Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Житимемо менше: пандемія COVID-19 звела нанівець прогрес у підвищенні рівня очікуваної тривалості життя — ВООЗ

Житимемо менше: пандемія COVID-19 звела нанівець прогрес у підвищенні рівня очікуваної тривалості життя — ВООЗ

Та найпоширенішою причиною смерті залишаються неінфекційні захворювання.

2 хв на прочитання03 Червня 2024, 13:04
Зображення: Рixabay Зображення: Рixabay
Поділитись:

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) зазначили, що пандемія COVID-19 звернула назад тенденцію сталого зростання очікуваної тривалості життя.

Усього за два роки пандемія звела нанівець майже десятирічний прогрес у збільшенні очікуваної тривалості життя. У період 2019-2021 рр. у всьому світі показник очікуваної тривалості життя знизився на 1,8 року і становив 71,4 року (тобто повернувся до рівня 2012 р.). Аналогічним чином, за 2021 р. глобальна очікувана тривалість здорового життя знизилася на 1,5 року та становила 61,9 року (повернувшись до рівня 2012 р.).

У ВООЗ також підкреслюють, що в усьому світі наслідки пандемії виявляються нерівномірними. Найбільше постраждали регіони ВООЗ країн Америки та Південно-Східної Азії, у яких у період 2019–2021 рр. очікувана тривалість життя скоротилася приблизно на 3 роки, а очікувана тривалість здорового життя — на 2,5 роки. На відміну від них у перші два роки пандемії регіон Західної частини Тихого океану потерпів найменшою мірою — у ньому показник очікуваної тривалості життя знизився менш ніж на 0,1 року, а показник тривалості здорового життя — менш ніж на 0,2 року.

«Усього за два роки пандемія COVID-19 звела нанівець десятирічне зростання очікуваної тривалості життя. Ось чому нова Угода щодо боротьби з пандеміями має таке велике значення не лише для зміцнення санітарно-епідеміологічної безпеки в усьому світі, а й для захисту довгострокових інвестицій у охорону здоров'я та сприяння забезпеченню справедливості всередині країн та між ними», — заявив Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреїсус.

Коронавірусна інфекція COVID-19 швидко стала однією з провідних причин смерті і посідала третє місце серед найпоширеніших причин смерті у світі у 2020 р. та друге місце у 2021 р. За цей період вона забрала життя майже 13 млн осіб. За останніми оцінками, за винятком Африки та регіону Західної частини Тихого океану, у ці два роки COVID-19 входив до п'ятірки основних причин смерті у світі та став провідною причиною смерті у регіоні країн Америки.

У ВООЗ також наголошують, що основними причинами смерті до пандемії були неінфекційні захворювання, такі як ішемічна хвороба серця й інсульт, рак, хронічна обструктивна хвороба легень, хвороба Альцгеймера й інші види деменції, а також діабет — у 2019 р. на їхню частку припадало 74 % всіх випадків смерті. Навіть під час пандемії неінфекційні захворювання, як і раніше, залишалися причиною 78 % випадків смерті, не пов'язаних із COVID-19.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.