Догори
Дати відгук

5 негативних наслідків хронічного недосипання, які руйнують здоров'я

Проблеми зі сном є глобальною епідемією

5 хв на прочитання22 Грудня 2023, 23:57
Негативні наслідки хронічного недосипання Негативні наслідки хронічного недосипання
Поділитись:

Сон — це базова потреба кожної людини та, за словами вчених, запорука якісного і тривалого життя. За відсутності сну людина навіть може померти, а недосипання може призвести навіть до депресії. На думку експертів, проблеми зі сном є глобальною епідемією, яка загрожує здоров'ю та якості життя до 45% населення світу.

Давайте ж більш конкретно розберемо все наслідки, які можуть виникнути, якщо ми НЕ віддаємо достатньо часу на відпочинок і повноцінний сон:

ПОРУШЕННЯ ЗОРУ

Нехтуючи повноцінним відпочинком, людина постійно перебуває в стані напруги, що позначається і на зорі. Японські вчені в ході багаторічних досліджень виявили, що така хвороба, як ішемічна оптична невропатії, що є важким судинним захворюванням. При цій патології порушується живлення очного нерва, що веде до розвитку глаукоми, і як наслідок розвиток цього захворювання може статися повна втрата зору. Якщо ви стали помічати у себе втрату зору, проаналізуйте, чи достатньо ви спите, висипаєтеся чи. Якщо немає, насамперед нормалізує свій сон.

ЗАЙВА ВАГА

Так, так - зайва вага і ожиріння можуть бути безпосередньо пов'язані з нестачею сну. Начебто нелогічно- менше спимо, більше рухаємося. Але причина полягає в іншому, при нестачі сну в організмі порушується баланс гормонів. Збільшується синтез гормону греліну або ще його називають «гормон голоду». Якщо в організмі відбувається накопичення цього гормону, то ми постійно випробовуючи почуття голоду, усунути яке дуже навіть не просто. А коли кізбитку греліну додається надлишок гормону кортизолу, то ми починаємо «заїдати» свої проблеми і набираємо вагу. «Запущена» проблема сама не «розтане», необхідно обов'язково розібратися. А інакше можна отримати ожиріння, яке найбільш негативним чином буде впливати на роботу серця і судин, в свою чергу дуже сильно збільшить ризик цукрового діабету.

ПЕРЕДЧАСНЕ СТАРІННЯ

Дорогі косметологічні процедури, найкращі косметичні засоби є лише додатковим засобом що дозволяє продовжити нашу молодість. Основне, що може нам дійсно допомогти це правильно організоване життя і одне з найголовніших правил - повноцінний відпочинок і здоровий сон. У вставши організмі, що зазначає постійний, хронічний стрес, посилюється синтез кортизолу в організмі. Цей гормон провокує посилення секреції шкірного сала, це і стає причиною раннього старіння шкіри. Кожній з нас необхідно спати не менше 8 годин на добу. Саме стільки часу необхідно, що б рівень кортизолу знизився до норми, даючи клітинам епідермісу достатньо часу на регенераціі. Ознаки старіння у жінок, у віці 35-50 років, які сплять менше 5 годин на добу проявляються в два рази швидше.

 ЗНИЖЕННЯ ПАМ'ЯТІ

Мозок наш працюючи постійно, під час сну переробляє отриману за час неспання інформацію, відкладаючи її в короткочасну пам'ять. Залежно від фази сну, йдуть різні процеси отриманій раніше інформації. Недосипання призводить до того, що процеси порушуються - результатом є виникнення проблеми з пам'яттю.

ЗБІЛЬШЕННЯ КІЛЬКОСТІ ЗАХВОРЮВАНЬ

Ще однією проблемою, яка виникає в результаті неповноцінним відпочинку, є ослаблення імунітету. Якщо ми спимо менше 5 годин на добу, в організмі різко скорочується кількість цитокінів - білкових з'єднань, які відповідають за міцність імунітету. Кожен раз, недосипаючи.

Корисні поради, як підготуватися до сну

Представляємо вашій увазі кілька корисних рекомендацій, які допоможуть швидше зануритися в сон:

  • Тонізуючі напої. Виключити вживання тонізуючих напоїв після 15:00. Кофеїн пригнічує вироблення гормону мелатоніну, який допомагає організму переходити в фазу глибокого сну.
  • Спальне приладдя. Подушка і матрац повинні бути підібрані з урахуванням ваших індивідуальних особливостей. Ідеальний варіант - вироби з ортопедичним ефектом.
  • Правильний режим. Щоб бути здоровим, людині потрібно 7-9 годин сну на добу. Надмірна кількість нічного відпочинку завдає такої ж шкоди, як і недосип. У наших інтересах зробити все можливе, щоб швидко заснути вночі, якщо не хочеться.
  • Активний спосіб життя. Намагайтеся більше рухатися протягом дня. Поставте собі за мету проходити не менше 10 000 кроків на добу. Також у вечірній час рекомендовані легкі заняття спортом, нескладні кардіо вправи.
  • Провітрювання. Важливо перед сном наповнювати спальню свіжим повітрям. Багато позитивних відгуків отримали кімнатні зволожувачі.
  • Темрява. Слідкуйте за тим, щоб в спальні було максимально темно. Використовуйте щільні штори або маску на очі.
  • Беруші. Якщо немає можливості виключити зовнішні шуми повністю, використовуйте беруші. Вони рятують від галасливих сусідів, гавкання собак і сигналів машин.
  • Розслаблюючі звуки. Якщо в тиші швидко заснути за 5 хвилин не вдається, включіть заспокійливі звуки: вітру, дощу, японські мотиви та ін.
  • Гаджети. Закінчувати перегляд своїх соцмереж рекомендується за 1-2 години до сну. Таким чином, очі встигнуть відвикнути від яскравого світла, а мозок - абстрагуватися від нової інформації.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
В індійських прянощах знайшли отруту — їх могли постачати по всьому світу
1 хв на прочитання8 хвилин тому
Зображення: URB/SWNS
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання6 годин тому
Ознаки інсульту Небезпечні симптоми Хвороби
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання7 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання13 годин тому
На Одещині відкрили дзеркальний туалет - "мільйонер"
1 хв на прочитанняВчора
Страсна п'ятниця: до чого варто прислухатися, а чого робити зась
2 хв на прочитанняВчора
БЕБ на Волині вилучило контрабандні електронні сигарети вартістю 3,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора