Догори
Дати відгук

Чому котів так часто нудить і чи це нормально? Ось що відповідає ветеринар

Те, що ви вважаєте котячою блювотою, насправді може бути чимось іншим — наприклад, клубочком із хутра чи відрижкою.

3 хв на прочитання09 Січня 2024, 01:22
Фото: Nils Jacobi via Getty Images Фото: Nils Jacobi via Getty Images
Поділитись:

Багато власників котів сприймають блювоту своїх улюбленців як факт. Але чому ж коти так часто блюють? І чи це нормально? Про це розповідає  Live Science.

Блювота для кота ніколи не є нормальним явищем, каже Сара Шмід — ветеринар, яка спеціалізується на внутрішніх хворобах собак і котів в Університеті штату Теннессі.

Але тут є підступ: багато з того, що ми вважаємо блювотою, насправді є чимось іншим. Наприклад, шерстяними кульками. Здорові коти витрачають від 30 до 50 % свого дня на догляд за собою — і велика частина цієї шерсті потрапляє в їхній шлунок. Зазвичай вона проходить через шлунково-кишковий тракт і потрапляє в кал. Якщо цього не відбувається, утворюється клубок шерсті.

Волосяні кульки виводяться через блювоту, тому процес виглядає ідентично. Різниця лише в тому, що потрапляє на ваш килимок: жмут мокрого хутра чи калюжа блювоти.

Проте навіть грудки шерсті можуть бути ознакою чогось серйознішого.

«У здорової популяції котів 10 % короткошерстих і 20 % довгошерстих котів будуть мати грудки шерсті два чи більше разів на рік», — каже Шмід. Якщо це відбувається частіше — наприклад, кілька разів на місяць — варто відвести кота до ветеринара, додала вона. Це може бути наслідком надмірного догляду, ознакою того, що кота потрібно почистити, або навіть основною проблемою шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

Ще одна схожа на блювоту ознака — кашель. Коли кіт кашляє, здається, що він блює, але все, що виходить — це піна чи слиз.

Шлунок кота втягується і витягується так, ніби він блює — але шлунок порожній, тому нічого не виходить назовні.

Нарешті, виникає відрижка. Блювота є активним процесом, під час якого живіт скорочується, щоб виштовхнути їжу зі шлунку, натомість відрижка є пасивним процесом — їжа, яка ще не потрапила до шлунку, просто виходить назад.

«Часто коти роблять це, якщо їдять занадто швидко», — каже Шмід.

Якщо їжа не потрапила до шлунку, ви можете визначити її консистенцію: якщо вона все ще переважно тверда й не містить жовтої жовчі або частково перетравленої їжі, то, ймовірно, її відригнули.

Але те, що це не завжди блювота, не означає, що рідина, яка виходить з рота кота, не має викликати занепокоєння. Всі ці процеси виглядають дуже схожими, і ветеринару потрібні роки тренувань, аби помітити різницю.

«Захворювання шлунково-кишкового тракту і блювота, ймовірно, є одними з найпоширеніших скарг», — каже Шмід.

Навіть якщо це не пов'язано зі станом здоров'я, в їжі кота може бути щось шкідливе. Шмід каже, що коти з хронічною блювотою — регулярною блювотою, яка триває більше трьох тижнів — часто мають алергію чи незносність чогось у своєму раціоні. Ветеринар може діагностувати цю проблему і порекомендувати дієту, яка би краще підходила тварині.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.