Догори
Дати відгук

Чому ми переїдаємо і що з цим можна зробити

Спроби втамувати їжею емоційний голод приносять лише зайву вагу.

3 хв на прочитання13 Жовтня 2021, 07:31
Поділитись:

GreenPost розповів, що, щойно ми народжуємось, їжа несвідомо пов’язується з емоціями. Психолог Катерина Томова пояснює, що ми почуваємось у безпеці на руках у мами, коли вона годує груддю, потім отримуємо винагороду за гарну поведінку чи гарні оцінки у вигляді смаколиків, які також добре заспокоюють, коли дитина впала, плаче від болю. У дорослому віці, коли сумно, їжа може активувати приємні реакції мозку, вивільнення ендорфінів, серотоніну (природні антидепресанти). Також їжа — добрий спосіб відволіктися, уникнути хоча би тимчасово думок про проблему.

Психолог пояснює, що іноді ми не в змозі відрізнити голод фізіологічний від емоційного.

Фізіологічний голод має тенденцію посилюватись і може втамуватись будь-якою їжею. Відчувається ситість і потреби продовжувати їсти немає.

Емоційний голод з’являється раптово, з бажанням їсти конкретну їжу, особливо нездорову. Коли вгамовується тяга, голод не зникає, людина продовжує хотіти їсти.

«Якщо узагальнити, емоційний голод — це несвідомий спосіб упоратися з почуттями (стресу, тривоги, самотності тощо) та заповнити порожнечу, яка зовсім не у шлунку.

 

У  цьому разі їжа лише ненадовго, поверхнево знімає тривогу, але не вирішує проблему. У майбутньому такий механізм може призвести до харчових розладів і збільшення психологічних проблем», — говорить Катерина Томова.

Звісно, намагання вирішити проблему таким чином призводить до виникнення вже іншої проблеми — зайвої ваги.

«Коли людина, маса якої перевищує центнер, купує солодощі, — це руйнівна поведінка. Замкнуте коло з кожним днем стає все міцнішим: емоційність життя знижується такими ж темпами, якими росте маса тіла. Людина втрачає здатність отримувати задоволення від прогулянок, сексу (а з ким ним займатись?), порушуються соціальні контакти, з’являються болячки. Це все вводить організм у стан стресу, який людина намагається заїсти. Їсти — одна з небагатьох нагород, що лишились. Калорійна, солодка їжа — це той стимул, за яким ховається позитивна емоція — те, без чого ми не можемо жити», — розповідає Віктор Мандзяк.

Аби розірвати замкнуте коло, спочатку потрібно усвідомити природу переїдання — емоційний голод, говорить фітнес-тренер. Другий крок — поставити собі за завдання кардинально змінити своє життя.

Потрібно почати шукати конструктивні стимули, переналаштуватися на корисні речі, говорить спортсмен.

«Піші прогулянки в парку — позитивні емоції від усвідомлення того, що ти стаєш кращим, здоровішим, худнеш. Туди ж вживання овочів і фруктів. Пройти попри магазин зі смаколиками, не зайшовши до нього — позитивні емоції від усвідомлення своєї сили волі та того, до якого якісного життя вона приведе», — радить Віктор Мандзяк.

Катерина Томова пропонує для початку змін самостійно або з фахівцем сформувати свій раціон, розмір порції, час і кількість їжі, що дасть змогу легше навчитись відслідковувати емоційний голод. Також потрібно почати прислухатись до свого тіла та звернути увагу на свої емоційні потреби, самостійно або за допомогою фахівця, рекомендує психолог.

Також ми розповідали, що робити, якщо хочеться «заїсти» стрес.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора