Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • З 1 жовтня 2023 українські імпортери в ЄС звітуватимуть про викиди СО2

З 1 жовтня 2023 українські імпортери в ЄС звітуватимуть про викиди СО2

4 хв на прочитання21 Квітня 2023, 11:02 2483
Поділитись:

Остаточний текст Регламенту про вуглецеве прикордонне коригування (carbon border adjustment mechanism, CBAM) учора, 18 квітня, затвердив Європарламент.

Україну з-під дії СВАМ не виключили.

CBAM охоплюватиме сектори металургія, нафтопереробна галузь, цементна промисловість, виробництво алюмінію, основних органічних хімікатів, водню, добрив та електроенергії. При цьому, в секторах металургія, алюміній та водень враховуватимуть тільки прямі викиди СО2 (scope 1), в той час як в решті – і прямі і непрямі (scope 2). До 2030 року СВАМ має покривати усі сектори, охоплені Директивою 2003/87/ЄС про торгівлю парниковими квотами.

Схематично все виглядатиме так: виробник товару, що підпадає під СВАМ, при його імпорті в ЄС, має заплатити за викиди СО2, що вивільнились внаслідок його виробництва, шляхом купівлі сертифікатів СВАМ за ціною, яку сформує ринок торгівлі квотами на викиди парникових газів ЄС (EU ETS). У випадку невиконання – штраф з подальшою забороною торгівлі в ЄС.

Проаналізувала, що потрібно робити - детально по кроках нижче:

З 1.10.2023 до 31.12.2025 діятиме перехідний період:

Протягом перехідного періоду імпортер лише звітує про викиди СО2 і НЕ СПЛАЧУЄ за них.

До 31 січня 2024 року імпортер має подати перший щоквартальний звіт CBAM з такими даними:

(a) загальна кількість кожного типу товарів, виражена в МВт-год для електроенергії та в тоннах для інших товарів, зазначена на установку, що виробляє товари в країні походження;

(b) фактичні загальні викиди, виражені в тоннах викидів CO2 на МВт-год для електроенергії або для інших товарів у тоннах викидів CO2 на тонну кожного типу товарів;

(c) загальні непрямі викиди;

(d) ціну вуглецю, яку необхідно сплатити в країні походження за вбудовані викиди в імпортовані товари, з урахуванням відповідних знижок або будь-яких інших форм компенсації.

З 31 грудня 2024 року виробник зможе подати заявки на реєстрацію в електронному реєстрі СВАМ та зареєструвати уповноваженого декларанта СВАМ (імпортера), якому буде надана інформація про верифіковані вбудовані викиди СО2 від виробництва товарів. Такого уповноваженого декларанта СВАМ має обов’язково затвердити (авторизувати) компетентний орган в країні, в яку здійснюється імпорт.

З 1.01.2026 запрацюють фінансові зобов'язання для імпортерів:

Імпортер зможе імпортувати товари на митну територію ЄС лише через уповноваженого декларанта CBAM після його реєстрації в реєстрі СВАМ та авторизації.

Щорічно до 31 травня уповноважений декларант CBAM повинен подавати декларацію CBAM за попередній календарний рік через реєстр СВАМ. Першу декларацію потрібно подати у 2027 році за 2026 рік.

Декларація CBAM повинна містити наступне:

(a) загальна кількість кожного типу товарів, імпортованих протягом попереднього календарного року, виражена у МВт-год для електроенергії та в тоннах для інших товарів;

(b) загальний обсяг верифікованих викидів в цих товарах, виражена в тоннах викидів CO2 на МВт-год електроенергії або, для інших товарів, у тоннах викидів CO2 на тонну кожного типу товарів;

(c) загальна кількість сертифікатів CBAM, що відповідають загальному обсягу вбудованих викидів, зазначених у підпункті (b), після вирахування плати за СО2 в країні походження;

(d) копія верифікаційного звіту про викиди СО2, виданого акредитованим верифікатором.

Щороку до 31 травня, тобто на момент подачі декларації СВАМ, необхідна кількість сертифікатів СВАМ вже має бути на рахунку уповноваженого декларанта СВАМ в реєстрі СВАМ.

Сертифікат CBAM - сертифікат в електронному форматі, що відповідає одній тонні вбудованих викидів в товарі. Придбати його можна буде на централізованій електронній платформі.

Також треба щоквартально підтримувати 80% необхідних сертифікатів СВАМ від обсягу імпорту з початку року. Обмеження по кількості сертифікатів СВАМ на рахунку відсутні.

Щороку 1 липня усі надлишкові і невикористані сертифікати СВАМ, що залишились на рахунку, згорають без компенсації. Втім, планується надати можливість органам влади викуповувати не більше 1/3 надлишкових сертифікатів СВАМ у уповноважених декларантів СВАМ за ціною на момент покупки.

Уповноважений декларант СВАМ може вимагати зменшення кількості сертифікатів CBAM, які необхідно віддати, відповідно до ціни СО2, яка вже фактично сплачена за ці викиди в інших юрисдикціях.

Більше з GreenPost
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитаннягодина тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання2 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання3 години тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання3 години тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання4 години тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання5 годин тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання6 годин тому