Догори
Дати відгук

Буде крафтовий сир: на Дніпропетровщині фермери створюють осередок сироваріння та виробництва молочної продукції

У проєкті — десять родин, які вирішили почати або розширити виробництво молочної продукції.

2 хв на прочитання05 Січня 2024, 10:54
Крафтовий сир на Дніпропетровщині Фермери створюють осередок сироваріння Крафтовий сир на Дніпропетровщині Фермери створюють осередок сироваріння
Поділитись:

У Перещепинській громаді на Дніпропетровщині фермери створюють осередок сироваріння та виробництва молочної продукції. Проєкт за три місяці розробила Олена Самарська. Каже: це допоможе десятьом фермерам отримати дохід. Ідею Олени підтримали канадські волонтери та надали грант на закупівлю сотні кіз, пише Суспільне Дніпро.

Олена Самарська розповідає, що через складну економічну ситуацію в Україні, у підприємців мало перспектив для самостійного розвитку. Проєкт має допомогти фермерам отримати дохід та вийти на конкурентний ринок.  В громаді створили чотири пункти, де кози пройшли місячний карантин.

"Кожен день карантування коштує на сьогодні 830 гривень, що звичайній людині, яка хоче розвивати тваринництво майже неможливо оплатити. І це дуже великі перешкоди, щоб наш аграрний сектор розвивався на сьогодні", — говорить розробниця проєкту.

Перший крок для створення осередку сироваріння — закупівля сотні кіз. Їх привезли з ферми на Київщині.  У проєкті — десять родин, які вирішили почати або розширити виробництво молочної продукції. Серед них — Микола Караман.Чоловік має родинний бізнес: 10 років виготовляє крафтові сири. Каже, його продукція отримувала перші місця на столичних конкурсах серед виробників.

"Ми робимо напівтверді та тверді, м’які сири, сири паста фелата. Ми робимо до 20 видів сиру. Люди знають нас. У нас вже постійні клієнти, вони знають звертаються. Відправляємо по всій Україні", — розповів він.

Також кожен учасник пройшов 3-х місячне навчання та отримав необхідне обладнання: доїльний апарат та речі для догляду за тваринами. Олена каже, що піклуються, аби молоко було високої якості та відповідало європейським стандартам. За декілька місяців виробники мають показати перші результати. Сподіваються, що їхня продукція вийде на український та європейський ринки.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.