Догори
Дати відгук

Червона ікра: лікар розповідає, як вибрати якісний продукт

За допомогою підручних засобів можна переконатися, що купили натуральну ікру, а не підробку.

5 хв на прочитання13 Грудня 2023, 01:21
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Червона ікра давно є традиційним атрибутом новорічного столу. Як же вибрати якісну ікру в жерстяній банці і за допомогою підручних засобів переконатися, що купили червону ікру натуральну, а не підробку? Про це розповів лікар-гігієніст Юрій Горенюк.

Вибираємо червону ікру

Ніколи не купуйте червону ікру з рук — лише в офіційних магазинах.

Уважно розгляньте банку з ікрою: переконайтеся, що вона не пошкоджена, не здута, не деформована.

Звертаємо увагу на термін придатності. Зазвичай такі консерви зберігаються трохи більше 12 місяців. Якщо термін закінчується чи минув — не беремо.

Читаємо склад. Ікра справжня, якщо вміст білка у ній 15-32 %. Імітація ікри містить близько 2 % білка, чи його там зовсім немає, оскільки виробляється вона з водоростей, рибного бульйону чи риб'ячого жиру. Про все це має бути написано на упаковці. Штучна ікра позначається як «імітована». Можливо, на смак вона мало відрізняється від справжньої, але корисних властивостей оригіналу не має.

Дивимось на ціну. Пам'ятаємо, що натуральна ікра лососевих порід риб не може коштувати дешево. Звичайно, і дорожнеча не завжди гарантує найвищу якість, але факт залишається фактом: якщо ви тримаєте в руках підозріло дешеву баночку натуральної ікри, то або виробник дав неправильну інформацію на етикетці, і це насправді імітована ікра, або ви неправильно прочитали цінник.

Трясемо банку. Обов'язково потрясіть банку з червоною ікрою: якщо вміст бовтається і переливається з боку на бік, булькає, але це вірна ознака неякісного продукту, який пустив сік або був неправильно оброблений і упакований.

Як перевірити червону ікру?

Якщо ви купили ікру, але вдома засумнівались у її натуральності, відрізнити справжню ікру від підробки допоможуть такі досліди.

Заморожування. Візьміть кілька ікринок і заморозьте в морозилці, а потім повністю розморозьте при кімнатній температурі. Натуральні ікринки після розморожування виглядатимуть, як і раніше, і на смак не зміняться. Штучні деформуються, будуть схожі на безформну червону масу.

Нагрівання окропом. Оскільки у складі ікри червоної лососевої багато білка на відміну від підробленої ікри, можна провести тест із гарячою водою. Пам'ятаємо, що під впливом високих температур натуральний білок згортається, утворюючи білі пластівці чи нитки (ви спостерігали це, коли яєчний білок опускали в окріп).

Помістіть кілька ікринок в окрему посудину, залийте окропом і поспостерігайте. Білок у натуральній ікрі обов'язково згорнеться, а у воді будуть видні характерні білясті пластівці. Опустіть ложку в цю воду і вийміть: на її поверхні повинен бути наліт від білка, що згорнувся. Це ознака натуральності тестованого продукту.

Якщо ж ви купили імітовану ікру, то в окропі вона дасть максимум незначне помутніння, а то й зовсім не буде жодної реакції, адже вміст білка там мізерний. На гладі води з'являться крапельки жиру.

Штучна ікра може навіть повністю розчинитись у окропі, а вода при цьому забарвиться. Це означає, що перед вами підробка дуже низької якості. Вживання такої ікри небезпечне для здоров'я.

Перекис водню. Ще один дієвий метод — визначення натуральності червоної ікри за допомогою перекису водню, що продається у будь-якій аптеці. Помістіть кілька ікринок у ложку і полийте їх перекисом. Цей окислювач має вступити у реакцію з білком. І білок, якщо він є в ікринках, скручується, як від гарячої води.

З'явилися білі пластівці? Добре, ви придбали натуральну ікру.

Вміст ложки лише трохи помутнів? На жаль, це підроблена ікра, виготовлена з риб'ячого жиру. Їсти її можна: так поводиться якісна імітована ікра, де таки білок присутній, хоч і в мізерних кількостях.

А ось імітована ікра з водоростей і рибного бульйону не вступить у реакцію з перекисом водню. Швидше за все, це низькопробна підробка, краще її не вживати.

Найшвидший метод: запальничка. Можна ще більше спростити спосіб нагрівання. Візьміть кілька ікринок, помістіть у ложку чи будь-яку металеву посудину й нагрійте її над полум'ям запальнички. Далі ви знаєте: білі пластівці білка, що згорнувся, означають, що ікра справжня. У ложці з підробленою ікрою білий наліт буде незначним або зовсім відсутнім.

Йод. Гарний тест можна провести зі звичайним йодом: капніть на зернятка ікри і подивіться на реакцію. Натуральним ікринкам нічого не буде, тоді як штучні вступлять у реакцію з йодом і змінять свій колір.

Отже, ознаки підробки:

  • слово «імітована» на етикетці;
  • підозріло низька вартість товару;
  • ідеально круглі та рівні ікринки, відсутнє вічко-зародок;
  • відчувається надто сильний рибний запах, що нагадує запах молок оселедця;
  • ікра не лопається у роті (відчуття, що жуєте желатинові зерна), жорстка та солона, прилипає до зубів.

І не забувайте, що натуральна червона ікра потребує особливих умов для зберігання. До відкривання її можна зберігати в холодильнику при 4-6 °С (на верхній полиці) протягом 12 місяців з дати випуску. У морозильній камері натуральну червону ікру зберігати не можна!

Після відкривання банки ікру потрібно вжити протягом кількох днів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.