
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами: в Україні зростає захворюваність
3 хв на прочитання8 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Зміна клімату загрожує вагітним жінкам — екстремальна спека підвищує ризик передчасних пологів
2 хв на прочитання11 годин тому
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитанняВчора
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитанняВчора
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитанняВчора
Українці за кордоном можуть пройти оцінку для підтвердження інвалідності
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Геть від Москви: Німеччина змінює курс на повернення ядерної енергетики та зближення з Францією
3 хв на прочитання14 хвилин тому
Зображення створене ШІ
Сатурн в Овні: що зміниться у вашому житті – пояснює астролог
4 хв на прочитання59 хвилин тому
Зруйнований Донбас. Фото з соцмереж
Донбас без відновлення: окупаційна влада хоче перетворити зруйновані міста на туристичний атракціон
1 хв на прочитаннягодина тому
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитання2 години тому
Майже «Автостопом по галактиці»: життя на Землі працює як квантовий комп’ютер і вже здійснило 10⁶⁰ логічних операцій
4 хв на прочитання3 години тому
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитання3 години тому
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитання4 години тому
Туреччина знайшла нове велике родовище газу в Чорному морі
1 хв на прочитання5 годин тому