Догори
Дати відгук

Алкоголь і здоров’я: коли можна говорити про користь

Це той випадок, коли не все так однозначно.

3 хв на прочитання07 Січня 2022, 07:47
Поділитись:

Зловживання алкоголем може викликати більше ніж 30 захворювань, розповідає фітнес-тренер Віктор Мандзяк.

«Але вплив етанолу на здоров’я не завжди прямий: крім того, що алкоголь отрута, він впливає й на поведінку. І, на жаль, вплив цей важко назвати позитивним. П’яні люди чудять, адже контроль поведінки погіршується», — нагадує Віктор Мандзяк.

Він наводить приклад: оскільки «п’яні часто беруть участь у незахищеному коїтусі з різною кількістю учасників», то це загрожує ВІЛ.

Окрім того, в медицині є таке поняття, як комплаєнс — дотримання пацієнтом рекомендацій лікаря, а для пияка рекомендації лікаря — «коливання повітряних мас, не більше», говорить фітнес-тренер.

«П’яна людина не здатна дбати про себе майбутню. Все, що цікавить потьмарений етанолом тисячутрьохсотграмовий холодець (мозок) — емоції тут і зараз, потім — хоч у пекло, хоч на хмари», — говорить Віктор Мандзяк.

Також відомо, що алкоголь знижує імунітет. Фітнес-тренер говорить, що тут вирішальним чинником є доза.

«Вчені зробили висновок, що індивіди, які вживають до 40 г етанолу за період, коли сонце оббігає планету, мають не суттєво слабший імунітет від тих, що не вживають міцнішого від кефіру. 40 г етанолу — це сто грамів оковитої або літр пива. Але якщо літром пива твої нирки не налякати, а 100 г горілки тільки знаменує початок шумного вечора, природній захист твого організму знижений», — говорить Віктор Мандзяк.

А ще алкоголь впливає на рак рота, глотки, гортані, стравоходу, печінки, товстого кишківника і жіночих грудей; цукровий діабет; серцево-судинні захворювання; захворювання печінки та підшлункової залози; психоневрологічні захворювання («в дитинстві мріяв спіймати білочку? Мрії збуваються!»); ненавмисні травми. Причому що більша доза, то більші ризики, нагадує фітнес-тренер.

«Якщо ти жінка, яка п’є в компанії чоловіків, і наливаючий не робить поправку на стать і масу тіла… ти правильно подумала — високий ризик незахищеного коїтусу з невизначеною кількістю учасників, а ще ризик всіх вище перерахованих болячок в тебе вищий, ніж у них. Тому пий сама, молоко», — радить Віктор Мандзяк.

Проте щодо діабету все неоднозначно: незначні дози алкоголю навіть захищають від «солодкої крові», говорить фітнес-тренер. З ССЗ ще складніше: ризик гіпертонії росте з дозою алкоголю, а «незначні регулярні дози етанолу» захищають від ішемічної хвороби серця.

«Але якщо ти хоча б раз на місяць вип’єш 150 г горілки — перекреслиш весь захисний ефект. Усі твої 100 г сухого вина зранку до борщу покотяться коту під задню лапу. 150 грамів. А тепер спробуй порахувати кількість випитого минулої п’ятниці? Чемно зайшов, привітався з барменом, а потім як у тумані? Отож», — іронізує Віктор Мандзяк.

Щодо печінки і підшлункової, то до 24 г чистого етанолу (200 г вина) на добу можуть собі дозволити здорові люди, однак тим, хто має з цим проблеми, краще не пити взагалі.

«Щодо травм, алкоголь погіршує координацію рухів та швидкість реакції, ну і я вже казав, що п’яні люди чудять: сідають за кермо, блюють через вікно. 

Цікаво, що ризик начудити вищий в тих, хто напивається рідко, досвідчені пияки більш стримані, досвід не проп’єш»,
— говорить Віктор Мандзяк.

 

Також ми розповідали, що алкоголь може допомогти скинути зайву вагу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.