Догори
Дати відгук

Знову кажани: вірус Марбурга в Руанді, ймовірно, був викликаний передачею від летючих лисиць

Наразі 15 людей померли від хвороби, а троє пацієнтів усе ще перебувають на лікуванні.

2 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Спалах вірусу Марбург в Руанді був викликаний передачею вірусу від фруктових кажанів до людини, повідомляє Міністерство охорони здоров'я. Про це розповідає Die Zeit.

«Нам вдалося відстежити походження спалаху і встановити, що це був зооноз», — заявив міністр охорони здоров'я Сабін Нсанзімана на прес-конференції в столиці країни Кігалі. Так званий індексний випадок можна простежити до печери з фруктовими кажанами (також відомими як летючі лисиці), розташованої поблизу гірничодобувного майданчика. За словами Нсанзімани, це призвело до контакту між робітниками та фруктовими кажанами.

27 вересня Руанда повідомила про спалах дуже небезпечного вірусу Марбург, який може викликати високу температуру і такі симптоми, як біль у м'язах, спазми в животі, діарея і кривава блювота. За даними Міністерства охорони здоров'я Руанди, станом на 26 жовтня було зареєстровано 65 випадків інфікування. Наразі 15 людей померли від хвороби, а троє пацієнтів усе ще перебувають на лікуванні.

Тимчасом у Руанді тестують вакцину проти вірусу. Вакцина, розроблена американським Інститутом вакцин Сабіна, також випробовується в Уганді та Кенії, де, за словами виробника, немає жодних проблем із безпекою. Наразі не існує жодної дозволеної вакцини чи методу лікування. Однак етапи тестування вакцин часто тривають кілька років.

Вірус Марбург — це філовірус, ниткоподібний РНК-вірус. Його основним резервуаром є нільський летючий собака. Однак вірус неодноразово перескакує на людину — зазвичай через проміжних хазяїв, таких як мавпи. З 2007 року було зафіксовано вісім спалахів у Гані, Гвінеї, Уганді й Анголі.

Після того, як вірус поширився на людей, він передається через тісний фізичний контакт з інфікованими людьми, наприклад, при догляді за інфікованими людьми чи при обмиванні померлих. Вірус накопичується в різних виділеннях організму, особливо якщо інфікована людина серйозно хвора. Типовими симптомами є діарея, біль у м'язах, головний біль, лихоманка, сильне відчуття нездужання та висип на шкірі. Через кілька днів у важко уражених пацієнтів починається неконтрольована кровотеча. Вони блюють кров'ю чи мають домішки крові у фекаліях. У деяких також спостерігається кровотеча з ясен або носа.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.