Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Життя допускає винятки зі своєї недоторканності»: ще одна країна вирішила легалізувати евтаназію

«Життя допускає винятки зі своєї недоторканності»: ще одна країна вирішила легалізувати евтаназію

Ідеться про долю жінки, яка живе на апараті ШВЛ, страждає від сильного болю, втратила здатність рухатися.

2 хв на прочитання10 Лютого 2024, 01:24
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Конституційний суд Еквадору визнав застосування статті кримінального кодексу про вбивство у випадках проведення евтаназії таким, що не відповідає основному закону країни. Про це розповідає Universo.

Конституційний суд Еквадору оголосив своє рішення за позовом Паоли Ролдан, яка через своїх адвокатів просила визнати умовну неконституційність статті 144 Органічного інтегрального кримінального кодексу, яка стосується простого вбивства і карається позбавленням волі на строк від 10 до 13 років.

Цим позовом 42-річна жінка, яка страждає на бічний аміотрофічний склероз, нейромоторне захворювання, що поступово руйнує м'язи тіла людини та позбавляє її можливості контролювати рухи кінцівок, підняла питання про декриміналізацію евтаназії в дискусію.

«Мій організм почав відмовлятися від внутрішньовенного харчування, тому я живу на крапельницях уже 17 днів. Я не знаю, як довго я буду перебувати в цій повільній агонії», — каже жінка.

Ролдан живе на апараті штучного дихання. Вона страждає від сильного болю та втратила здатність рухатися. Жінка контролює лише м'язи обличчя. Паола Ролдан пережила кілька госпіталізацій, інфекції й інші недуги, які призвели до того, що за три місяці вона схудла на 40 кг.

Пабло Енкалада, один з адвокатів Ролдан, зазначив, що цим рішенням КС прийняв позов і схвалив евтаназію.

Таким чином, в Еквадорі евтаназія не буде вважатися кримінальним злочином.

«Суд вважає, що висунуте припущення пов'язане з правами на гідне життя і на вільний розвиток особистості (автономію), тому після вивчення робить висновок, що життя допускає винятки зі своєї недоторканності, коли воно спрямоване на захист інших прав», — йдеться в рішенні суду.

У своєму рішенні Конституційний суд також зобов'язав Міністерство охорони здоров'я Еквадору протягом максимум двох місяців видати нормативно-правовий акт, що регулює порядок застосування добровільної та недобровільної активної евтаназії.

Крім того, Національним Зборам пропонується розглянути, обговорити та прийняти закон, що регулює процедури евтаназії відповідно до найвищих загальних стандартів максимум протягом дванадцяти місяців.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.