Вверх
Дать отзыв
  • Главная
  • Новости
  • Еко
  • При пізньому пробудженні сніданок стає обідом: поради від лікаря про те, як правильно снідати

При пізньому пробудженні сніданок стає обідом: поради від лікаря про те, як правильно снідати

Кожен прийом їжі має бути повноцінним і збалансованим за макро- та мікронутрієнтами.

2 мин на прочтение29 Июля 2024, 07:27
Фото: Олександра Литкіна Фото: Олександра Литкіна
Поделиться:

Дослідження показують, що люди, які снідають, рідше страждають від надмірної ваги, у них менший ризик розвитку низки хронічних захворювань. На думку експертів, сніданок має бути досить щільним, але не викликати відчуття тяжкості у шлунку. Ось що радить лікар Олександра Литкіна.

Кожен прийом їжі має бути повноцінним і збалансованим за макро- та мікронутрієнтами. Краще віддавати перевагу білкам та жирам, лише доповнюючи сніданок складними вуглеводами. При пізньому пробудженні сніданок стає обідом, і цілком логічно зробити два прийоми їжі протягом дня, але пам'ятати про баланс макронутрієнтів і нутрітивної щільності кожного прийому їжі. Нутрітивна щільність — показник кількості нутрієнтів (вітамінів) і макроелементів, необхідних організму, на кожну кілокалорію споживаної їжі.

Корисний сніданок повинен включати:

  • білки (яйця, сир, тофу, бобові, риба, птиця, м'ясо).
  • вуглеводи, зокрема клітковину (овочі та фрукти, каші довгого варіння (не з пакетика), макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб тощо).
  • жири (вершкове масло, яєчний жовток).

Чудовий сніданок: лосось або філе птиці + яйця або омлет або сир (сир сирний) + овочевий/фруктовий салат, можна додати цільнозерновий хліб.

Каші, які вважаються традиційною стравою для сніданку, рекомендуються людям із високою фізичною активністю. Якщо ви не займаєтеся спортом, то включати крупи та мюслі на сніданок краще не частіше ніж двічі на тиждень.

Не варто розпочинати свій день із фруктових соків та кави — особливо людям, хворим на шлунок. Спочатку треба поїсти. Сік — це, по суті, вода та глюкоза. Замінюючи сніданок склянкою соку, ви отримуєте порцію глюкози, що дає недовге відчуття насичення. Що стосується популярних на сніданок пластівців, то зазвичай це швидкі вуглеводи (цукор і саме борошно, з якого виготовлений сухий сніданок), які також надовго не насичують. Після такого сніданку людину тягне на різні перекуси, що може закінчитися набором ваги.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Изображение сгенерировано ИИ
Ставка на газ и отмена ограничений для старых котлов: Германия пересматривает энергетическую стратегию
2 мин на прочтение25 минут назад
 Фото: Ukraїner
Алексей Будик назначен заместителем Председателя Госагентства по управлению зоной отчуждения
1 мин на прочтение29 минут назад
Фото: J.M. Garcia/EPA-EFE
Европейские производители еды для домашних животных переходят на насекомых из-за бюрократии ЕС
6 мин на прочтение2 часа назад
Изображение сгенерировано ИИ
Прорыв в нанотехнологиях: ученые создали контактные линзы, которые дарят супер-звезд
3 мин на прочтение3 часа назад
Черепахи как зеркало планеты
3 мин на прочтение3 часа назад
Одесские спасатели с помощью дронов обнаруживают поджигателей и очаги пожаров
1 мин на прочтение5 часов назад
Закуска из лаваша в считанные минуты — подойдет не только на каждый день, но и для пикника или даже для праздничного стола
1 мин на прочтение6 часов назад
«Глобальная красная тревога»: уничтожение тропических лесов достигло самого высокого уровня с 2002 года
3 мин на прочтение7 часов назад