Вверх
Дать отзыв

Як зробити так, щоб бджоли не кусали: поради пасічниці

10 липня відзначають День «Не наступайте на бджіл» (вони дуже потрібні природі).

3 мин на прочтение10 Июля 2021, 10:32
Як зробити так, щоб бджоли не кусали: поради пасічниці Як зробити так, щоб бджоли не кусали: поради пасічниці
Поделиться:

На теренах України бджіл шанували з діда-прадіда. Їх називали Божими мухами та вважали райськими створіннями, які виконують Божі доручення та збирають поживу для богів. Тим паче мед і віск збирається з квітів, де, за стародавніми віруваннями, народжуються діти.

У кожному селі дідусів-пасічників дуже шанували: «Бджола — Божа мушка, а пасічник — Божий чоловік». Пасічники вірили, що бджоли випросять у Бога для них прощення за їхні гріхи.

Середня бджолина сім’я налічує декілька тисяч бджіл. Крім бджіл-трудівниць, у сім’ї є матка та приблизно сотня трутнів — самців, призначених запліднювати матку.

Бджоли здавна вражали людей не лише своєю працьовитістю (недаремно ж говорять: «роботящий, як бджілка»), а й тим, наскільки корисними є всі продукти їхньої життєдіяльності — мед, віск, прополіс, навіть підмор. Укус бджіл вважається корисним від деяких недуг, наприклад, ревматизму. Однак за останні роки кількість бджіл скоротилася до рівня, який загрожує не лише існуванню медового бізнесу, а й втраті врожаїв.

Пасічниця Ірина Белачеу в коментарі GreenPost нагадує, що людство залежить від бджіл — якщо їх не стане, доведеться запилювати квіти щіточкою, а це може призвести до голодної смерті більшості людей.

Ірина Белачеу розповідає, що передусім бджолам загрожує використання хімічних речовин зокрема пестицидів і гербіцидів, якими обробляють поля. Також бджоли отруюються від хімобробок несертифікованими речовинами. Окрім того, монокультури позбавляють бджіл кормової бази.

Насамперед відповідальність за загибель бджіл несуть агрохолдинги, але взагалі будь-хто може допомогти бджолам комфортніше співіснувати з людьми. Адже якщо в людини бджолиний укус може викликати алергічну реакцію, то для самої бджоли це смерть.

Пасічниця пояснює, що у бджіл чутливість до запахів у 10 тисяч разів більша, ніж у собаки, тому, виїжджаючи на природу, слід відмовитися від сильних парфумів — вони спричиняють агресію у бджіл. Можна користуватися дитячим, господарським або дьогтьовим милом чи пральним порошком без сильного запаху.

Якщо людина злякалася бджоли й почала махати руками, бджола думає, що на неї хочуть напасти, тоді може вкусити. Окрім того, від страху виділяється адреналін, і бджола це також сприймає як прояв агресії.

«Бджола взагалі не та комаха, яка вилітає з вулика, щоби когось укусити. Це не комар, не ґедзь — вона хоче збирати нектар, а жалить лише тоді, коли відчуває загрозу.

Ось у мене пасіка буквально у дворі стоїть онук бігає, дочка ходить, але бджоли не звертають на них уваги вони літають у своїх справах», — розповідає Ірина Белачеу.

Раніше ми розповідали, як «Укрпошта» фактично вбила 8 мільйонів бджіл.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.