Догори
Дати відгук

Лікарі розповіли про 8 ознак гастриту, які не можна пропускати

Найчастіше гастрит викликаний неправильним харчуванням, зловживанням алкоголю і лікарськими препаратами, в тому числі аспірину і болезаспокійливими засобами.

3 хв на прочитання09 Березня 2021, 23:20
8 ознак гастриту, які не можна пропускати 8 ознак гастриту, які не можна пропускати
Поділитись:

Гастрит має на увазі запалення слизової оболонки шлунка, що призводить до порушень його основних функцій. Як виявити у себе захворювання? Розповідаємо в нашій статті.

ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ ГАСТРИТУ

Найчастіше гастрит викликаний неправильним харчуванням, зловживанням алкоголю і лікарськими препаратами, в тому числі аспірину і болезаспокійливими засобами. Також розвиток хвороби може бути спровоковано бактеріями, які мешкають у слизовій шлунка, попаданням жовчі в шлунок і інфекціями, викликаними бактеріями і вірусами.

ЯК ВИЯВИТИ гастрит: симптоми

Визначити можливу наявність гастриту можна, звернувши увагу на власний стан здоров'я. Якщо ви помічаєте у себе зазначені симптоми гастриту, варто негайно звернутися за консультацією до лікаря. Спеціаліст може додатково призначить ряд аналізів, які підтвердять хворобу. Серед таких: верхня ендоскопія, аналіз крові і копрограма.

Отже, запам'ятовуйте ознаки гастриту.

  • Втрата апетиту.
  • Гикавка.
  • Біль або дискомфорт у верхньому відділі живота.
  • Печіння або дискомфорт в шлунку між прийомами їжі, а також у нічний час.
  • Нудота або рецидивної розлад шлунка.
  • Звичайна блювота і з домішкою крові.
  • Втрата апетиту.
  • Чорний ккал.

Яким буває гастрит?

Гострий гастрит починається, зазвичай, раптово. Найчастіше є наслідком зараження слизової шлунка Helicobacter pylori або іншими бактеріями, які потрапляють у шлунок при вживанні недоброякісної їжі, зараженої хвороботворними мікробами. Може охоплювати весь шлунок або тільки його частину. Характерна ознака — сильний біль.

Гострий гастрит може перейти в хронічний: якщо хвороба часто даватиме рецидив, при поганому лікуванні, тривалому впливі речовин, що подразнюють оболонку дратують слизову. Хронічний гастрит може затягнутися і призвести до виразки, атрофічного гастриту.

Атрофічний гастрит — це захворювання, при якому, грубо кажучи, клітини шлунка замінюються клітинами кишечника. Атрофічний гастрит збільшує ризик розвитку раку.

 ЛІКУВАННЯ ГАСТРИТУ

Лікування гастриту визначається виходячи з причини виникнення хвороби. Залежно від форми захворювання лікар призначає спеціальні препарати. Це можуть бути засоби, які стабілізують кислотність шлунка, в'яжучі  ліки або препарати проти печії. Іноді медики прописують антибактеріальну терапію, якщо недуга спровокована бактерією Helicobacter pylori. Крім того, можуть бути призначені ферментні препарати і спазмолітики. Обов'язковим доповненням лікування гастриту є спеціальна дієта, без якої ефективність препаратів просто неможлива.

ДІЄТА при гастриті

Як і підбір препаратів для лікування, вибір системи харчування теж залежить від форми захворювання. При цьому вживання їжі повинно бути дробовим. При гастриті ж з підвищеною кислотністю дієта підбирається з метою зниження активності роботи шлунково-кишкового тракту. Тому лікарі закликають пацієнтів виключити з раціону такі продукти: м'ясо з жилами, рибу з дрібними кісточками, хліб з борошна грубого помелу, продукти з висівками, копчені і мариновані продукти, газовані напої, соки, кава і міцний чай, цитрусові, чорний хліб, капусту , бобові, молоко.

Якщо вас останнім часом сильно турбує самопочуття через розлади шлунка, варто обов'язково пройти обстеження. Чим раніше ви виявите порушення у здоров'ї, тим ефективніше буде лікування.

Джерела: euromed.ua, moirebenok.ua, kalushnews.city 

До слова, гастроентерологи назвали 6 причин їсти насіння льону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання27 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання4 години тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання6 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання9 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання10 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost