Вверх
Дать отзыв

І для талії, і для серця: лікар розповідає про небезпеку нерегулярного харчування

Чому потрібно спочатку забивати в щоденник час для прийомів їжі, а вже потім — роботу.

2 мин на прочтение22 Июля 2021, 07:39
Поделиться:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповів про чотири наріжні камені здоров'я — режим харчування, режим фізичної активності, режим сну, режим роботи і відпочинку.

«Режим — це регулярна (щоденна) передбачувана послідовність дій. Наш організм звіряє і планує активності за циркадними ритмами і любить передбачуваність, це дозволяє йому налаштовуватися і адаптуватися з меншим навантаженням», — говорить він.

Лікар пояснює, що коли ми їмо більш-менш в один і той же час, то у нашої травної системи формуються стійкі умовні рефлекси. Натомість хаотичні нерегулярні прийоми їжі негативно діють на здоров'я. Дослідники встановили, що нерегулярне харчування негативно впливає на когнітивні функції, збільшує ризик метаболічного синдрому і ризик серцево-судинних захворювань, підвищує артеріальний тиск.

Андрій Біловешкін розповідає про дослідження, у рамках якого людям міняли графік харчування з регулярного на нерегулярний. Воно показало, що за 2 тижні помітно змінюється рівень інсуліну, холестерину загального і ЛПВЩ (ліпопротеїнів високої щільності).

Лікар застерігає навіть від періодичного хаосу у харчуванні — адже «харчовий джетлаг» навіть тільки на вихідних здатний збільшити ризик ожиріння. Хаотичне харчування збільшує ризик гастриту, пропуски прийомів їжі можуть призвести до пізніх «зажерів», збільшують ризик цукрового діабету, знижують рівень енергії. «Нерегулярне харчування знижує чутливість до інсуліну і збільшує вашу талію, холестерин, рівень тригліцеридів, впливає на почуття голоду і ситості у людей з нормальним і підвищеним вагою», — говорить Андрій Біловешкін.

Тому лікар радить підвищити регулярність харчування — їсти регулярно, в один і той же час.

«Для цього потрібно усвідомити, що ваша продуктивність базується на повазі своєї фізіології, що режим харчування, спорту, сну і роботи — це фундамент всього іншого. Тому починайте планувати тиждень із того, що забиваєте в щоденник і календар час для прийомів їжі, а тільки потім — роботу. Плануйте прийоми їжі з сім'єю або друзями в звичний час, створюйте свої традиції. Підвищення регулярності харчування допомагає контролювати голод, полегшить схуднення, поліпшить біомаркери. Оцінити регулярність вашого харчування допоможе ведення харчового щоденника», — радить Андрій Біловешкін.

Також лікар розповідає, як спалити жир за допомогою хрону.

Читайте GreenPost в Facebook. Подписывайтесь на нас в Telegram.

Больше из GreenPost
Фото иллюстративное
Донор из Черкасс после смерти спас четырех пациентов
1 мин на прочтениечас назад
Самая темная полнолуние года: йольское время, итоги и магия «Холодной Луны»
Самая темная полнолуние года: йольское время, итоги и магия «Холодной Луны»
4 мин на прочтение4 часа назад
Масштабный удар по браконьерам: на Тилигульском лимане разоблачены злоумышленники с сетями и рыбой
Масштабный удар по браконьерам: на Тилигульском лимане разоблачены злоумышленники с сетями и рыбой
1 мин на прочтение8 часов назад
Гороскоп на 05 декабря 2025 года
Гороскоп для всех знаков зодиака на пятницу, 5 декабря 2025 года
16 мин на прочтение10 часов назад
Государственный бюджет-2026: финансирование медицины увеличено на 38,8 млрд грн
2 мин на прочтение11 часов назад
Биогаз из мусорных свалок: как повысить добычу и предотвратить экологическую катастрофу
2 мин на прочтение11 часов назад
Стартовала программа УЗ «3 000 км по Украине»: как получить бесплатные билеты
2 мин на прочтение12 часов назад
Атака на Херсонскую ТЭЦ: более 40 тысяч абонентов остались без тепла
1 мин на прочтение13 часов назад