Догори
Дати відгук

7 поширених кухонних звичок, які шкодять здоров'ю

Здорове харчування — це не тільки правильні продукти, а й правильне поводження з ними.

3 хв на прочитання18 Грудня 2022, 22:44
Поділитись:

Аби бути здоровим, мало їсти корисні продукти — їх ще й потрібно правильно готувати. Деколи на кухні ми припускаємося помилок, які можуть зробити шкідливими навіть найздоровіші страви. «Доктор Пітер» розповідає про 7 найпоширеніших гігієнічних помилок, які можуть нашкодити.

Використовувати для протирання туалетний папір

Замінити паперові рушники на туалетний папір — погана ідея. Річ у тім, що багато виробників туалетного паперу не стерилізують і не дезінфікують його ретельно. Через це в ньому нерідко містяться безліч бактерій, які з легкістю прикріплюються до їжі чи посуду. Тому залиште туалетний папір там, де йому місце, і не тягніть на кухню.

Використовувати пластикову скатертину

Пластикова скатертина — це практично: можна не прати в разі чого, а просто пройтися вологою губкою. Однак насправді така скатертина може серйозно вам нашкодити.

По-перше, така скатертина накопичує в собі пил і бактерії. По-друге, через неї в їжу можуть потрапити мікрочастинки пластику, який деякі лікарі за ступенем шкідливості ставлять в один ряд із азбестом і тютюном.

Потрапляючи в кишківник, мікропластик порушує мікробіоту та послаблює імунітет. Окрім того, пластик здатний провокувати стрес і збій обміну речовин. У результаті наш організм втрачає здатність боротися з інфекціями.

Не міняти кухонні рушники щодня

Якщо ви використовуєте на кухні звичайний тканинний рушник, його потрібно регулярно прати та дезінфікувати. Будь-яка господиня знає, як легко забруднити рушник чи прихватку під час готування. Разом із брудом на рушник збираються мікроби.

А ось губки для миття посуду, до речі, марно чистити. На них, за словами фахівців, у 200 тисяч разів більше бактерій, аніж на сидінні унітазу. Тому їх потрібно міняти щонайменше раз на тиждень.

Не захищати їжу від мух

Любите зберігати продукти у відкритому вигляді? Вважаєте, що печиво чи хліб не зіпсуються, якщо полежать годину-другу без упаковки? Ви серйозно ризикуєте здоров'ям своїх домашніх, бо на їжу можуть сісти мухи та забруднити її. До речі, прикривати їжу сіткою теж безглуздо: у такому разі мухи не зможуть сісти на їжу, проте зможуть відкласти яйця. Такий обід може закінчитись кишковим розладом.

Використовувати для прибирання кухні хлорку

Хлорка справді чудово дезінфікує, проте часто використовувати її не слід. Вдихання хлору може призвести до опіку слизової оболонки та спровокувати спазм бронхів — людина може почати задихатися.

Їсти підгнилі плоди

Деякі люди вважають, що можна підрізати підгнилу частину яблука і з'їсти інше. Однак насправді якщо плід почав гнити, то в ньому вже почали розмножуватися мікроби та пліснява. З'їдена пліснява може призвести до найважчих наслідків — аж до ураження легень і летального результату.

Мити продукти неправильно

Не всі продукти харчування досить просто сполоснути у воді. Наприклад, усе куди складніше з цвітною капустою: через складну структуру з неї складно вимити пестициди та блощиць. Тому її краще замочити у воді на 15-20 хвилин. Це стосується, до речі, грибів.

А ось червоне м'ясо та курку мити марно: вода не може змити з них усі мікроорганізми та бактерії, вона лише перерозподіляє їх.

Ми вже писали, чи можна їсти продукти, на яких з’явилася цвіль: пояснює нутриціолог.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.