Догори
Дати відгук

Зміна клімату стає все більш загрозливою для лісів і людей — дослідження

Хоча залишилося менше територій, які можуть горіти.

4 хв на прочитання21 Жовтня 2024, 21:04
Згідно з новим дослідженням, зміна клімату призвела до збільшення кількості вигорілих територій за останні десятиліття, особливо в Австралії, а також у Південній Америці, на заході Північної Америки і в Сибіру. Фото: Саїд Хан/AFP/Getty Images Згідно з новим дослідженням, зміна клімату призвела до збільшення кількості вигорілих територій за останні десятиліття, особливо в Австралії, а також у Південній Америці, на заході Північної Америки і в Сибіру. Фото: Саїд Хан/AFP/Getty Images
Поділитись:

Глобальне потепління призводить до збільшення кількості лісових пожеж, а пов'язане з ними забруднення повітря загрожує все більшій кількості людей. Такими є результати двох досліджень за участю Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат (PIK), опубліковані в журналі Nature Climate Change. Про це розповідає Die Zeit.

Згідно з першим дослідженням, зміна клімату призвела до збільшення кількості вигорілих територій за останні десятиліття. У період із 2003 по 2019 рік згоріло майже на 16 % більше лісів порівняно зі сценарієм без зміни клімату, пише команда під керівництвом Сеппе Лампе з Брюссельського вільного університету. За словами дослідників, особливо постраждали Австралія, Південна Америка, західна частина Північної Америки та Сибір.

Загалом, площа випалених земель за цей період зменшилася на 19 %. Однак це пов'язано з тим, що дедалі більше лісових масивів використовувалися для сільського господарства чи інших цілей. Як наслідок, залишилося менше територій, які можуть горіти.

Але там, де пожежі все ж трапляються, глобальне потепління призводить до того, що вигорають особливо великі площі, йдеться в дослідженні. Хоча спека і посуха самі собою не спричиняють пожежі, вони роблять ліси більш вразливими і призводять до того, що пожежі, як правило, стають сильнішими.

«Наше дослідження показує, що як тільки виникають пожежі, вплив зміни клімату стає все більш значним, оскільки погодні умови стають сухішими і теплішими», — цитується в прес-релізі дослідження співавтор дослідження Шантель Бертон з Центру Хедлі Метеорологічної служби Великої Британії в Ексетері.

Більше пожеж, більше забруднення повітря

У другому дослідженні група під керівництвом Ча Єн Пак з японського Національного інституту промислових і наукових технологій в Цукубі вивчала, як такі пожежі шкодять здоров'ю. Це пов'язано з тим, що під час пожеж утворюється дим і, відповідно, дрібний пил, який може проникати глибоко в легені. Згідно з дослідженням, кількість смертей, спричинених забрудненням повітря, пов'язаним із пожежами, зросла більш ніж удвічі у всьому світі — з приблизно 46 400 на рік у 1960-х роках до приблизно 98 750 у 2010-х роках.

За результатами першого дослідження, понад 12 500 смертей на рік у 2010-х роках через забруднення повітря, спричинене пожежами, були пов'язані зі зміною клімату. У 1960-х роках ця цифра становила близько 670 смертей на рік, підрахувала група. Особливо постраждали такі регіони, як Південна Америка, Австралія та Європа.

«Наше дослідження чітко показує, що зміна клімату становить усе більшу загрозу для здоров'я населення, оскільки дим частіше вражає густонаселені райони», — пояснює провідний автор дослідження Пак.

Однак у дослідженні згадуються й винятки з цієї тенденції: у деяких регіонах, наприклад, у Південній Азії, збільшення вологості внаслідок зміни клімату призвело до зменшення кількості смертей від пожеж.

Аналіз є епідеміологічним дослідженням. Епідеміологічні дослідження визначають статистичний зв'язок між факторами ризику, такими як забруднення твердими частинками, і наслідками для здоров'я, такими як серцево-судинні захворювання. Такі дослідження показують кореляції, а не причинно-наслідкові зв'язки, тому вони не обов'язково говорять про причинно-наслідкові зв'язки. Результатом є статистична оцінка, а не точний показник клінічно виявлених смертей. Фактичне значення може бути вищим або нижчим.

Інше дослідження зі схожими результатами

Результати двох досліджень збігаються з висновками дослідження, опублікованого минулого тижня міжнародною дослідницькою групою в журналі Science. Згідно з цим дослідженням, лісові пожежі все частіше переміщуються з тропічних саван до лісів. На думку групи під керівництвом Метью Джонса з Університету Східної Англії в Норвічі, вони горять більш інтенсивно, а отже, виділяють більшу кількість шкідливого диму. Це становить значну загрозу для людей.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.