Догори
Дати відгук

Чи можна їсти продукти, на яких з’явилася цвіль: пояснює нутриціолог

І чи можна врятувати продукт, який уже почав псуватися.

3 хв на прочитання11 Грудня 2022, 18:12
Поділитись:

Харчова пліснява — видовище неапетитне, а вживання цвілих продуктів загрожує здоров'ю. Цвіль і грибок здатні викликати харчове отруєння, алергію, погіршити перебіг хронічних хвороб. Про це розповідає Ната Гончар, засновниця Міжнародного інституту інтегративної нутриціології.

Цвіль росте на будь-яких продуктах: хліб, молоко та йогурти, овочі та фрукти, м'ясо і навіть консерви.

Вживання цвілих продуктів може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям:

  • отруєння середнього та важкого ступеня;
  • алергічних реакцій;
  • розладу травлення через попадання бактерій у кишківник;
  • блювоти;
  • запаморочення та нудоти;
  • гострого та ріжучого болю в животі;
  • незворотних або складнозворотних ушкоджень печінки;
  • зараження паразитами.

Чим же небезпечна пліснява?

Ризик сальмонельозу. У загнилих та запліснілих продуктах розмножуються хвороботворні бактерії та токсичні речовини, здатні викликати харчове отруєння. У прострочених продуктах можуть активізуватись збудники сальмонельозу, дуже неприємного захворювання з безліччю побічних ефектів.

Отруєння токсинами. Зіпсовані молочні продукти, м'ясо та домашні консерви містять токсин Clostridium botulinum, який провокує ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання. Зацвілі продукти глибоко вражені грибком, тому зрізання зіпсованих частин з овочів, фруктів, сиру чи хліба не захистить від ризику отруєння.

Порушення у роботі шлунка, нирок та інших органів. Тривалий вплив цвілі може призвести до внутрішньої кровотечі в шлунку, порушень у роботі нирок, печінки та легень.

Чи можна врятувати продукт, який почав пліснявіти?

Слід зазначити, що хвороботворні бактерії плісняви не гинуть при тепловій обробці, а деякі види мікотоксинів, навпаки, ростуть у теплому середовищі. Тому не намагайтеся врятувати продукти з невеликою пліснявою чи ознаками затхлості. Наприклад, м'ясо і риба — «найсприятливіші» продукти для розвитку та розмноження багатьох видів паразитів, особливо гельмінтів. При варінні або смаженні продукту найнебезпечніші і найживучіші збудники інфекцій не гинуть і потрапляють в організм з їжею.

Запліснявілі гриби виробляють отруйні мікотоксини, які переважно розвиваються на овочах і фруктах. Потрапляючи в організм людини, вони можуть викликати різноманітні захворювання — як хронічні, так і ті, що розвиваються порівняно швидко, при цьому смертельно небезпечні. Мікотоксин дезоксиніваленол уражає печінку, а також слизову оболонку шлунка. Як імунодепресант, він може викликати порушення роботи нирок.

При вживанні в їжу заражених зернових (хліб, крупи, випічка) людина відчуває нудоту.

Кукурудзу, овес, ячмінь, горіхи, банани та чорний перець вражає зеараленон. Цей мікотоксин викликає захворювання молочних залоз та статевих гормонів, оскільки діє аналогічно гормону естрогену.

Будь-яка пліснява несе загрозу здоров'ю, за винятком благородної плісняви корисних грибкових культур Penicillium і Botrytis cinerea, які надають смаку сирам, салямі, вину й іншим продуктам. Ці види цвілі нормалізують роботу кишківника і знижують ризик серцево-судинних патологій, виконують функцію природного консерватора продуктів.

Не намагайтеся зберегти зіпсований продукт, навіть якщо цвіль тільки з'явилася. Через свої мікроскопічні розміри пліснява розповсюджує спори на весь продукт, проникаючи глибоко всередину хліба чи овочів, а зелені острівці — лише видимі ділянки колоній, що розрослися.

У жодному разі не можна давати прострочені продукти дітям. Ризик отруєння, інтоксикаційного синдрому і навіть смерті дуже високий.

Як запобігти появі цвілі

Дотримуйтесь правил зберігання:

  • хліб зберігайте окремо від інших продуктів, бажано в сухій хлібниці, що добре провітрюється;
  • закривайте банки кришками, а їжу пакуйте в целофанові пакети чи харчову плівку, перш ніж покласти в холодильник або шафу;
  • не рідше одного разу на місяць мийте холодильник і кухонні шафи слабким розчином соди (2-3 чайні ложки харчової соди на 1 л води).

Також ми розповідали про харчовий ботулізм — ще одна небезпека війни: як уберегтися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost