Догори
Дати відгук

Міжнародний день поширення інформації про хворобу Альцгеймера: 7 корисних порад, які допоможуть їй запобігти

Найчастіше вона вражає осіб після 65 років, причому чоловіків у 2-3 рази рідше, ніж жінок.

4 хв на прочитання21 Вересня 2023, 10:26
Поділитись:

21 вересня відзначається Міжнародний день поширення інформації про хворобу Альцгеймера. Про це розповідає ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України».

Хвороба Альцгеймера — це набутий розлад інтелекту. Хвороба супроводжується поступовим та стійким зниженням інтелектуальної мозкової діяльності. Людина втрачає раніше засвоєні навички та знання і не в змозі засвоювати нові. Хворі не можуть вести повноцінний спосіб життя і виконувати навіть елементарні побутові завдання.

Цифри і факти

  • Перші згадки про цю хворобу зустрічаються у стародавніх джерелах. Але детально дав їй визначення Алоїс Альцгеймер на прикладі своєї підопічної лише 1907 року. Ця форма недоумства отримала назву сенильна деменція альцгеймерівського типу або хвороба Альцгеймера. Її все ще вивчають, намагаючись знизити ймовірність нових захворювань і покращити життя хворих.
  • Основна причина поширення хвороби у світових масштабах — зростання кількості літніх людей.
  • Найчастіше вражає осіб після 65 років, до 65 — зустрічається рідко, а до 45 років — практично ніколи.
  • За останнє десятиліття хвороба все частіше вражає людей у ​​молодшому віці — до 60 років. Виняток у статистиці припадає на хворих із синдромом Дауна: у цієї групи пацієнтів перші ознаки захворювання настають частіше до 30 років.
  • Чоловіки хворіють на хворобу Альцгеймера в 2-3 рази рідше, ніж жінки. У дітей та підлітків вона не спостерігається.

Профілактика

Профілактика цієї недуги — це активне та цікаве життя. Коли у людини мозок працює постійно, у ньому формуються нові зв’язки між нейронами. Ці зв’язки замінюють інші клітини мозку, які з якоїсь причини  померли. Оскільки причина формування бляшок та клубків протеїну ще вивчаються, методи профілактики спрямовані на підвищення стійкості мозку.

Тренування мозку — ефективна та науково підтверджена практика для запобігання виникненню хвороби Альцгеймера. Поступова втрата розумових здібностей трапляється у кожного десятого українця, здебільшого у віці після 65 років. Але є техніки, що допоможуть зберегти розумове здоров`я. Ось вони:

  1. Тренуйте пам`ять. Спробуйте скласти й запам`ятати список продуктів, план справ на тиждень тощо. Потім подивіться, скільки пунктів списку ви можете пригадати через одну-дві години. Чим довший (і складніший) список, тим жорсткіше тренування для вашого мозку.
  2. Опануйте мнемонічні техніки. Результати дослідження, опублікованого у 2017 році в журналі Neuron, довели, що мнемонічні техніки дозволяють підвищити місткість пам`яті та переналаштувати нейронні зв`язки. Такою технікою є «чертоги розуму». Суть їх полягає в тому, щоб уявити добре знайоме місце або ландшафт, і «населити» його тими речами, які треба запам`ятати. Тоді цифри, факти або ж навіть невеликі тексти стануть асоціюватися зі звичним місцем. Уявляючи це місце, можна легко згадати потрібні речі. Такі вправи на пам`ять відкладають настання Альцгеймера та знижують симптоми хвороби, якщо вона вже настала.
  3. Робіть повсякденні справи незвичним способом. Чистіть зуби іншою рукою, приймайте душ із заплющеними очима, ходіть новими маршрутами, вмикайте телепередачі або подкасти на тему, що вам здається новою. Головне — регулярність.
  1. Читайте вголос. Коли ми читаємо вголос або слухаємо чиєсь читання, в мозку залучаються інші нейронні ланцюги, ніж коли ми читаємо беззвучно. Читання вголос (а також арифметичні операції) дозволяє активізувати префронтальну зону мозку, а для збереження пам`яті важливо залучати різні мозкові центри. Читання вголос допомагає як здоровим, так і хворим на деменцію людям.
  2. Мізкуйте. Розгадуйте ребуси й головоломки, пазли, шахи, і особливо судоку — все підійде. Усі ці вправи не потребують особливих умінь чи спеціальних пристосувань, тому їх можна легко виконувати щодня. Запорукою успіху є регулярність: саме цей фактор є найсуттєвішим для попередження втрати розумових здібностей у багатьох наукових дослідженнях.
  3. Правильно харчуйтесь. Вивчення та аналіз епідеміології хвороби показав, що жителі Індії страждають від недоумства в 5 разів рідше за інші раси. Дослідження показали, що така ситуація може бути спричинена великим споживанням карі. У цій приправі міститься куркумін, який зменшує зміни у мозку. Якщо говорити про харчування, воно має бути повноцінним та різноманітним, містити крупи та зелень. Також для мозку корисні вітаміни А, В12. Їх можна приймати з їжею або у вигляді окремих вітамінів
  4. Організовуйте прогулянки. Старайтеся більшу частину вільного часу перебувати на свіжому повітрі, частіше відвідувати парки, сквери й інші затишні природні куточки.

Принагідно нагадаємо, що до 15% випадків деменції при хворобі Альцгеймера пов'язані з поганим сном: фармацевт розповідає, як спати з користю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Знижує рівень цукру в крові Корисні напої Чай
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання4 години тому
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора