Вверх
Дать отзыв

І для талії, і для серця: лікар розповідає про небезпеку нерегулярного харчування

Чому потрібно спочатку забивати в щоденник час для прийомів їжі, а вже потім — роботу.

2 мин на прочтение22 Июля 2021, 07:39
Поделиться:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповів про чотири наріжні камені здоров'я — режим харчування, режим фізичної активності, режим сну, режим роботи і відпочинку.

«Режим — це регулярна (щоденна) передбачувана послідовність дій. Наш організм звіряє і планує активності за циркадними ритмами і любить передбачуваність, це дозволяє йому налаштовуватися і адаптуватися з меншим навантаженням», — говорить він.

Лікар пояснює, що коли ми їмо більш-менш в один і той же час, то у нашої травної системи формуються стійкі умовні рефлекси. Натомість хаотичні нерегулярні прийоми їжі негативно діють на здоров'я. Дослідники встановили, що нерегулярне харчування негативно впливає на когнітивні функції, збільшує ризик метаболічного синдрому і ризик серцево-судинних захворювань, підвищує артеріальний тиск.

Андрій Біловешкін розповідає про дослідження, у рамках якого людям міняли графік харчування з регулярного на нерегулярний. Воно показало, що за 2 тижні помітно змінюється рівень інсуліну, холестерину загального і ЛПВЩ (ліпопротеїнів високої щільності).

Лікар застерігає навіть від періодичного хаосу у харчуванні — адже «харчовий джетлаг» навіть тільки на вихідних здатний збільшити ризик ожиріння. Хаотичне харчування збільшує ризик гастриту, пропуски прийомів їжі можуть призвести до пізніх «зажерів», збільшують ризик цукрового діабету, знижують рівень енергії. «Нерегулярне харчування знижує чутливість до інсуліну і збільшує вашу талію, холестерин, рівень тригліцеридів, впливає на почуття голоду і ситості у людей з нормальним і підвищеним вагою», — говорить Андрій Біловешкін.

Тому лікар радить підвищити регулярність харчування — їсти регулярно, в один і той же час.

«Для цього потрібно усвідомити, що ваша продуктивність базується на повазі своєї фізіології, що режим харчування, спорту, сну і роботи — це фундамент всього іншого. Тому починайте планувати тиждень із того, що забиваєте в щоденник і календар час для прийомів їжі, а тільки потім — роботу. Плануйте прийоми їжі з сім'єю або друзями в звичний час, створюйте свої традиції. Підвищення регулярності харчування допомагає контролювати голод, полегшить схуднення, поліпшить біомаркери. Оцінити регулярність вашого харчування допоможе ведення харчового щоденника», — радить Андрій Біловешкін.

Також лікар розповідає, як спалити жир за допомогою хрону.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Программа «3000 км по Украине»: бесплатные путешествия для прифронтовых общин
Программа «3000 км по Украине»: бесплатные путешествия для прифронтовых общин
3 мин на прочтение2 часа назад
Гороскоп на 3 декабря 2025 года
Гороскоп для всех знаков зодиака на среду, 3 декабря 2025 года
3 мин на прочтение3 часа назад
Фото: Thomas Trutschel/dpa
Правительство увеличило компенсацию на строительство животноводческих ферм в прифронтовых областях
1 мин на прочтение4 часа назад
Скандал в Ужгороде: суд признал виновными в хулиганстве клиентов Pelekh.agency, которые облили офис фекалиями из-за невыполненных обещаний трудоустройства.
Суд назначил условный срок матери и сыну, которые облили фекалиями офис агентства по трудоустройству
2 мин на прочтение5 часов назад
Буллинг — это не конфликт, а систематическая травля: не игнорируйте признаки насилия
1 мин на прочтение6 часов назад
Украина за первые три месяца экспортного сезона вывезла 116 тысяч тонн сахара
1 мин на прочтение7 часов назад
Всемирный день предотвращения загрязнения окружающей среды: просто знать недостаточно, нужно действовать
2 мин на прочтение8 часов назад
День специального образования: внимание, поддержка и равные шансы для каждого ребенка
2 мин на прочтение9 часов назад