Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Медреформа
  • Влада намагається покарати громадян за те, чого неможливо було зробити апріорі — експерт про відсторонення невакцинованих від роботи

Влада намагається покарати громадян за те, чого неможливо було зробити апріорі — експерт про відсторонення невакцинованих від роботи

На вирішення питання дали лише два тижні, а мали б згідно з КЗпП дати два місяці.

3 хв на прочитання11 Листопада 2021, 14:12
Відсторонення Відсторонення
Поділитись:

Очільниця Експертної Ради суспільних досліджень і проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту Інна Березюк розповіла  про правові аспекти щеплення за епідпоказами.

Вона наголосила, що, якщо щеплення проводиться під час спалаху або епідемії:

1) Воно забезпечується державою, зокрема організаційно — на підприємствах, де працюють люди, які підлягають таким щепленням обов’язково з причини професійного ризику («і це завдання держави та роботодавця, а не самого робітника»).

2) Воно забезпечується на підставі загально визначених центральними органами влади медичних правил допуску до такого щеплення («зокрема меддопуску лікаря або медвідводу як базового документу з урахуванням наявності показань та тимчасових або абсолютних протипоказань»), а тому має в екстреному порядку за епідпоказами бути забезпечене профілактичним медоглядом, що передуватиме цьому — також на підприємствах, організовано з попереднім повідомленням робітників (і це також за законодавством забезпечує держава або роботодавець).

«Це аксіома, й це закріплено усіма видами перелічених нижче законодавчих актів у частинах статей про щеплення та медичні огляди (це взаємопов’язані процедури). А тому, що також наголошено в законодавстві, такі види заходів мають бути повністю організовані, забезпечені та профінансовані у повному обсязі державою», — наголошує Інна Березюк.

Вона радить тим, хто не має грошей на самообстеження, скористатися своїм правом «вимагати їх у держави на забезпечення організації такого процесу належно».

Також Інна Березюк підкреслює, що в тексті роз’яснення щодо «останнього наказу про відсторонення людей за принципом вакцинованості» зокрема йдеться про те, що тільки 27 жовтня в «Дорожню карту вакцинації від С19» було внесено зміни щодо обов’язкової вакцинації.

«Тобто людям дали право на вирішення цього питання навіть за власний рахунок, що вже протизаконно, тільки в межах двох тижнів. А мали б згідно з КЗпП дати два місяці у зв’язку зі зміною умов праці з причини непоборних обставин, натомість для доведення вашої «відмови» (розділ «форс-мажор» у будь-якому трудовому договорі)», — пояснює Інна Березюк.

Також вона звертає увагу, що з 8 листопада почали відсторонювати людей «за грубе порушення у зв'язку з відмовою у вакцинації», а тих, хто має право на медичні відводи за станом здоров'я, пропонують приймати лікарям для надання таких довідок тільки з цього ж 8 листопада, хоча «для отримання обґрунтованого медвідводу людині може знадобитись до місяця клінічних обстежень і документальних процедур через ЛКК щодо його оформлення». Окрім того, «показання та протипоказання до вакцинації вивісили на сайті МОЗу в нормативному вигляді тільки на початку листопада, хоча вакцинація в Україні розпочалась із початку березня».

«Можна знайти дуже багато маніпулятивних косяків у діях центральних органів виконавчої влади, що доводять, що не громадян потрібно карати за те, чого неможливо було зробити апріорі. Це методика «стій там — іди сюди», яка з юридичного погляду є абсолютно нікчемною й буде розсипатись у судах, як картковий будиночок», — вважає Інна Березюк.

Також ми розповідали, що закон не встановлює обов'язку проходити ПЛР-тестування, тому оплачувати його має держава — юрист.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання2 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання3 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання4 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання5 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання6 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання6 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання6 годин тому