Догори
Дати відгук

16 червня — Всесвітній день морських черепах: кілька фактів, про які ви не знали (відео)

Деякі види черепах неймовірно сильні. Наприклад, зелена морська черепаха здатна «відвезти» на собі п’ятьох осіб.

2 хв на прочитання16 Червня 2021, 10:05
16 червня — Всесвітній день морських черепах: кілька фактів, про які ви не знали 16 червня — Всесвітній день морських черепах: кілька фактів, про які ви не знали
Поділитись:

Черепахи живуть на Землі понад 220 мільйонів років. Зараз на нашій планеті налічується приблизно 230 видів черепах. Цікаво, що ці плазуни зустрічаються на всіх континентах, окрім Антарктиди.

Найбільшою древньої черепахою є архелон. Це створіння, що жило в крейдовий період, виростало до 5 метрів і важило приблизно 2 тонни.

Найбільша сучасна черепаха — шкіряста. Вона мешкає у всіх морях і океанах, за винятком найхолодніших. Найбільша шкіряста черепаха, спіймана людиною, важила 916 кг і досягала приблизно 3 м. Середні особини мають довжину тіла 1,5–2 м, а важать приблизно півтонни.

Черепах вважають дуже повільними істотами. Однак це вірно лише частково: морські шкірясті черепахи здатні розвивати у своїй рідній стихії швидкість до 35 км/год. Також шкірясті черепахи відмінні пірнальники, здатні запливати на глибину до 1,2 км.

Черепахи можуть жити понад 150 років. Рекордсменом є черепаха на прізвисько Джонатан, що живе на острові Святої Єлени. Їй зараз 182 роки. До речі, приблизний вік черепахи можна визначити по річним кільцям на її панцирних щитках.

Серед черепах зустрічаються види, небезпечні для людини. Самець Кайманової черепахи під час шлюбних ігор може втопити необережного водолаза, прийнявши його за самку. Крім того, Кайманові черепахи здатні серйозно покусати людину, яка напала на них. Ще одним «кусючим» видом черепах є грифові: до смерті людини вони, звичайно, не загризуть, але ось палець відхопити можуть запросто.  

Черепахи неймовірно живучі. Деякі представники цього виду плазунів можуть нічого не їсти протягом п’яти років і приблизно 10 години обходитися без повітря. Цікаво, що вони здатні жити з дуже важкими травмами. Наприклад, італійський зоолог Ф. Реді у XVII столітті провів нелюдський експеримент: вирізав у черепахи головний мозок. Нещасна тварина прожила ще шість місяців після операції.

Деякі види черепах неймовірно сильні. Наприклад, зелена морська черепаха здатна «відвезти» на собі п’ятьох осіб. Можливо, могла б і більше, але на панцирі більше не поміщається!

Черепахи сприймають людський голос. Коли черепаха довго жила разом із господарем, то вона розуміє, коли її лають, і ховається у панцир. Якщо ж її хвалять — витягує шию та із задоволенням слухає. Крім того, відомі випадки, коли морські черепахи вибиралися на берег, щоб послухати пісні.

Зелені морські черепахи здатні орієнтуватися у просторі, вловлюючи найменші зміни магнітного поля планети. Можна сказати, що ці черепахи народжуються із вбудованим компасом!

До слова, США заборонять ввезення собак з України та інших країн.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання41 хвилину тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитанняВчора
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитанняВчора