Вверх
Дать отзыв

І для талії, і для серця: лікар розповідає про небезпеку нерегулярного харчування

Чому потрібно спочатку забивати в щоденник час для прийомів їжі, а вже потім — роботу.

2 мин на прочтение22 Июля 2021, 07:39
Поделиться:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповів про чотири наріжні камені здоров'я — режим харчування, режим фізичної активності, режим сну, режим роботи і відпочинку.

«Режим — це регулярна (щоденна) передбачувана послідовність дій. Наш організм звіряє і планує активності за циркадними ритмами і любить передбачуваність, це дозволяє йому налаштовуватися і адаптуватися з меншим навантаженням», — говорить він.

Лікар пояснює, що коли ми їмо більш-менш в один і той же час, то у нашої травної системи формуються стійкі умовні рефлекси. Натомість хаотичні нерегулярні прийоми їжі негативно діють на здоров'я. Дослідники встановили, що нерегулярне харчування негативно впливає на когнітивні функції, збільшує ризик метаболічного синдрому і ризик серцево-судинних захворювань, підвищує артеріальний тиск.

Андрій Біловешкін розповідає про дослідження, у рамках якого людям міняли графік харчування з регулярного на нерегулярний. Воно показало, що за 2 тижні помітно змінюється рівень інсуліну, холестерину загального і ЛПВЩ (ліпопротеїнів високої щільності).

Лікар застерігає навіть від періодичного хаосу у харчуванні — адже «харчовий джетлаг» навіть тільки на вихідних здатний збільшити ризик ожиріння. Хаотичне харчування збільшує ризик гастриту, пропуски прийомів їжі можуть призвести до пізніх «зажерів», збільшують ризик цукрового діабету, знижують рівень енергії. «Нерегулярне харчування знижує чутливість до інсуліну і збільшує вашу талію, холестерин, рівень тригліцеридів, впливає на почуття голоду і ситості у людей з нормальним і підвищеним вагою», — говорить Андрій Біловешкін.

Тому лікар радить підвищити регулярність харчування — їсти регулярно, в один і той же час.

«Для цього потрібно усвідомити, що ваша продуктивність базується на повазі своєї фізіології, що режим харчування, спорту, сну і роботи — це фундамент всього іншого. Тому починайте планувати тиждень із того, що забиваєте в щоденник і календар час для прийомів їжі, а тільки потім — роботу. Плануйте прийоми їжі з сім'єю або друзями в звичний час, створюйте свої традиції. Підвищення регулярності харчування допомагає контролювати голод, полегшить схуднення, поліпшить біомаркери. Оцінити регулярність вашого харчування допоможе ведення харчового щоденника», — радить Андрій Біловешкін.

Також лікар розповідає, як спалити жир за допомогою хрону.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото иллюстративное
Яркая упаковка не гарантирует пользу: как выбирать действительно безопасные продукты для детей
1 мин на прочтение2 часа назад
Фото иллюстративное / depositphotos.com
Новий механізм кредитування зробить сонячні та вітрові установки доступнішими для українців
1 мин на прочтение3 часа назад
Две попытки незаконного вывоза детей в Венгрию
Взятка и подделка: Детали уголовных правонарушений при попытке нелегального вывоза полуторагодовалых мальчиков в Венгрию.
1 мин на прочтение4 часа назад
Выездное заседание ВР в Закарпатье: Комитеты изучают конфликт ВЭС и экологии Карпат
Депутаты проверят, как строительство ВЭС в высокогорье Закарпатья согласуется с законами ЕС.
2 мин на прочтение6 часов назад
Гороскоп для всех знаков зодиака на пятницу, 7 ноября 2025 года
3 мин на прочтение7 часов назад
Золотисто-багряная осень в Кременчуге на Полтавщине (ФОТО)
1 мин на прочтение7 часов назад
Прорыв в стоматологии: инновационный гель восстановит зубную эмаль
3 мин на прочтение9 часов назад
Заявления о «плане Запада» и возможной диверсии на Запорожской АЭС — реакции и контекст
2 мин на прочтение10 часов назад