Догори
Дати відгук

Часник і горілка не допоможуть: 10 порад, як уберегтися від коронавірусу

Залишатися здоровим допоможуть спеціальне харчування, правильне користування засобами захисту й дотримання режиму самоізоляції

6 хв на прочитання27 Серпня 2020, 14:32
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Поділитись:

Обприскувати меблі соком часнику, літрами пити гарячий чай, дезінфікувати руки горілкою та пити ударні дози вітаміну С. Це лише кілька “вірусних” порад у боротьбі з COVID-19, які ширяться інтернетом. Втім, сімейні лікарі, вірусологи та епідеміологи одностайні: такі лайфхаки не мають нічого спільного зі здоровим глуздом та не допоможуть захиститися від небезпечної хвороби. Варто, все ж таки, зосередитися на тому, що каже офіційна медицина.

Оскільки, за словами експертів, нас чекає друга хвиля епідемії, GreenPost зібрав для своїх читачів 10 ефективних порад від провідних фахівців ВООЗ, як не захворіти на коронавірус. Ці поради будуть помічними, незалежно від того, чекає нас послаблення карантину, чи його посилення.

Перше. Не контактувати за допомогою рукостискань з іншими людьми. Вітатися можна нахилом голови, помахом руки, або ж вклонитися. Вологі від поту й відносно теплі людські долоні - ідеальне середовище для розмноження багатьох збудників хвороби. У тому числі, й коронавірусу. 

Друге. Мити руки з милом протягом 20 секунд. Робити це варто після приходу з вулиці, контакту з домашніми тваринами, відвідин хворого на коронавірус. По можливості помити руки під струєю води, а потім обробити їх антисептиком варто навіть після того, як ви чхнули. А 20 секунд - це оптимальний час, щоб дати активним речовинам знищити мікроби на поверхні шкіри.

Третє. Під час поїздок у громадському транспорті, відвідин магазинів і місць скупчення людей використовувати респіратори, захисні маски й рукавички. Не будемо вводити в оману читачів й одразу скажемо про те, що погано прилягаюча до обличчя маска стовідсотково не захистить від COVID-19. Але точно підвищить ваші шанси залишитися здоровим, якщо поряд з вами чхнула чи закашлялася нездорова людина. У такому разі маска захистить від краплинок слини, в яких причаївся вірус. Нагадаємо, що маску потрібно змінювати кожні дві години. Рукавички бажано відправляти до смітника одразу після того, як ви виявили, що ваші руки спітніли. У крайньому випадку змінювати їх потрібно після кожного відвідування громадських місць і користування транспортом. 

Четверте. Уникати безпосереднього контакту з дикими та свійськими тваринами. Навіть із домашніми котами і собаками на період пандемії коронавірусу необхідно мінімізувати спілкування, аби не наражатися на додаткову небезпеку. Оптимальний варіант - це виділити для домашнього улюбленця окреме приміщення, де за ним можна буде доглядати без шкоди для власного здоров'я.  

П'яте. Ретельно готувати й термічно обробляти м'ясо та яйця. Керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін наголошує, що це допоможе уникнути не тільки COVID-19, але й інших вірусних захворювань, які вражають імунну систему. 

Шосте. Зміцнювати імунітет рослинною їжею. Усі види фруктів, орегано, чебрець та ехінацея - джерела необхідних вітамінів та мінералів, які допомагають людському організму стати невразливим до атаки вірусів. Індійський дієтолог і засновник компанії Trive FNC Магда Прадан радить вживати ті листяні овочі та фрукти, які є джерелом вітамінів A, C, B і E, а також цинку, селену і міді. По можливості обирати потрібно ті, які вирощені без допомоги хімічних добрив. Власний імунітет у цій ситуації надзвичайно важливий, адже вакцина від хвороби знаходиться лише на стадії розробки.

Сьоме. Уникати тісного контакту з тими, хто вже захворів. При перших ознаках нездужання треба допомогти людині забезпечити самоізоляцію. Також не варто ходити в гості до тих родичів і знайомих, які щойно повернулися з країн, де зареєстровані масові спалахи COVID-19. 

У свою чергу, один з перших молекулярних вірусологів у світі Джеймс Робб наприкінці лютого 2020 року, передбачаючи переможну ходу COVID-19 планетою, написав лист з порадами друзям і сім’ї. Він вважає, що не захворіти на коронавірус можна, якщо... 

Восьме. Не торкатися ручок дверей вдома та в офісі руками. Натомість відкривати їх  можна зімкненим кулаком або поштовхом стегна. Особливо важливо дотримуватися цього правила у ванних кімнатах.

Дев'яте. Використовувати лише суглоби пальців, коли необхідно увімкнути світло чи натиснути кнопку у ліфті. Тоді вірус не потрапить на подушечки пальців і не почне активно розмножуватися на поверхні шкіри.

Десяте. Кашляти і пчихати в одноразову серветку або шматок тканини, який одразу можна викинути. Багаторазові паперові серветки та тканинні носовички небажані через те, що на їхній поверхні після кожного використання накопичується все більше хвороботворних мікроорганізмів. З цієї ж причини вірусолог не радить чхати у згин ліктя. 

Нагадаємо, що COVID-19 з'явився наприкінці 2019 року в Китаї в місті Ухань, де на ринку продавали живих тварин і морепродукти. До цього часу було відомо, що вірус передавався від тварини до тварини. Але за короткий час COVID устиг мутувати, стати небезпечним для людства й спровокувати пандемію. 

Рівень смертності від коронавірусу становить 20-30 людей на тисячу інфікованих за даними ресурсу UpToDate. 

Коронавірус поширюється двома шляхами: від тварини до людини та респіраторно від людини до людини. Протягом двох тижнів інфікована людина може не підозрювати, що вже носить у собі небезпечний вірус і заражає своїх близьких. Тому вказані поради актуальні, незалежно від того, як довго влада збирається продовжувати карантин. Адже, як виявилося, найчастіше вірус передаться саме у сім'ях.

Перші ознаки хвороби - лихоманка, втома, сухий кашель, порушення дихання та біль у м’язах, головний біль, нежить, біль у горлі, втрата нюху та смаку.

У зоні ризику знаходяться  люди похилого віку, хворі на хворобу Паркінсона, пацієнти з цирозом печінки або цукровим діабетом,  люди зі слабким імунітетом, а також молодь.

Станом на 27 серпня кількість хворих в Україні продовжує зростати. Загальна кількість тих, хто був заражений вірусом COVID-19 - 112 059 осіб. Зараз хворіють 56 202 особи.

Нещодавно GreenPost інформував, як діяти, якщо в класі поруч із вашою дитиною виявився школяр, який захворів на COVID-19.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost