Догори
Дати відгук

Британська принцеса Кейт проходить «профілактичну хіміотерапію». Що це означає?

Хіміотерапія після операції зазвичай проводиться для запобігання росту або поверненню ракових клітин.

3 хв на прочитання25 Березня 2024, 14:38
Принцеса Уельська Кейт Міддлтон. Фото з відкритих джерел Принцеса Уельська Кейт Міддлтон. Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Кейт, принцеса Уельська, заявила, що перебуває на ранній стадії «профілактичної хіміотерапії» від раку, виявленого після операції на черевній порожнині в січні. Про це розповідає NBC News.

У відеозверненні майбутня королева Англії сказала, що на момент операції лікарі не вважали її стан раковим. Однак тести, зроблені пізніше, показали, що «рак був наявний», сказала вона.

«Тому мої лікарі порадили мені пройти курс профілактичної хіміотерапії, і зараз я перебуваю на ранніх стадіях цього лікування», — сказала Кейт у відео. Представник Кенсінгтонського палацу повідомив, що хіміотерапія почалася в кінці лютого.

Кейт не повідомила, який тип раку виявили лікарі, і наскільки він запущений. Але онкологи кажуть, що в цілому профілактична або, точніше, «допоміжна» хіміотерапія є досить поширеним явищем після хірургічного втручання, яке виявляє рак.

«Це майже як страховий поліс. Людині зробили операцію, щоб видалити весь видимий рак, а потім ми призначили хіміотерапію, щоби спробувати усунути чи позбутися будь-яких клітин, що залишилися, які можуть бути в організмі, але занадто малі, щоб їх можна було помітити», — каже Андреа Серчек, онколог-шлунково-кишковий хірург із Меморіального онкологічного центру Слоуна Кеттерінга в Нью-Йорку.

Елеонора Теплінські, керівник відділення медичної онкології молочної залози та гінекології в Valley Health System в Нью-Джерсі, пояснила, що мета ад'ювантної хіміотерапії полягає в тому, щоби «зменшити ймовірність повернення раку в майбутньому».

Тип ад'ювантної хіміотерапії та тривалість лікування залежить від типу раку, який було діагностовано.

Доведено, що хіміотерапія, яку проводять протягом певного періоду часу, збільшує шанси на те, що рак ніколи не прогресуватиме і не повернеться, каже доктор Бен Хо Парк, який очолює онкологічний центр Вандербільта-Інграма в Нешвіллі, штат Теннессі.

Хіміотерапія може призвести до цілої низки можливих побічних ефектів, включаючи сильну втому, поганий апетит і нудоту. Може спостерігатися втрата волосся, але не завжди. Хіміотерапія також може знизити здатність людини боротися з вірусами й іншими хворобами.

«Залежно від того, який препарат вона приймає, можуть бути більш індивідуальні побічні ефекти, які ми оцінюємо і відстежуємо», — каже Теплінські.

У свої 42 роки Кейт відносно молода і, за всіма показниками, здорова.

«Хтось у 42 роки має більше десятиліть життя попереду, ніж той, кому 82. Це дещо змінює наше мислення в плані: "Гей, чи повинні ми бути максимально агресивними, щоб переконатися, що цей рак ніколи не повернеться?"» — сказала Пак.

Експерти з онкології у всьому світі відзначають зростання випадків захворювання серед молодих людей.

«Загалом, ми бачимо дедалі більше молодих людей, які хворіють на рак. У моїй галузі знань, колоректальний рак, ми знаємо, що захворюваність на рак товстої кишки, безумовно, зростає. Через це вік скринінгу підвищився до 45 років. Але окрім раку товстої кишки, інші види раку також зростають у молодих людей», — говорить доктор Апарна Паріх, онколог з Массачусетського шпиталю в Бостоні.

Хоча невідомо, який тип раку виявили лікарі у Кейт, «важливо підвищувати обізнаність молодих людей про те, що це може торкнутися будь-кого», сказала Серчек.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання23 хвилини тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора