Догори
Дати відгук

Алгоритм дій працівника, відстороненого від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19

Юристи України налаштовані рішучо.

3 хв на прочитання11 Листопада 2021, 16:36
Юристи Юристи
Поділитись:

Очільниця Експертної Ради суспільних досліджень і проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту Інна Березюк розповіла, що працівник, відсторонений від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19, має вимагати у роботодавця послідовності його активних дій згідно з чинним законодавством України.

Спершу Інна Березюк радить визначити свій персональний статус щодо законодавства: чи є ви порушником законодавства. А для цього запропонувати роботодавцю надати на досудовому рівні спілкування докази щодо того:

а) чи є для доказу вашого відсторонення ваша мотивована письмова відмова від вакцинації («якщо є такий документ, а ви його не писали, найімовірніше»),

б) чи є доказ того, що ви були попереджені в належний термін про проведення профілактичного щеплення, а також щодо того, що роботодавець зробив усе належне, щоб ви його отримали — запропонував вам місце, час й умови його проведення, надав щодо нього всю належну інформацію згідно з чинним законодавством (під ваш підпис), надав час пройти медичне обстеження для отримання медичного допуску до вакцинації або медвідводу за тимчасовими чи абсолютними протипоказами (наказ по підприємству щодо організації такого щеплення),

в) чи є доказ того, що роботодавець забезпечив вам умови такого медичного профілактичного обстеження, його повноцінність і всебічність, але ви відмовились від нього або навмисне ухилялись від нього й це належно зафіксовано службовими документами (приписами, доганами тощо).

«Що знати, писати та підписувати? Ознайомившися з наказом про відсторонення з причини не проходження щеплення, підпишіть його та поставте там фразу «Ознайомлений, але не згодний із правомірністю рішення», — рекомендує Інна Березюк.

Вона радить у цей же день у відповідь написати й зареєструвати заяву, в якій зазначити таке:

1) від профілактичного щеплення, з необхідністю якого ви ознайомлені сьогодні, ви не відмовляєтесь на підставі ідейних переконань.

2) Ваша тимчасова відмова спричинена:

2.1) необізнаністю зі своїм поточним станом здоров’я та вашою поточною придатністю до отримання такого щеплення за процедурою надання медичного дозволу;

2.2) фінансовою та технічною неможливістю в короткий термін пройти медичний огляд для ствердження в інформованій згоді достовірних даних, які там вимагаються, а саме тверджень про власне здоров’я без надання висновку медичного фахівця;

3) розуміючи всю важливість протиепідемічних заходів, ви не відмовляєтесь і берете на себе обов’язок регулярно піддавати себе медичним оглядам за епідпоказами на виробництві на весь період протиепідемічних заходів у державі для оцінки стану вашого здоров’я, якщо роботодавець згідно з чинним законодавством України зможе їх забезпечити.

«Ну а далі я раджу збирати течку листування з роботодавцем для суду, якщо він буде наполягати на виконанні юридично нікчемного Наказу МОЗ України, який не має повноважень видавати такі розпорядження поза межами наявності в державі санітарно-епідеміологічної служби, підписаного тому її НЕзаконним керівником, тим паче дія якого не може поширюватись на інші види господарської діяльності та діяльності установ іншого підпорядкування. Й не зволікайте. Юристи України сьогодні також налаштовані рішучо», — говорить Інна Березюк.

Нагадаємо, влада намагається покарати громадян за те, чого неможливо було зробити апріорі — експерт про відсторонення невакцинованих від роботи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання2 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання3 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання4 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання5 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання6 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання6 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання7 годин тому